U Kosovskoj agenciji za registraciju preduzeće "Trepča" registrovano je kao akcionarsko društvo. Time su, prema ranije usvojenom Statutu te kompanije, privremene prištinske institucije postale vlasnik 80 odsto, a zaposleni 20 odsto akcija tog kombinata.

Kosovski ministar za ekonomski razvoj, Valdrin Ljuka, potvrdio je tu informaciju i ocenio da je to "istorijski trenutak" zato što su zaposleni postali vlasnici dela tog preduzeća.

"Historical moment... Čestitamo", napisao je Ljuka na svom Fejsbuk profilu.

Prethodno je predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji potpisao odluku kojom je kombinat "Trepča" postao 100 odsto vlasništvo Kosova.

Potpisivanjem te odluke potvrđeno je stoprocentno vlasništvo Kosova u "Trepči", prenela je Koha.

PROČITAJTE JOŠ - Otimaju "Trepču" da bi oterali Srbe sa Kosova

Prištinska vlada je predlog Statuta "Trepče" usvojila 30. maja 2018. godine.

Taj predlog je predviđao da nekadašnji jugoslovenski gigant postaje akcionarsko društvo transformacijom poslovnih jedinica: "Trepča" - Stari trg, Kišnica i Novo Brdo, Kopaonik - Leposavić.

Zakon o "Trepči", kojim vlada tzv. Kosova postaje vlasnik 80 odsto kombinata, usvojen je 7. oktobra 2016. u kosovskoj skupštini.

Četiri dana kasnije Vlade Srbije je donela odluku kojom se poništava taj zakon, to jest, "sve pravne posledice akata i radnji" kosovskih institucija. Ustavni sud tzv. Kosova je, u međuvremenu, taj zakon proglasio ustavnim.

HARADINAJ: TREPČA REGISTROVANA PO KOSOVSKIM ZAKONIMA


Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, oglasio se povodom registracije kompanija Trepča, kao akcionarskog društva ocenivši da je to velika vest.

Trepča je sada registrovana po kosovskim zakonima.

"Gigant Trepča, nakon izglasavanja Statuta u parlamentu, registrovana je kao kompanija zasnovana na kosovskim zakonima. Srećno", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.