PATRIK Ho, bivši hongkonški ministar, na čijem je suđenju svedok bio i lider Narodne stranke Vuk Jeremić, u Njujorku je osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 400.000 dolara.

Nekadašnji ministar policije Hongkonga osuđen je za isplaćivanje nekoliko miliona dolara mita predsednicima Čada i Ugande, u cilju obezbeđivanja prava na eksploataciju nafte i drugih poslova energetskoj kompaniji CEFC.

Jeremić je, ranije, na suđenju potvrdio da je, na osnovu konsultantskog ugovora vrednog 333.333 dolara godišnje, za Hoa "otvarao vrata" pojedinih svetskih lidera. Prvi čovek Narodne stranke i bivši predsednik Skupštine UN, upoznao je Hoa sa nekadašnjim senegalskim ministrom Šeikom Tidijanom Gadioom. Preko Gadioa, Ho je predsedniku Čada Idrisu Debiju ponudio mito od dva miliona dolara. Jeremić je bio veza i sa Semom Kutešom, šefom diplomatije Ugande, koji je od Hoa uzeo pola miliona dolara.

Na suđenju Hou, Jeremić je potvrdio da je pomogao da CEFC obezbedi velike poslove u Aziji, Evropi i na Bliskom istoku.

Pročitajte još - Jeremićevi "pali" zbog mita

Razmatrana je i prepiska Hoa i Jeremića, u kojoj se od septembra 2014. godine pojavljuju i imena Kuteše i Debija. U jednom od mejlova, Ho je pisao Jeremiću da CEFC želi da uđe u naftnu industriju u Čadu i da im treba "naklonost šefa". Jeremić je odgovorio da ne poznaje lično Debija, ali je povezao Hoa i Gadioa koji je imao dobre veze sa nekoliko afričkih predsednika. Gadio je isprva bio osumnjičen zajedno sa Hoom, ali je u toku procesa postao svedok, a optužbe protiv njega su odbačene.

Patrik Ho

MILION ZA CIRSD

FONDACIJA kompanije CEFC, na čijem je čelu bio Ho, prema pisanju medijske mreže "Antidot", jedan je od najvećih donatora Vuka Jeremića. Oni su, od 2013. do 2017. uplatili više od 1,3 miliona dolara privrednom subjektu "Vuk Jeremić pi-ar Agencija za konsalting" i donirali milion dolara udruženju CIRSD, čiji je osnivač Jeremić.