Luis Mekenzi: Bombe na Srbiju najveća greška NATO

Dragan Vujičić

nedelja, 10. 03. 2019. u 13:02

Луис Мекензи: Бомбе на Србију највећа грешка НАТО
Luis Mekenzi, nekadašnji zapovednik Unprofora u BiH u intervjuu za "Novosti": Oslobađanje Nasera Orića je sramotno, Hag je bio pristrasan sud

AGRESIJA NATO na vašu zemlju u martu 1999. ogromna je greška Severnoatlantske alijanse. To što se događalo na Kosovu tokom 1998. i 1999. bio je interni obračun vaših legitimnih snaga bezbednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodenula u borce za slobodu. Ista ta agencija prethodno se uvežbala ratujući za potrebe bosanske vlade protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana.

Ovo, ekskluzivno za "Novosti", iznosi general Luis Mekenzi, nekadašnji zapovednik Unprofora u Bosni i Hercegovini. Kanadski general, koji nije bio čest gost medija na Balkanu, kaže da "Večernje novosti" nije mogao da odbije. Kada smo ga pozvali, setio se juna 1992. godine - dok se na pisti sarajevskog aerodroma "Butmir" pod snajperima čekalo sletanje tadašnjeg francuskog predsednika Fransoa Miterana, davao je intervju za naš list:

- Tada smo bili mladi i lepi, a sada smo samo lepi!

* Kao komandant međunarodnih snaga poznavali ste sve vođe zaraćenih strana. Šta danas mislite o Izetbegoviću, Karadžiću, Mladiću...?

- Izetbegović je bio pod velikim pritiscima ekstremnijih članova svog kabineta. Tu pre svega mislim na Ejupa Ganića, koji je konstantno bio trn i u mojoj peti. Verujem da je on i Izetbegoviću bio smetnja. Alija je očekivao da će mu pobedu u ratu obezbediti Ujedinjene nacije, jer mu je to prethodno sugerisao ambasador SAD Voren Cimerman. Zato je i odbio mirovni plan Evropske zajednice iz marta 1992. Kada je u pitanju Karadžić, njegov problem je bio u tome što je, čini mi se, svoje mišljenje često bazirao na mišljenju poslednje osobe sa kojom je razgovarao tih dana. Najčešće je to bio general Ratko Mladić. General je opet bio čovek koji je pokušavao da ispravi sve nepravde nad Srbima od 1389. godine.

* Da li Haški tribunal opravdao svoje postojanje?

- Oslobađanje Nasera Orića bilo je sramotno. Taj čin je potvrdio pristrasnost suda i to - zauvek.

* Kako komentarišete odustajanje haškog tužilaštva od nekih tačaka optužnice u slučaju "Markale" ili "Vaso Miskin"?

- Gledao sam kako se sa srpskih položaja granatira Sarajevo. To su bila granatiranja, a ne bombardovanja. Smatram to za ratni zločin, za koji Mladić snosi odgovornost. S druge strane, neke snajperske i pešadijske zasede i bombaški napadi u Sarajevu su krajnje sumnjivi i nepotvrđeni.

SUPRUGU SAM ZVAO MEKINOVIĆ Šta su vam danas prioriteti? - Previše je prioriteta sa kojim sam bio suočen u poslednje vreme, pre svega tu mislim na smrt svoje supruge. Znate, i ona ima veze sa vama. Nju su bosanski mediji svojevremeno optuživali da je Srpkinja, a da sam ja zbog toga na srpskoj strani. Njeni koreni vuku od škotske familije Mekinon. Zbog toga sam se šalio sa njom nazivajući je gospođa Mekinović.

* Srebrenica je, po mišljenju mnogih, najveći srpski žig iz rata devedesetih?

- U Srebrenici se 1995. dogodio ratni zločin, ali ne i genocid. Prethodno, ratni zločin nad Srbima u selima oko Srebrenice počinile su trupe koje je vodio Naser Orić. Njegove jedinice su izlazile iz enklava koje su štitile snage UN i činile zverstva nad Srbima. To je, takođe, ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori jer su snage bosanskih Srba uredno evakuisale sve civile, žene, decu i starce iz rejona borbenih dejstava.

PROČITAJTE I: Mekenzi: Uvreda ne samo za Unesko već i za same UN

* Mnoge ste iznenadili svojim stavom iz 1999. o situaciji na Kosovu?

- Već sam rekao da je NATO agresija 1999. bila ilegalna i neopravdana, i ja sam te godine kao mladi penzioner izveštavao za jednu kanadsku televiziju. Videvši stanje na terenu, još tada sam predložio razgraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i da nova granica između dvaju naroda ide od istoka do zapada, na opštoj liniji kroz Prištinu.


