(UŽIVO) VUČIĆ U MINHENU: Sastanak sa američkom delegacijom bio težak, među njima bio i albanski lobista

Novosti online

16. 02. 2019. u 11:41

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nastavio je danas sa učešćem na 55. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti u glavnom gradu nemačke pokrajine Bavarske

(УЖИВО) ВУЧИЋ У МИНХЕНУ: Састанак са америчком делегацијом био тежак, међу њима био и албански лобиста

Print screen Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je danas sa učešćem na 55. Minhenskoj konferenciji o bezbednosti u glavnom gradu nemačke pokrajine Bavarske kao i sa bilatelarnim razgovorima.

Na otvaranju drugog dana Konferencije predsednik Srbije sreo se i vrlo srdačno pozdravio sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Drugog dana boravka u Minhenu Vučić će imati bilateralne razgovore sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, delegacijom Kongresa SAD - senatorom Ronom DŽonsonom i senatorkom DŽin Šahin, kao i delegacijom Kongresa predvođenom senatorom Rodžerom Vikerom, evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom, poslanicima nemačkog Bundestaga Johanom Vadefulom, Jirgenom Hartom i Peterom Bajerom, te i sa šeficom norveške diplomatije Ine Eriksen Soreide.

Predsednik Srbije učestvovaće i na panel diskusiji "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedna korak nazad", koju će voditi "šef" Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger.

Pratite sa nama uživo...

SASTANAK SA LAVROVOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Minhenu, na marginama 55. Minhenske bezbednosne konferencije, s ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.


Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Vučić je nastavio, tim sastankom, niz bilateralnih susreta koje je započeo juče, prvog dana učešća na konferenciji koja okuplja najviše političke i ekonomske lidere iz celog sveta.

— MID Rossii

HVALA MERKELOVOJ NA PODRŠCI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na podršci koju pruža Srbiji.

On je na svom Instagram profilu, ispod slike na kojoj je s nemačkom kancelarkom u Minhenu na konferecniji o bezbednosti, istakao da je Srbija iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke.


SUSRET SA MERKELOVOM


TAČI: DOGOVORI SA BEOGRADOM IPAK OVE GODINE

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači uveren je da će sporazum Beograda i Prištine biti postignut ove godne, u skladu sa očekivanjima SAD.

Tači, koji učestvuje u radu Minhenske bezbednosne konferencije, napisao je na svom Fejsbuk profilu da su razgovori koje je imao sa svetskim liderima na marginama skupa u Minhenu bili "inspirativni i ohrabrujući".

Najavio je da će u svom popodnevnom obraćanju govoriti o neophodnosti postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma Beograda i Prištine.

Ove godine region zatvara dva glavna pitanja - sporazum Makedonije i Grčke i sporazum Beograda i Prištine, naveo je Tači.

"Konferencija o bezbednosti u Minhenu ove godine fokusira se na saradnju u sektoru odbrane u Evropi i međunarodnoj trgovini, pri čemu se posebna pažnja posvećuje Zapadnom Balkanu i našim naporima za jačanje mira, a razgovori sa svetskim liderima su inspirativni i ohrabrujući", napisao je Tači.


VUČIĆ SA AMERIČKIM SENATOROM DŽONSONOM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas na marginama Minhenske bezbednosne konferencije sa američkim senatorom Ronom DŽonsonom.

DŽonson slovi za jednog od najodanijih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, poznat je kao senator za "specijalne misije" a tokom prošle godine posetio je i Beograd i Prištinu.

To je samo jedan u nozu bilateralnoh susreta predsednika Republike u Minhenu.

 instagram.com/buducnostsrbijeav


STOTINAMA HILJADA MILJA OD SPORAZUMA

Beograd i Priština su stotinama hiljada milja daleko od sporazuma, a kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar deo međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu, tokom konferencije o bezbednosti.

"Neko nije potpuno iskren", rekao je Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalja koje su priznale kosovsku nezavinost.

"To je pomalo neverovatna istuacija, moram da priznam da je moguće da ja, iako imamo kontakte sa svima, da ili nešto ne razumem ili neko nije potpuno iskren", rekao je.

Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, taklse i dalje postoje.

"Jedino što smo čuli ovde po tom pitanju je - "hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mere", preneo je predsednik Srbije.

"Ali, to ne može doveka da traje. Srbije time nije ništa dobila", dodao je Vučić.

Foto: Tanjug-AP

Što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže predsednik Vučić, izvode već mesecima trik - Haradinaj merama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest meseci, samo što nismo...

Zašto to rade, jasno je, kaže predsednik - ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vreme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, št, istakao je Vučić, i jeste istina.

"Stotinak hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma", kaže Vučić, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i deo međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištini, u kojoj ima izuzetno mnogo ljudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

Vučić kaže da je ovu sliku preneo i šefovima nemačke i ruske diplomatije, Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući MOgerini, američkopm senatoru Ronu DŽonsonu i ostalima, sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je izneo poziciju Srbije.

