Dačić sa Danijelsonom: EU prioritet, Srbija da iskoristi momenat

Tanjug

sreda, 06. 03. 2019. u 12:30

Дачић са Данијелсоном: ЕУ приоритет, Србија да искористи моменат

Foto Tanjug / Ivica Dačić u razgovoru sa Kristijanom Danijelsonom

Ministar spoljnih poslova je u razgovoru sa generalnim direktorom za susedsku politiku i pregovore o proširenju EK naglasio da članstvo u Evropskoj uniji ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u razgovoru sa generalnim direktorom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom naglasio da članstvo u Evropskoj uniji ostaje apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Dačić je izrazio nadu da će predstojeća predsedavanja Savetu EU zadržati proširenje visoko na svoj agendi, za šta je dobio uveravanja generalnog direktora Danijelsona, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Danijelson je rekao da je trenutni sastav institucija EU veoma otvoren ka regionu i pozvao našu stranu da iskoristi postojeći momenat. Govoreći o kršenju Cefta sporazuma od strane Prištine, Danijelson je podvukao da je Evropska komisija jasno pozvala Prištinu da hitno povuče odluku o uvođenju taksi na robu iz Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić sa Danijelsonom: Punopravno članstvo prioritet Srbije

Istovremeno, pohvalio je postupanje naše strane, zahvaljujući kojem su sprečene još štetnije posledice, navodi se u saopštenju. Sagovornici su se složili da je neophodno zajednički unaprediti napore na povećanju vidljivosti EU u Srbiji.

Naime, EU je naš najveći trgovinski parter, sa gotovo dve trećine udela u ukupnoj trgovinskoj razmeni. Osim toga, najveći je donator Srbije i najveći broj direktnih investicija dolazi upravo iz EU, napominje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije