BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak je, u razgovoru sa zamenikom predsednika Saveta Federacije Ruske Federacije Andrejem Turčakom, uputio pozdrave predsedniku Vladimiru Putinu i istakao opredeljenje za dalji razvoj srpsko-ruskih političkih odnosa i ekonomske saradnje, a na temelju strateškog partnerstva.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na doslednoj i aktivnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije po pitanju Kosova i Metohije, kao i drugim državnim i nacionalnim interesima naše zemlje.

On je istakao da je i Savet Federacije potvrdio ovu podršku 13. marta usvajanjem "Saopštenja povodom 20.godišnjice NATO operacije protiv Savezne Republike Jugoslavije", saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Dijalog zamrznut protivpravnim merama

Zamenik predsednika Saveta Federacije Turčak je naglasio da će Rusija uvek biti na strani Srbije, što dokazuje i Saopštenje usvojeno u Savetu Federacije.

Dvojica sagovornika su konstatovali da je poseta predsednika Vladimira Putina u januaru ove godine bila jedan od najznačajnijih događaja za odnose Srbije i Rusije, potvrdivši postojeće međusobno poštovanje i razumevanje, kao i tradicionalne bratske i prijateljske srpsko-ruske veze.

Oni su istakli značaj tada dogovorenih projekata sa ciljem unapređenja ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike i železničke infrastrukture, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.


TURČAK O BOMBARDOVANjU SRJ: KRIVCI JOŠ NISU KAŽNjENI; VUČIĆ: VAŽNO ŠTA JE BILO, ALI I DA SE VIDI KAKVI SU NAM PUTEVI U BUDUĆNOST


PREDSEDNIK Saveta Federacije Rusije Andrej Turčak rekao je da je bombardovanje SRJ bilo akt agresije na samostalnu evropsku zemlju, a da krivci za to još nisu kažnjeni, što Rusija, ističe, veoma negativno ocenjuje.

On je u razgovoru sa novinarima zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, posle učešća na skupu posvećenom godišnjici bombardovanja, podsetio da je gornji dom ruskog parlamenta u dokument donetom prošle nedelje ponovo osudio taj akt i jednoglasno potvrdio ocene date i pre 20 godina.

"Važno je da izvedemo zaključke iz te tragedije i učinimo sve da se ona nigde, ni u Evropi ni u svetu, više ne ponovi", rekao je Turčak. Kako je rekao, sa srpskim predsednikom imao sadržajne razgovore, potpisana je i Beogradska izjava o konkretnim koracima za unapređenje saradnje Jedinstvene Rusije i SNS.

Razgovarali su o brojnim projektima, a najviš eo ulaganjima u sropsku železnicu i gasovodu. Povodom kritika iz pojedinih krugova zbog tesne saradnje dve zemlje, Turčak je istakao da je Srbija otvorena za saradnju sa svim zemljama, a da je to što su odnosi Srbije i Rusije tako dobri - zasluga dvojice predsednika.

"Sa oduševljenjem smo ispratili rezultate posete predsednika Putina Srbiji. To nije bio samo znak podrške, već i konkretak razgovor o projektima i saradnji", rekao je on, dodavši da je Rusija otvorena i za saradnju u oblasti kulture i dve crkve.

Najavio je da će krajem godine u Beogradu biti održan poslovni forum Jedinstvene Rusije i SNS s ciljem uspostavljanja mosta za saradnju. "Odnosi između dve zemlje biće samo na uzlaznoj putanji", zaključio je Turčak.

Vučić je, govoreći o održanom skupu i godišnjici bombardovanja, istakao da je važno analizirali šta se dešavalo ali i da se vidi kakvi su nam putevi u budućnost. "Put Srbije je put očuvanja suvereniteta i vojne neutralnosti", naglasio je Vučić. Zahvalan je, kaže, Turčaku na poseti Beogardu i što su dalje unapredili srpsko-ruske odnose i što su otvoreno jutros razgovarali. Konstatovao je da je u prva dva meseca ove godine trgovinska razmena sa Rusijom ostvarila rast od 17 odsto, čime je veoma zadovljan.