Brisel i Vašington neće bojkot

E. V. N.

utorak, 26. 02. 2019. u 09:02

Брисел и Вашингтон неће бојкот

Jeremić i Đilas Foto Tanjug

Iz prestonica EU i SAD stigle poruke da se ne slažu sa idejom o napuštanju institucija i ignorisanju izbora. Maja Kocijančič: Debate se vode u parlamentu

ZACEMETIRANA ideja opozicionog bloka Saveza za Srbiju da izbore i parlament treba bojkotovati počela je da se krnji posle poruka iz Brisela i Vašingtona da neučestvovanje u radu Skupštine, ali i poziv biračima da ne idu na glasanje - nisu prihvatljivi.

Takođe, računica da izlaznost glasača teško može da ide ispod 40 odsto, što bi značilo da je bojkot uspeo, teško je dostižna, pa se u nezvaničnim razgovorima predstavnika SzS pominje i odustajanje od cele akcije.

Govoreći o protestima u srpskim gradovima, Podgorici i Tirani, Maja Kocijančič, portparolka šefice diplomatije EU Federike Mogerini, u ponedeljak je poručila:

- Naglašavamo da je parlament mesto gde treba da se vode debate. Mirno izražavanje stavova na protestima osnovno je pravo građana.

Gotovo istovremeno, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić pakovao je kofere za odlazak u Vašington. Kako je sam najavio, jedna od tema razgovora sa predstavnicima američke administracije biće i stav SAD da ne podržavaju bojkot izbora.

Prema rečima analitičara Dejana Vuka Stankovića, Brisel i Vašington šalju jednu vrstu poruke da "opozicija sa takvom kritikom vlasti ne može da naiđe na razumevanje i da scenario političke borbe iz devedesetih nije sada prihvatljiv".

- Ista takva poruka došla bi i iz Moskve i Pekinga da su ih pitali. Jasno je da je način na koji opozicija kritikuje malo bučnije falširanje. Ne treba niko Vašingtonu i Briselu da objašnjava šta su demokratija i autokratski režim, jer oni to vrlo dobro znaju. Opozicija je iracionalna u zahtevima, a njihov jedini stav je da budu protiv Aleksandra Vučića. A, svima je jasno da stanje stvari nije onakvo kakvim ga opozicija predstavlja - kaže Stanković za "Novosti".

Pročitajte još - Linč komunalaca posle protesta (VIDEO)

Osim međunarodnog faktora, koji će verovatno biti i presudan, ima još mnogo razloga na listi zbog kojih bi od bojkota moglo da se odustane. Partije koje imaju razvijenu infrastrukturu i profilisano biračko telo, poput DS, Dveri, pa i Narodne stranke, mogu da pretrpe štetu ukoliko ih ne bude bilo na glasačkim listićima i potpuno ostanu van političke scene. Takođe, bojkot može da bude uspešan samo ako na birališta izađe manje od 40 do 45 odsto birača. S obzirom na to da će deo opozicije, koja je mimo Saveza za Srbiju, sigurno ići na birališta, poput radikala, LDP, LSV, DSS, SPAS, veliko je pitanje hoće li on imati bilo kakvog smisla.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ukazuje da je bojkot izbora mač sa dve oštrice i da je veći test za one koji bojkotuju nego za vlast.

- Stranke koje ne izađu na izbore, a ne uspeju drastično da obore izlaznost, potpisale su sebi smrtnu presudu. Politički su postale mrtve. Lako je Draganu Đilasu da se zalaže za bojkot, jer nema šta da izgubi. Njemu je čak i u interesu da navuče što više opozicionih partija da se unište, pa da on dobije prostor za svoju stranku - kaže Anđelković. - Međutim, partije koje imaju infrastrukturu i jake lokale, kada malo razmisle, uvideće da bojkotom samo rade protiv sebe. Ako ne uspeju da povuku ogroman broj građana u bojkot, recimo Demokratska stranka i druge slične partije bi bile potpuni gubitnici.

AMBASADA SAD: LEGITIMITET NA IZBORIMA

EVENTUALNI bojkot izbora i bojkot parlamenta unutrašnje su stvari Srbije koje bi trebalo u obzir da uzmu građani i čelnici zemlje, rečeno je Slobodnoj Evropi u Ambasadi SAD.

Kako se navodi, SAD su utemeljene na načelu vlasti čija pravednost počiva na saglasnosti građana, a demokratski legitimitet stiče kroz periodične slobodne i poštene izbore:

- Da bismo bolje razumeli srpsko društvo, susrećemo se s predstavnicima širokog spektra politike i društva. Ohrabrujemo građane da u potpunosti učestvuju u svim aspektima demokratskog društva.


BUNE SE I POSLANICI

DEO poslanika Skupštine iz Saveza za Srbiju nije oduševljen idejom da se ne učestvuje u zasedanjima, jer je to mesto gde imaju priliku da diskutuju. Zato neki "tribuni", recimo, odlaze na sednice odbora. A, mnogi su iznosili stav da stolice ne treba da ostaju prazne kada su na dnevnom redu bitne teme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (47)

Miki

26.02.2019. 09:56

Opozicija se zaigrala u igri da SAD podrzava njih u ostvarenju svojih interesa, ali su shvatili da Amerika gleda samo svoju korist.

Чикириз

26.02.2019. 10:15

Није важно шта Брисел Вашингтон па и Москва неће! Важно је шта ми као народ хоћемо ( укључујући и опозицију) Суштина бића српског народа је слободарски дух и независност,да поштујући све, сами сређујемо односе у нашој кући!Зато се ваљда сматрамо државотворним народом!! Не дугујемо ми никоме ништа али својој отаџбини дугујемо све!!!

Milan

26.02.2019. 14:49

Naravno da bojkot nicemu ne vodi, jer to sto traze ovi iz Saveza za Srbiju je van svake pameti.

bimba

26.02.2019. 16:48

Jadna opozicija, kako ce sad opravdati propast koju ce doziveti na izborima.Najlakse je bojkotovati, ajde uradite nesto korisno i pokazite zasto narod treba bas vas da izabere na izborima.

Sladjana

26.02.2019. 17:10

Niko iz inostranstva nije lud da podrzava nekakvu opoziciju koja je dokazala svoju nepsosobnost. Njima takvi vazali nisu potrebn.

bidza

26.02.2019. 17:19

Hajde sad da vidimo argumente opozicijo.Najlakse je protestvovati i bojkotovati.Da cujemo sta nam vi nudite, osim novca za setnje.

Rajko

26.02.2019. 20:07

Večina lidera SZS i nisu u parlamentu jer ili nisu prešli cenzus ili nisu ni učestvovali na izborima pa im bojkot parlamenta odgovara.

Serbinator

26.02.2019. 20:37

Kakva god mi mislimo da je Amerika njima mnogo znači glas demokratije i glas naroda na izborima. Bilo kakvo zagovaranje protiv toga oni ne žele. Zato je Jeremić džabe trošio pare na put za Njujork, neće dobiti podršku za njegov bojkot.

jana

26.02.2019. 20:42

Opozicija samo da se ne slaze sa aktuelnim stvarima, cisto da prave problem bez problema i da kontra rade.

Milica

26.02.2019. 21:25

Jasna poruka Zapada da su protesti propali i jasna poruka naroda da ne moze biti prevaren kao 2000.