GORNjI dom ruskog parlamenta usvojio je dokument u kojem se, povodom 20 godina od NATO agresije protiv SRJ, navodi da je operacija pretvorila Alijansu u glavnu opasnost za bezbednost u svetu. U aktu se navodi da inicijatori zločina nad suverenom državom treba da budu privedeni pravdi i odgovaraju.

- Vojna operacija odrazila se negativno na dalji razvoj uzajamnih odnosa i poverenja evropskih država, a nekažnjavanje odgovornih dovelo je do novih tragedija u Siriji, Iraku i Libiji - piše u dokumentu. - Nažalost, lekcije nisu naučene i NATO je nastavio da koristi vojnu silu na druge suverene države Irak, Libiju i Siriju, a danas isto preti i Venecueli, Kubi i Nikaragvi.

Valerij Vladimirovič RjazaNski, rukovodilac grupe za saradnju Saveta Federacije Rusije i Skupštine Srbije, kaže za "Novosti" da je "cilj dokumenta koji smo doneli da podsetimo kakvo su zlodelo učinili Amerikanci i njihovi saveznici bombardujući SRJ": - Takođe želimo da poručimo Srbima, našoj braći po veri i bliskim prijateljima da će sve moćnija Rusija uvek biti uz njih.

Rjazanski je istakao da su njega, mnoge njegove kolege, i građane Rusije, užasnule stravične slike posledica NATO agresije. On navodi da su se Rusi prisetili kako je u Drugom svetskom ratu bombardovan SSSR.

PROČITAJTE JOŠ: Putin: Nismo shvatili šta dolazi sa bombama na Jugoslaviju

- Naravno da je svima nama žao što tada nije Rusija bila moćna kao sada da pomogne i zaštiti Srbe od agresije. Već odmah posle agresije bilo je sasvim jasno da su Amerikanci i njihovi saveznici ranije isplanirali da otmu KiM od Srbije. Kad se sve to zna, svima nama mora biti jasno da Rusija mora biti jaka da može da zaštiti sebe i svoje saveznike. Zbog toga Rusija mora biti vojno moćna i ekonomski sve jača i privlačnija za saradnju. Uveren sam da će naša saradnja na svim poljima biti sve plodorodnija, a mi u Savetu Federacije ćemo činiti sve da olakšamo i stimulišemo povezivanje ruskog i srpskog naroda i država - rekao je Rjazanski.

Valerij Rjazanski

Poslanici Rusije podsetili su da je NATO u bombardovanju koristio municiju punjenu osiromašenim uranijumom, što je uzrokovalo mnogobrojne žrtve među civilima. Oni su pozvali skupštine širom sveta, međunarodne organizacije poput UN, ZND, ODKB, OEBS i Evropski parlament da osude agresiju NATO protiv SRJ i preduzmu sve korake kako bi se posledice sanirale.

Dodaju i da to što je Zapad priznao nezavisnost Kosova predstavlja samo nastavak onoga što je započeo NATO - podrška separatizmu i konfliktu na teritoriji bivše Jugoslavije.

- Otcepljenje KiM presedan je u međunarodnim odnosima, koji je krajnje zakomplikovao rešavanje konflikata po pitanju nepriznatih država.

PROČITAJTE JOŠ: Putin: Bombardovanje Jugoslavije - samovolja SAD

POPOVIĆ: DOKAZANO PARTNERSTVO

OVAJ potez Gornjeg doma ruskog parlamenta nedvosmisleno pokazuje da je Moskva svesna da je nekažnjeni zločin NATO u Srbiji otvorio vrata za masakre i gaženje svih međunarodnih normi - od Iraka, Libije, pa sve do Sirije - kaže za "Novosti" Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On navodi da je tim dokumentom "u osvit obeležavanja dve decenije od varvarskog bombardovanja naše zemlje, Rusija opet pokazala da nam je pouzdan partner i čvrst oslonac u nastavku diplomatske borbe za očuvanje teritorijalnog integriteta".