VAŽNO je da imamo isto mišljenje o problemu i stanju na KiM, kao i o tome kako treba da reagujemo. Stanje na KiM je, iz dana u dan, sve teže i komplikovanije, ali dobro je da su Crkva i državni vrh na istoj strani - poručio je patrijarh Irinej posle sastanka s predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Predstavnici državnog vrha imali su danas jednočasovni razgovor s patrijarhom i članovima Sinoda, na kojem su ih informisali o opasnostima koje nosi nedavno usvojena prištinska platforma za pregovore sa Beogradom.

Posle sastanka, Vučić je kazao da je situacija u kojoj se Srbija nalazi teška, ali da srpski narod i srpska država neće ostati na cedilu:

- Doneli smo tekst platforme koju su kosovski Albanci usvojili za potrebe prekida dijaloga sa Beogradom i upoznali Sinod o svim akcijama Prištine - od nesprovođenja Briselskog sporazuma, uvođenja taksa na srpsku robu, do ove platforme koja je pokazatelj koliko neki ljudi žele izazivanje krize, a ne rešavanje problema.

Predsednik je dodao je da su neki, računajući na to koliko je Srbija željna daljeg napretka, mislili da smo spremni da zaboravimo na svoj narod i državu:

- Grdno su pogrešili. U teškim okolnostima nastavićemo da ubrzano razvijamo Srbiju, ali ni svoj narod na KiM ni našu državu nećemo ostaviti na cedilu.


Poručio je da je razočaran jer međunarodna zajednica nije reagovala kako bi sprečila donošenje ove platforme, iako ju je, kaže, molio da upozori prištinske vlasti da ovakav tekst ne može biti usvojen.

PROČITAJTE I: PACOLI "DUHOVITO" O STAVU BEOGRADA: Kozarev podseća da se zna ko ne želi dijalog

On je zahvalio patrijarhu i arhijerejima što su saslušali državne zvaničnike i najavio da će Crkvu obaveštavati o budućim potezima, ali i da će država uvek biti spremna da sasluša stavove Srpske crkve.


Patrijarh je rekao da su ovakvi sastanci u današnjim prilikama veoma potrebni:

- Poželjno je da budu što češći. Upravo kako se problemi javljaju, da tražimo najbolje rešenje i naš stav, i Crkve i države.


UVREDA ZA RAZUM

VUČIĆ je istakao da više ne očekuje ništa, kao i da se svakog dana pojavi neka nova akcija koja onemogućava postizanje kompromisa.

- Ako su vam ovo uslovi za dijalog, nemojmo da gubimo vreme i trošimo novac za put do Brisela. Dijalog u kojem Srbija treba da prizna nezavisnost, da se formira ad hok tribunal za suđenje Srbiji, da vam damo naše ambasade, da vam damo imovinu, naše ikone i kulturno blago... Šta je s vama? - upitao je predsednik, obraćajući se predstavnicima Prištine i zaključujući da je to što traže od Srbije uvreda za zdrav razum.