JEDAN od lidera Zajedno za Srbiju Dragan Đilas podneo je u ponedeljak ostavku na mesto šefa odborničke grupe u Skupštini Beograda. Ovaj potez, prema saznanjima "Novosti", uvertira je u novu ulogu za koju se bivši gradonačelnik sprema. Naime, Đilas će biti kandidat opozicionog bloka za premijera, ukoliko koalicija odluči da učestvuje na izborima.

On je posle podnošenja ostavke i prepuštanja mesta dosadašnjem zameniku, Nikoli Jovanoviću iz Narodne stranke, rekao da će ostati odbornik, pomagati koliko može i vratiti se u salu gradskog parlamenta, čije sednice opozicija bojkotuje, ako se ikada stvore uslovi za to.


Pročitajte još - U toku rasprava o rebalansu budžeta Beograda, opozicija nije na sednici- Zajedno smo radili od prvog dana. Jovanović je pokazao veliku hrabrost i znanje i dogovorili smo se na početku da će u nekom trenutku on preuzeti - istakao je Đilas.

Inače, još se ne zna da li će bivši gradonačelnik krenuti u osnivanje stranke. I dalje je u potrazi za partijom koja je već registrovana, a koja bi pristala da je preuzme Đilas. Tako će izbeći skupljanje 10.000 potpisa, koliko je neophodno da bi se registrovala nova politička organizacija. Overa svakog parafa košta 360 dinara, što znači da bi formiranje stranke koštalo 3,6 miliona dinara.

Žika Gojković, lider POKS-a, partije koja je poslednja prikupljala potpise za registraciju, za "Novosti" kaže da će u skupštinsku proceduru podneti predlog izmena zakona. Novine bi, ističe on, predviđale da svaka promena programa ili naziva stranke zahteva novo prikupljanje potpisa.

NALEPNICE I LEPAK

PREDSTAVNICI SzS oblepili su u ponedeljak zgradu beogradske skupštine nalepnicama sa "lažima Aleksandra Vučića" i razvukli transparent "Jedan od pet miliona". Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je uprava u obavezi da čuva grad, ne želeći da otkrije čime je premazan Terazijski tunel, pa učesnici protesta tokom vikenda nisu mogli da lepe nalepnice u njemu:

- Možda Đilas nije dao dovoljno para za lepak.