Vučić, koji će danas popodne na jednom panelu sučeliti stavove sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, kaže da je to gotovo neverovatno u kom broju su u Minhenu prisutni predstavnici Prištine, koji očito imaju neograničena sredstva za ovakva lobiranja, a koji su izgubili svaku vrstu pristojnosti i diplomatske kulture, a neki, poput Ukrajinaca, im organizuju radne ručkove sa uticajnim političarima.

Kosovskih Albanaca ima u Minehenu, kaže Vučić, izvinjavajući se na izrazu, kojim ne želi ništa ružno da kaže, "kao kusih pasa" i da jedino od njega beže, dok sve ostale hvataju "kao lasom" po hodnicima.

"Ne možete da se okrenete, a da ih ne sretnete po hodnicima", dodao je Vučić.Predsednik se osvrnuo i na platformu za pregovore koju je vlada u Prištini usvojila i posledila skupštini, a po kojoj Srbija treba sa svim njihovim zahtevima da se saglasi, i da ih prizna, i da uđu u UN, a mi da dobijemo sud za Srbe i da Priština prizna Beograd.

"LJudi, jeste li ludi, jeste li bunike jeli? Da se Srbija saglasi sa svim tim, da uđete Un, a da ono što mi dobijemo bude da Priština prizna Beograd i mi treba da budemo srećni, da trčimo od sreće?", zapitao je Vučić i rekao da će Srbija morati da reaguje na ono što Albanci rade.

Srbija želi kompromisno rešenje, "ali sam uplašen", kaže Vučić, da bi Prištini "još neke groznije ideje mogle da padnu na pamet".

"Ovde ne zarezuju nikoga, imaju svoja posla. Šta da na to kažete?", primetio je Vučić.ĐILAS, JEREMIĆ....NE SMEJU DA IZAĐU NI PRED SVOJE PRISTALICE

Predsednik Aleksandar Vučić na mirne proteste gleda kao na meru demokratičnosti u Srbiji, u ocene da Amerikanci žele da izazovu haos ne želi da ulazi, te ističe da i on i Srbija imaju mnogo važnija posla nego da se bave predstavnicima bivšeg režima, koji su opljačkali zemlju, a danas ne smeju da izađu ni pred svoje pristalice.

O ''Ugovoru s narodom'', dokumentu opozicije, kaže da je to skup gluposti:

"Pročitao sam ga. Prethodni je još imao nekog smisla, samo što su sve slagali, a ovo je besmisleno, prazna ljuštura, to su sastavili oni koji su oljačkali i razorili Srbiju".

Srbija, istakao je, ima mnogo važnijih problema od neozbiljnih ljudi kao što su Đilas, Jeremić i Obradović, rekao je Vučić i dodao da oni nikada neće moći da pobede u Srbiji.

"Oni ni pred svojim pristalicama ne smeju da se pojave", primetio je i dodao:

"Plaše se da će ih izviždati. Toliko o njihovom ugledu. Moj posao je ovde daleko ozbiljniji", zaključio je.

Na pitanje o procenama da Amerikanci žele da izazovu haos u Srbiji, Vučić kaže da ne želi da u to ulazi i da ne misli da je to naročito značajno.

"Ne bih sebi da pridajem preveliki značaj, ali, ako je volja naroda toliko jasna i tako snažna, kad imate četiri ili pet puta više glasova od drugoplasiranog, besmisleno je govoriti o bilo čemu drugom", rekao je Vučić.

Print screen Tanjug

Važno je, smatra, da mi pokažemo našu demokratičnost, poštovanje prema onima koji drugačije misle i misli da to radimo dobro, bolje od nekih drugih čija je demokratija starija od naše.

Smatra da u Srbiji nema nikakvog haosa, da oni koji protestuju mogu to da rade kad god i gde god hoće, a da država jedino neće dozvoliti nikakvo nasilje.

"Za razliku od drugih zemalja, kod nas nema krvavih glava, mogu da protestuju gde hoće, kad hoće, mogu da šetaju da kad hoće. Država nikada nikome neće dozvoliti nasilje", rekao je Vučić srpskim novinarima u Minhenu gde učestvuje na bezbednosnoj konferenciji.

BEOGRAD NIJE NAPRAVIO NIJEDAN KORAK NAZAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas u okviru Minhenske bezbednosne konferencije na panel diskusiji "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad", na kojoj će, ističe, kao i uvek do sada, "bez dlake na jeziku", govoriti o odnosima Beograda i Prištine i razjasniti da Beograd nije napravio nijedan korak nazad.