* Gde je danas Srbiji mesto, na Istoku, Zapadu...?

- Nisam političar i ekonomista, ali sam ubeđen da je Srbima i Srbiji mesto na Zapadu. Upoznao sam se sa vašim mentalitetom i talentima koje imaju vaši ljudi. Zvučaće mnogim Srbima šokantno, ali vam savetujem da uđete u NATO bez obzira na greške koje su učinjene. Doprinos Srbije savezničkim pobedama u prošlosti je istorijski nemerljiv.

IZGUBLjEN MEDIJSKI RAT

Posle svih ratova na Balkanu, nad Srbima kao da je ostao trajan žig krivice?

- Vaša strana je bila ubeđena da je u tom građanskom ratu u pravu, a krnja Jugoslavija i Srbija posle nikada nije ni pokušala da napravi ozbiljnu medijsku kampanju i dokaže ispravnost svojih stavova na Zapadu. Ispalo je tako da je Srbija, najverniji saveznik Zapada u dva svetska rata, ocrnjena u propagandi i na TV ekranima širom sveta.Komentari (17)

zoran

10.03.2019. 13:17

Jedan posten covek koji je rekao istinu a koja je zabolela amerikance . Sve najlepse gospodinu Mekenziju !

Milko

10.03.2019. 14:33

@Alex - Ja sam generala gledao u jednoj emisiji na engleskom jeziku, gde je svedocio kako je neka medijska patka o tome kako su navodno Srbi spalili Mostar upravo to - laz. U toj emisiji su pustili neko izrezirano ukljucivanje jedne muslimanke uzivo u program BBCija u kojem ona panicno prica kako evo upravo idu srpske jedinice i pale kuche. Mekenzi je rekao da su UN helikopteri iz vazduha pregledali taj deo grada i da je bilo ocigledno da je rec o steti nacinjenoj u borbama, a ne planskim paljenjem.

Marlo

10.03.2019. 14:29

Za Alexa-a ovaj čovek govori isto zadnjih 20 i kusur godina. Potražite članke i razgovore sa njim iz ranijeg perioda

PG-CG

10.03.2019. 16:03

@Marlo, uz dužno poštovanje, general Mekenzi je penzionisan 1993. godine, tako da nije mogao biti AKTIVAN 1999. godine, kada je bombardovana SRJ, niti kasnije... Pozdrav!

PG-CG

10.03.2019. 16:07

General Mekenzi, rođen je 1940. godine u Novoj Škotskoj. U Vojsku Kanade stupio je 1960. godine. Osnovao je i komandovao sektorom Sarajevo, u okviru UNOROFOR-a 1992. godine, a godinu dana kasnije podnio je ostavku, i penzionisao se...

nina

11.03.2019. 05:39

@Nebojsa007 - Lazi, lazi ....On nije ovako pricao dok je ucesvovao u napadima na Jugolaviju i Srbiju, pre 20 godina. . Kako je sada "promenio" mesljenje ?????

Rade Bg

10.03.2019. 19:41

Svi oni (saucesnici) pricaju o nekoj istini jer ih savest grize! Gde su svi ti "olosi" bili da kazu istinu kada je trebalo da se kaze? Gde ste bili olosi?

JUGO

11.03.2019. 04:41

Kad je tako sad e red dase nato povuce ili pak USA iz kosoveo metoheije pa da vidim sta ce albanci onda ..da nam se nasa zemlja vrati..ako neceu da zive sa srbima albanija im nije daleko ,,ili pak CG tamo su dobro dosli ili hrvatska oni su dobri prijatelji pa neka ih prime,,gde si bio da to kazeteu FN i EU

Лола

11.03.2019. 06:53

Мекензи каже да је бомбардовање 1999 била огромна грешка, али нам саветује да уђемо у НАТО, без обзира на учињену грешку??!! Матори, да ли је ико тражио твоје мишљење сада?? Било је времена када си га требао износити, само што си тада другу причу причао.

Zoran

11.03.2019. 09:00

Zaista mi je pun kofer ovih kojima naknadno proradi savest.Ti si isao tamo da radis za platu i morao si da cutis.Sta mi imamo od toga sto sada govoris istinu?I nisi jedini koji tako radi,bilo je takvih slucajeva i ranije.

Mile 47l2.

13.03.2019. 15:24

Luis Makenzi govori staje bilo i sta nije trebalo biti,covek govori istinu a ne danas jedno sutra drugo.Potpuno u pravu nemenja svoj stav.