OPTUŽBE koje pojedini zapadni zvaničnici i generali NATO-a poslednjih meseci ponavljaju kao mantru - da Rusija širi "maligni uticaj" na Balkanu - kao glavni cilj imaju da se Beograd i Banjaluka uguraju pod kišobran Alijanse i oslabe pozicije Srbije u rešavanju kosovskog pitanja.

Ovako sagovornici "Novosti" ocenjuju sve očigledniju ofanzivu pojedinih centara političke i vojne moći, odakle se gotovo svakodnevno širi strah od Rusa u regionu. Poslednji se pre nekoliko dana oglasio komandant združenih snaga NATO-a u Evropi Kertis Skaparoti, koji je u izlaganju pred Komitetom za oružane snage Senata SAD targetirao Moskvu kao glavnog krivca za krhku bezbednosnu situaciju na Balkanu. On nije propustio da kaže da se Rusija protivi priznavanju Kosova i da kroz političku, vojnu i ekonomsku pomoć pokušava da zadrži svoj uticaj u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ - Stoltenberg: Rusija nastoji da utiče da li će Balkan ući u NATO

Naši sagovornici ukazuju na to da je na delu "prljava igra" stvaranja lažne opasnosti od Rusije, kojom se prikriva da su upravo oni koji optužuju pravi "dirigenti" narušavanja bezbednosti u regionu.

Bivši pripadnik KOS-a Ljuban Karan upozorava da je već na delu druga faza "specijalnog rata" kako bi NATO ovladao kompletnim Balkanom, a to je stvaranje centara za udare na Srbiju i Republiku Srpsku:

- Jedan centar je u Skoplju, u kome dominiraju američki uticaj i makedonski premijer Zoran Zaev, i gde, kao na hodočašće, odlaze pojedini lideri naše opozicije. Drugi centar, pod palicom Britanaca, nalazi se u Sarajevu, odakle su pritisci prevashodno usmereni ka Republici Srpskoj.

PROČITAJTE JOŠ - Američki general: Balkan na meti ruske destabilizacije

Karan smatra da je floskula "maligni uticaj Rusije", koja se upotrebljava za optužbe na račun Moskve, najbolji dokaz da Zapad zapravo nema nijedan konkretan dokaz da postoji realna opasnost od Rusa, jer da dokaze ima, uveliko bi bili prezentovani javnosti.

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Srđan Perišić očekuje da se nastave pritisci na Beograd i Banjaluku da se odvoje od Rusije, da odustanu od politike vojne neutralnosti i priključe se NATO-u:

- Zapad ovde nije zainteresovan ni za jačanje demokratije, ni za odbranu ljudskih prava i slobodu medija, već isključivo da smanji uticaj Rusije, čije je prisustvo na ovim prostorima prirodno i traje više od dva veka. Da ne govorim o tome da su srpski i ruski interesi u velikoj meri kompatibilni i da sve to smeta Zapadu.


IVICA DAČIĆ: DVOSTRUKI IGRAČI U EU

ŠEF diplomatije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da ne misli da SAD igraju dvostruku igru u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Priština, ali da to čine neke zemlje EU, jer ne žele dogovor na principima o kojima se dosad razgovaralo.

- Oni ne žele brz dogovor i ne žele dogovor u kome one nisu vodeće. Te zemlje hrabre Ramuša Haradinaja da ne ukine takse.

Dačić je ocenio da se u želji da obe strane izjadnače "uši vuku i Beogradu" i govori - "Priština je uvela takse, a vi niste dozvolili da ih prime u Interpol i radite na povlačenju priznavanja Kosova čime otežavate dijalog".

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od posete podsekretara SAD za političke poslove Dejvida Hejla Beogradu, Dačić je rekao:

- Mnogo delegacija je iz SAD već dolazilo, svi krenu u Prištinu pa svrate i kod nas. Što se nas tiče, ne moraju da dolaze u Beograd, neka reše sa Prištinom da se ukinu takse i mi idemo dalje.


KORIST I ZA VOJNU INDUSTRIJU

POLITIČKI analitičar Dragomir Anđelković upućuje, za "Novosti", na još jedan važan aspekt optužbi Zapada na račun Rusije:

- Namerno se dižu tenzije i stvara lažna slika opasnosti kako bi se onda članice NATO-a opteretile novim nabavkama naoružanja koje, naravno, prevashodno kupuju od američkih kompanija. Priče da je Rusija najveća opasnost idu naruku i protivnicima Donalda Trampa, koji žele da stvore sliku njegove bliskosti sa Moskvom, i kojem se optužbe o "malignom uticaju" Rusije vraćaju kao bumerang. A potpuno je očigledna namera NATO sila da zaokruže svoj vojni savez uvlačenjem ne samo Balkana, već i Ukrajine i Gruzije.