Upitan šta će reći danas na panelu i mogu li se odnosi Beograda i Prištine okarakterisati nazivom diskusije - dva koraka napred, jedan korak nazad, predsednik je rekao da bi te odnose okarakterisao obrnuto - korak napred, a dva nazad.


"Nisam neko ko plače, kuka i optužuje drugu stranu za sve, ali pri svemu tome nijedan od tih koraka nazad nije napravio Beograd, i Srbija. To ću, naravno, reći. Nemam dlake na jeziku, uvek govorim istinu. Nekada sam manje, nekada više uspešan, ali uvek govorim istinu", istakao je Vučić u izjavi novinarima.

Panel će voditi "šef" Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger, a pored srpskog predsednika, učestvuju i kosovski predsednik Hašim Tači i komesar za proširenje Johan Han.

Vučić je podvukao da je situacija teška, te ponovio da je mnogo Albanaca u Minhenu u da je čitava publika njihova.

VUČIĆ: ODNOSI SA HRVATSKOM ĆE MORATI DA BUDU BOLJI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić video se, u Minhenu, tokom bezbednosne konferencije, na kratko, "u prolazu", sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, sa kojim je, kako je precizirao Vučić, razmenio nekoliko kurotaznih reči i poruka.

"Kao i uvek, ponavljam da, bez obzira šta Srbi i Hrvati mislili jedni od drugima, koliko odnosi nisu dobri, koliko napad na srpske vaterpoliste u Splitu unosi dodatne tenzije i da je najnepopularnije reći nesto slično onome o čemu govorim - siguran sam da će odnosi Srba i Hrvata morati da budu bolji u budućnosti, jer će to biti jedini način ako želimo da opstanemo", rekao je Vučić, uptan da li je uspeo da razgovara sa Plenkovićem.

Srbija i Hrvatska su suviše male, i jedna i druga, da bi mogle sebi da priušte luksuz da se žestoko tuku i budu jedna protiv druge, istakao je srpski predsednik.


VUČIĆ I HAN SE SASTALI U "ČETIRI OKA"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas popodne u Minhenu sa komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom u "četiri oka".

Umesto zakazanog bilateralnog sastanka, kojem prisustvuju i saradnici, Vučić i Han su odlučili da razgovraju u "četiri oka".

NJih dvojica su prethodno učestvovali na panelu "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad", kao i kosovski predsednik Hašim Tači i predsedavajući bezbednosne konferencije u Minhenu Volfang Išinger.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav


VUČIĆ SA DELEGACIJOM KONGRESA SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Minhenu sa delegacijom Kongresa SAD, predvođenom senatorom Rodžerom Vikerom.


Predsednik je prethodno razgovarao sa komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom u "četiri oka".

Vučić je danas podne učestvovao i na panelu "Bezbednost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka napred, jedan korak nazad", sa Hanom, kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i predsedavajućim bezbednosne konferencije u Minhenu Volfangom Išingerom.

Predsednik je tokom dana imao sastanke i sa američkim senatorom Ronom DŽonsonom, kao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Vučić je danas pratio izlaganje nemačke kancelarke Angele Merkel na konferenciji i na kratko sa njom razgovarao.

Seriju razgovora Vučić je počeo juče, odmah po dolasku u Minhen.


instagram.com/buducnostsrbijeavVUČIĆ SA POSLANICIMA BUNDESTAGA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučih sastao se večeras u Minhenu sa poslanicima nemačkog Bundestaga Johanom Vadefulom, Jirgenom Hartom i Peterom Bajerom.

Predsednik će se zatim, kako je predviđeno, sastati i sa ministrom spoljnih poslova

Norveške Ine Eriksen Soreide.

Prethodno, Vučić je razgovarao sa delegacijom Kongresa SAD, predvođenom senatorom Rodžerom Vikerom, ali i sa komesarom EU za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom u "četiri oka".


Predsednik Vučić sa Johanom Vadefulom, Peterom Bajerom i Jirgenom Hartom / Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav


SASTANAK SA ŠEFICOM NORVEŠKE DIPLOMATIJE

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je večeras u Minhenu sa ministarkom spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide sastanak, kojim je i završio današnje bilateralne razgovore.

Prethodno, predsednik se sastao sa delegacijom Kongresa SAD, predvođenom senatorom Rodžerom Vikerom, a razgovarao je i sa poslanicima nemačkog Bundestaga Johanom Vadefulom, Jirgenom Hartom i Peterom Bajerom.

Vučić je, danas posle podne, učestvovao na panelu "Bezbednost JI Evrope: Dva koraka napred, jedan nazad", na kojem su govorili i komesar EU za proširenje Johanes Han i kosovski predsednik Hašim Tači.

RAZGOVOR SA AMERIČKOM DELEGACIJOM BIO TEŽAK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Minhenu sa delegacijom Kongresa SAD, predvođenom senatorom Rodžerom Vikerom.

