DAČIĆ ODGOVORIO SKOTU: Građani Venecuele izabrali stranu

Tanjug

23. 02. 2019. u 14:28

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je odgovorio na novu poruku američkog ambasadora Kajla Skota da su sve zemlje slobodne da izaberu prirodu svojih odnosa sa drugim zemljama

ДАЧИЋ ОДГОВОРИО СКОТУ: Грађани Венецуеле изабрали страну

Kajl Skot / Foto Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je ekskluzivno za "Sputnjik" odgovorio na novu poruku američkog ambasadora Kajla Skota da su sve zemlje slobodne da izaberu prirodu svojih odnosa sa drugim zemljama, kao i da je Srbija izabrala da stane na stranu venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.


Navodi se da Dačić podseća Skota da nije Srbija izabrala Madura za predsednika Venecuele, već građani te države.


"Znači, ne biramo mi stranu u Venecueli već njihovi građani. I tako će i ostati. Srbija će i ubuduće poštovati izbor građana kako u Americi, tako u Venecueli i u bilo kojoj trećoj državi bilo gde u svetu. Srbija upravo brani princip da građani biraju vlast u svojoj državi bez pritisaka iz inostranstva", odgovorio je Dačić ambasadoru SAD u Beogradu.


"Sputnjik" podseća da je polemiku inicirao sam Skot tako što je zaključio da se Srbija nalazi na pogrešnoj strani istorije pošto nije priznala Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele, a da mu je Dačić na to odgovorio da su SAD u ovom trenutku na pogrešnoj strani istorije kada podržavaju takozvano nezavisno Kosovo.


SKOT: SRBIJA IZABRALA MADUROVU STRANU

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je da su sve zemlje slobodne da izaberu prirodu svojih odnosa s drugim zemljama, ali je Srbija izabrala da stane na stranu predsednika Venecuele Nikolasa Madura, iako je njegov režim zemlju bogatu naftom pretvorio u krajnje siromašnu.

Skot je to rekao za današnji "Blic" reagujući na stav ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je rekao da su SAD na pogrešnoj strani istorije kada daje podršku tzv. Kosovu.

Skot je istakao da je Dačić u pravu jer su, kako kaže, sve zemlje slobodne da izaberu prirodu svojih odnosa sa drugim zemljama, kao i da je Srbija izabrala da stane na stranu Madura.

"Madurov režim je zemlju bogatu naftom pretvorio u krajnje siromašnu. Kontrolisano trošenje i nedostatak hrane su prisutni širom zemlje, a prema studijama rađenim u Venecueli, 64 procenta građana ove zemlje je u proseku izgubilo 11 kilograma u težini za samo godinu dana", rekao je Skot.

Naveo je da je hiperinflacija dostigla milion odsto i dodao da je "tri miliona građana Venecuele napustilo zemlju iz očaja, dok Madurov režim opstaje na vlasti gušeći masovne proteste i odbijajući da dozvoli da humanitarna pomoć uđe u zemlju".

"SAD stoje uz većinu zemalja Južne Amerike, većinu zemalja Evropske unije i većinu suseda Srbije, i podržavaju privremenog predsednika, odnosno demokratski izabranog predsednika parlamenta Huana Gvaida i narod Venecuele u njihovom nastojanju da što je pre moguće ponovo uspostave ustavni poredak i demokratiju u svojoj zemlji kroz slobodne i fer izbore", rekao je Skot.

Dačić je nedavno reagovao na Skotovu izjavu da je "Srbija na pogrešnoj strani istorije" i rekao da su "Amerikanci na pogrešnoj strani jer je Srbija bila na njihovoj strani u oba svetska rata, a da su oni izabrali one protiv kojih su se borili u oba rata".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Lili

23.02.2019. 16:25

Kako ste samo pomogli narodu Libije? Da, bili ste na pravoj strani istorije. Da ne nabrajamo dalje...

Анти Антифа

23.02.2019. 16:58

Јесте и поносни смо што смо слободни!

Милoјко

23.02.2019. 17:27

гос.Скот мора престати са својим паметовањем......