DO kraja ovog meseca, a peti put od 2014. godine, članovi vlada Srbije i Mađarske naći će se za istim stolom kako bi na zajedničkoj sednici dali dodatni impuls veoma dobroj bilateralnoj saradnji. Zasedanje će voditi premijeri Ana Brnabić i Viktor Orban, očekuje se i učešće predsednika Aleksandra Vučića, a planirano je da sednica bude u Vojvodini.

Ovo u razgovoru za "Novosti", kaže Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara i ističe da očekuje da će se postići niz dogovora u privrednoj saradnji, razvoju infrastrukture, energetici...

- Bilo bi bitno u ovom momentu i da se postigne dogovor o produženju rada barem dva granična prelaza koji su blizu Horgoša, a koji bi radili non-stop. To bi smanjilo ogromne redove na ulasku i izlasku iz Mađarske u Srbiju - ističe Pastor.

* Jesu li bolji politički odnosi dveju država poboljšali položaj Mađara u Srbiji i Srba u Mađarskoj?

- Ova dva procesa išla su paralelno i jedino je tako bilo moguće izdići odnose na visok nivo. Prešli smo veoma dugačak put. Dosta je rađeno i kod nas i u Mađarskoj u vezi sa kolektivnim manjinskim pravima.

* Šta poručujete onima kojima ne odgovara ovakvo približavanje Srbije i Mađarske?

- Takve ja pitam: zar bi nam bilo bolje da smo ostali na starim pozicijama? Nije ovo poboljšanje slučajno nastalo, obostrano su ulagani značajni napori da se stvori međusobno poverenje i definišu tačke zajedničkog interesa koje nadvisuju neke, ne baš slavne stranice istorije. I te stranice smo zajednički iščitali. Jedino na taj način se i mogu graditi bolji odnosi.

LICEMERI IZ PRIŠTINE * KAKO doživljavate situaciju na Kosovu i Metohiji? - Voleo bih da se stvore uslovi da se to pitanje najzad zatvori. U poslednje vreme prepreku za brže odvijanje tog procesa predstavljaju političari iz Prištine. Oni imaju podršku dela međunarodne zajednice koja dnevno trenira neku vrstu političkog licemerja. To je situacija u kojoj je veoma teško napraviti obostrano prihvatljiv i racionalan dogovor.

PROČITAJTE I: Ištvan Pastor: Finansiranje Vojvodine stiže na sto

* Kako gledate na mogućnost vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji?

- Gledano sa aspekta postojanja većine, odlučivanja, ne postoji nijedan razlog za vanredne parlamentarnne izbore. Mislim da bi nam bilo veoma važno da normalno radimo u narednih godinu dana. Izgubili bismo puno vremena ulaskom u vanredne izbore.

* Kako tumačite protestne šetnje opozicije i istovremenu najavu bojkota eventualnih izbora?

- To je velika kontradiktornost, a bojkotovati znači izbegati da se stane na vagu birača i izmeri koliko ste u ovom trenutku "teški". Pitanje izbornih pravila je evergrin tema koja je uvek podloga za opoziciono politizovanje. Proizlazi da su dobra ona izborna pravila koja bi nekom garantovala pobedu, a takva ne postoje, jer ishod izbora u manjoj meri opredeljuju pravila, a u većoj meri sadržina političke poruke.

* Kakav doprinos vojvođanskoj političkoj sceni očekujete od "Vojvođanskog fronta" koji su formirali LSV i VP?

- To ništa krucijalno neće promeniti. Sve stranke pokušavaju da se pozicioniraju kada postoji nagoveštaj izbora, a oni će, ako ne pre, svakako biti dogodine u maju.

* Kako objašnjavate da ekonomski napredak, uočljiv i po stranim pokazateljima, pojedini političari uporno osporavaju?

- Razlog za to je isključivo njihov lični odnos prema predsedniku Vučiću. Mislim da bi čitava politika u Srbiji trebalo da o nekim pitanjima, najzad, postigne nacionalni konsenzus. Da se, konačno, zna da ono što je tema nacionalnog konsenzusa, ne može da bude i tema dnevne politike. U proteklih 30 godina višestranačja u Srbiji, to nismo uspeli. To bi moglo da rastereti politiku, svakodnevni život, građane, našu decu. Jer, nepostojanje konsenzusa je poruka da je sve dozvoljeno.

* Da li je Vojvodina i danas najrazvijeniji deo Srbije?

- Da. Stvari se pomeraju u pozitivnom smislu što se tiče investicionih poduhvata, novih radnih mesta. U poslednje dve, tri godine krupne promene načinjene su u oblasti zdravstva i to su stvari koje niko ne može da ospori.


PODRŠKA PROJEKTIMA ZA MAĐARE

* DA li je trogodišnje ulaganje Mađarske u projekte namenjene Mađarima u Srbiji ispunilo vaša očekivanja?

- Za tri godine, koliko je prvi razvojni ciklus trajao, obezbedili smo 250 miliona evra za realizaciju projekata za oko 10.000 aplikanata. Ta sredstva su se ovde opredmetila, ovde su stvarana nova radna mesta, ovde su doprineli povećanju društvenog bruto proizvoda, ovde je plaćen porez. I za to smo imali podršku rukovodstva Srbije. To, nažalost, nije slučaj sa projektima za Mađare u Slovačkoj, ili Rumuniji.