Brnabić: Srbija snažno posvećena evropskom putu

Tanjug

04. 03. 2019. u 19:57

Брнабић: Србија снажно посвећена европском путу

Foto Tanjug / AP

Predsednica Vlade Ana Brnabić je, u razgovoru sa generalnim direktorom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom, istakla da je Srbija snažno posvećena evropskom putu

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je, u razgovoru sa generalnim direktorom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom, istakla da je Srbija snažno posvećena evropskom putu i vrednostima na kojima se temelji Evropska unija.

Prema njenim rečima, postoji dovoljno snage i spremnosti da se započete reforme sprovedu do kraja, kako bi država imala nezavisno pravosuđe, jake institucije, definisanu medijsku scenu i kako bi se efikasno borila protiv korupcije i organizovanog kriminala, što su ujedno i značajni izazovi, ali i okosnica vrednosti Evropske unije.

Premijerka Brnabić navela je da je reforma javne uprave jedan od prioriteta Vlade Srbije, bez kojeg nema ni ekonomskog, ni socijalnog razvoja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić: Vlada posvećena modernizaciji zemlje i reformama

Ona je objasnila da je fokus reforme na eUpravi i elektronskim uslugama koje su način da se poveća transparentnost rada javnih službenika, smanji korupcija i poveća efikasnost, ali i da se pojednostavi komunikacija građana i državne administracije.

Kada je reč o evrointegracijama, Danijelson je istakao da je Srbija napravila veliki naredak na putu ka Evropskoj uniji i da je uloga Komisije da našoj zemlji pruži podršku kako bi napori u reformama bili što efikasniji, pre svega u usklađivanju i primeni propisa i standarda u poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i pravosuđa.

PROČITAJTE JOŠ: EVROINTEGRACIJE SRBIJE: Put prema Evropi bez voznog reda

Zvaničnik Evropske komisije pohvalio je postignute ekonomske reforme, ali i doprinos koji Srbija pruža stabilnosti u regionu svojim incijativama za regionalnu saradnju, naročito kroz različite infrastrukturne projekte.

Predsednica vlade poručila je da je neophodno da Priština implementira već postignute sporazume i povuče protivpravne odluke, kao što je uvođenje taksi na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, što je ujedno i preduslov za nastavak razgovora i postizanje kompromisnog i trajnog rešenja.

Brnabić je još jednom naglasila da uvođenjem taksi Priština krši CEFTA sporazum, ugrožavajući time ekonomsku stabilnost ne samo Srbije, već i čitavog regiona, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (74)

Filip

04.03.2019. 22:32

Napredak u pregovorima evidentan je a poverenje i ugled koje je u zadnje vreme Srbija naglo pocela da stice, prepoznale su i clanice koje vuku konce.

Milan

04.03.2019. 22:38

Evropski put je ut napretka i prosperiteta, a toga je itekako svesna nasa Vlada koja radi na pobloljsanju svih segmenata zivota

Darko

04.03.2019. 22:48

Srbija krupnim i sigurnim koracima koraca ka EU, to je ono sto moze sve da nas raduje.

Aleksandra

04.03.2019. 23:51

Srbija je ispostovala i ispunila sve uslove koji su joj postavljeni i dokazala da zasluzuje da postane clanica EU.

Мр Радомир Шћепановић

05.03.2019. 06:46

Србија неће у ЕУ!Косово и Метохија су у Србији!

Goran

05.03.2019. 07:07

Srbija je mnogo uradila u procesu evrointegracija ali EU to ne ceni kako bi trebalo.

Miki

05.03.2019. 07:08

Vrednim radom radom radom kojim koračamo sa predsednikom idemo brzo ka EU.

Sonjica

05.03.2019. 07:19

Srbija ima jasne ciljeve i zeli da ih stvari a jedan od tih ciljeva je prijem u EU.

star

05.03.2019. 07:29

Srbija sve čini da ispuni gotovo sve uslove koje je EU postavila pred njom da bi jednog dana postala punopravna članica EU i nadam se da će se to desiti za koju godinu.

Igor

05.03.2019. 07:38

Taj put je utaban i usmeren samo u jednom pravcu, a to je evropska porodica naraoda, tamo gde nam je istoriski, politički i geografski mesto.

Dragan

05.03.2019. 07:59

Srbija je snazno i iskreno posvecena evropskom putu i treba da ima vecu podrsku EU.

Marija

05.03.2019. 08:09

I pored svih problema u samoj EU Srbija pokazuje da ide putem evropskih vrednosti i da bi u skorije vreme trebala postati clan.

ivan

05.03.2019. 11:47

Pravi put,da postanemo isto sto i sve zemlje istocne evrope,da izgubimo identitet i postanemo ponizne sluge i robovi u svojoj zemlji.E botovi da mi je vasa pamet,pa da se odmorim malo.