Srbija otvara sedam ambasada i konzulata

D. M. - S. S. R.

utorak, 19. 02. 2019. u 16:02

Србија отвара седам амбасада и конзулата

Foto N. Fifić

Beograd ove godine širi diplomatsku mrežu, u skladu sa najvažnijim državnim ciljevima. Predstavništva uskoro u Trinidadu i Tobagu, Surinamu, Venecueli, Vijetnamu...

DIPLOMATSKO konzularna mreža Srbije trebalo bi tokom ove godine da bude proširena za sedam novih predstavništava u državama regiona Kariba, Južne Amerike, Dalekog i Srednjeg istoka - saznaju "Novosti".

Plan je da nove diplomatske "filijale" Srbija dobije u Trinidadu i Tobagu, Surinamu, Venecueli, Vijetnamu, Papua Novoj Gvineji, Jermeniji i Palestini.

Kako je šef diplomatije Ivica Dačić naglasio, predstavljajući pred resornim skupštinskim odborom izveštaj o radu Ministarstva spoljnih poslova od 1. maja prošle godine do 1. februara ove godine, za otvaranje novih DKP već su obezbeđena sredstva u budžetu za 2019.

Kod izbora destinacija novih diplomatskih predstavništava najviše se vodilo računa o realizaciji jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije - očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države i jačanju naše pozicije po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Surinam je prvi povukao priznavanje nezavisnosti Kosova, u oktobru 2017, a zatim je to učinila i Papua Nova Gvineja, u junu 2018. Venecuela, Vijetnam, Jermenija, Palestina Trinidad i Tobago ne priznaju jednostrano povučeni potez Prištine.

Srbija trenutno ima 69 ambasada širom sveta, sedam stalnih misija i 24 konzulata.

PROČITAJTE I: Srbija otvara 10 novih ambasada?

Takođe, u proteklih devet meseci, proširena je i mreža počasnih konzula Srbije u inostranstvu, pa su tako otvoreni konzulati u Sevilji, Antaliji, Volosu i Montani. Naše interese počasni konzuli zastupaju u 56 država sveta.

KULTURNI CENTAR U LONDONU

U OKVIRU budžeta Ministarstva spoljnih poslova za ovu godinu obezbeđena su i sredstva u iznosu od 100 miliona dinara za otvaranje Kulturnog centra Srbije u Londonu. On će predstavljati prvi centar modernog tipa za promociju kreativnih industrija i inovativnosti Srbije i njenih građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Branislav

19.02.2019. 17:16

Bilo bi dobro da Srbija otvori Konzulat i u Republici Irskoj. Uskoro ce nam (Srbima u Irskoj) biti potrebna viza za odlazak u Englesku , posle Bregzita.

nerealista

20.02.2019. 06:58

@Branislav - Vize za Englesku se dobijaju u konzulatu Velike Britanije.

Branislav

20.02.2019. 16:52

@nerealista: Nisam znao da se viza za Veliku Britaniju dobija u Ambasadi V. Britanije. Svi mi koji zivimo u R. Irskoj, ce mo ubuduce morati da trazimo vizu za Englesku prilikom svakog glasanja koje se obavlja u nasoj zemlji Srbiji. Zasto da se odreknemo prava na glasanje? To je nase Ustavno pravo i Drzava Srbija mora da nam obezbedi uslove za glasanje ovde u Dablinu. Da li ce otvoriti konzulat ili na dan izbora ,tojest glasanja, organizovati negde ,to je do same Drzave. .