Vučić je na Instagram nalogu "Budućnost Srbije" napisao da je razgovor sa američkom delegacijom bio težak.

"Blic" prenosi da je u grupi kongresmena bio i Eliot Engel, inače poznati albanski lobista.

List, takođe, navodi da je američkoj strani najvažniji bio "slučaj braće Bitići" i njegovo rešavanje, pa tek onda Kosovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (89)

Darko

16.02.2019. 12:02

Predsednik Srbije je uvek prisutan na ovako vaznim skupovima, sto govori koliko je porastao ugled Srbije.

Iva

16.02.2019. 12:05

Zahvaljujći diplomatskim sposobnostima predsednika Vučića,Srbija igra sve važniju ulogu u regionu.

Jeca

16.02.2019. 12:13

Vucic ce na konferenciji u Minhenu jos jednom pokazati koliko se Srbija bori za mir i koliko Pristina radi protiv istog.Svet neka da svoju procenu.

Sladjana

16.02.2019. 12:31

Ово је веома вазан сасатанак за будуцност Србије и њеног народа.

maja

16.02.2019. 12:41

Ovo je veoma vazan skup, na kome ce biti prilike da se predsednik sastane sa mnogim vaznim funkcionerima i diskutuje o razlicitim temama.

Mila

16.02.2019. 13:03

Važno učešće Srbije,gde se predsednik trudi da na najnbolji način predstavi i zaštiti interese naše zemlje.

Koriolan

16.02.2019. 13:37

Do dogovora sa Pristinom ce doci kada Taci i ostala njegova politicka bratija se urazume.Do sada politicari iz Pristine nisu pokazali spremnost na bilo kakav dogovor.

Kalina23

16.02.2019. 13:38

Srbija se veoma zalaze da resi pitanje Kosova,ali Pristina mora prvo da ukine takse pa da se dijalog nastavi.

Branka

16.02.2019. 13:40

Predsednikov susret sa gospodjom Merkel je bio veoma srdacan, i koliko joj je omiljen govori i to da sa sa njim izgrlila. Nije to bilo pruzanje ruke iz kurtoazije, vec mnogo vise od toga. Znak da ga izuzetno ceni.

mita

16.02.2019. 13:56

Ovi sastanci su jako važni za Srbiju.Nadam se da će nam naš predsednik Vučić doneti dobre vesti iz Minhena.

Drina

16.02.2019. 14:23

Ne treba forsirati stvari, i tu je Vucic u prednosti jer ne forsira, a nadamo se svi da ce proci dobro!

Daca

16.02.2019. 15:12

Svi sastanci predsednika Vucica su veoma bitni za Srbiju kao i za resavanje pitanja KiM i ukidanja taksi.

Profesorka

16.02.2019. 15:22

Puno vaznih sastanaka je imao predsednik.Nadamo se pomoci da se resi problem sa Kosovom.

ana

16.02.2019. 19:59

Svaki razgovor o situaciji na KiM je tezak jer Srbija nema podrsku svih strana ali nastavice da se bori za svoj narod

ana

16.02.2019. 19:59

Svaki razgovor o situaciji na KiM je tezak jer Srbija nema podrsku svih strana ali nastavice da se bori za svoj narod

Dalibor

16.02.2019. 20:05

Amerika treba da izvrši pritisak na Prištinu da se takse ukinu a onda će moći i da se priča o konačnom rešenju za KiM!

Voja

16.02.2019. 20:15

Veoma je tezak zadatak koji ima nas predsednik, ali iskreno verujem da jedino on moze da ga odradi u korist nase zemlje.....

Bole

16.02.2019. 20:55

Od Amerikanaca se i ne može očekivati nepristrasnost. Albanci su njihovi štićenici i potrebno je puno mudrosti i činjenica, kako bi im se moglo parirati.

Miso.Pec

16.02.2019. 21:23

Bitnoje da svi iz medjunarodne zajednice shvate da smo odlučni u očuvanju Kosova i Metohije.

Јаца

16.02.2019. 22:23

@Miso.Pec - Ne sumnjam u Vuciceve pregovaracke sposobnosti, covek je obrazovan, elokventan a pre svega je veliki patriota.

Hana

17.02.2019. 07:54

Poznato je da je šiptarski lobi veoma raširen u Americi, pa nije ni čudo što je u američkoj delegaciji jedan šiptarski lobista.

Ana

17.02.2019. 08:23

Sastanak jeste bio težak ali Vučić je predstavio Srbiju na najbolji mogući način.

Marina

17.02.2019. 08:48

I još jednom je Srbija predstavljena na najbolji mogući način i svet je video koliko se naš predsednik u stvari bori za svoju zemlju i svoj narod.

Duki

17.02.2019. 09:03

Sastanak sa albanskim lobistima nije lak, ali naš predsednik se koristi činjenicama.