Vlada tzv. Kosova je odlučila da započne pripreme za privatizaciju "Kosovo Telekoma", sa međunarodnim kompanijama koje su već zainteresovane za njegovu kupovinu, prenosti portal "Priština Insajt".

Ovo je treći pokušaj vlade u Prištini da privatizuje srpsku kompaniju, nakon dva prethodna neuspela pokušaja 2011. i 2013. godine.

Pročitajte još: Ljajić: Sve ukazuje na ukidanje taksi, uvoznici na severu čekaju srpsku robu

Kosovski ministar ekonomije i razvoja Valdrin Ljuka je, u objavi na svom Fejsbuk nalogu, napisao da je zatražio od Evropske banke za obnovu i razvoj da bude uključena u proces privatizacije "Kosovo Telekoma", koji bi uključivao pomoć EBRD-a kosovskoj vladi u restrukturiranju kompanije kako bi poboljšala svoje performanse.

"Svima sam jasno stavio do znanja da je pre bilo kakve odluke o privatizaciji prioritet poboljšanje performansi i prakse u preduzeću“, naveo je Ljuka.

Pročitajte još: TEŠKA OPTUŽBA IZ PRIŠTINE: Srbija građane KiM trovala hranom, zato su uvedene takse

Dodao je da njegov zahtev EBRD-u ima za cilj da obezbedi tehničku pomoć u fazi restrukturiranja i reorganizacije tog preduzeća, te da vlada predviđa privatizaciju kosovske telekomunikacione uprave.

Prema njegovim rečima, EBRD je pozitivno odgovorila i izrazila spremnost da pruži tehničku pomoć u fazi restrukturiranja, putem zajma do 25 miliona evra izradom nacrta dokumenta o koracima koje kosovske vlasti treba da preduzmu da dođe do privatizacije te kompanije.

Portal "Priština insajt" dalje navodi da su četiri međunarodne kompanije zainteresovane za kupovinu "Kosovo Telekoma" i da su podnele zahtev Ministarstvu za ekonomski razvoj za privatizaciju tog preduzeća.

"Kompanije kao što su A1 Telekom Austrija, Orandž, Rokvej kapital iz grupe PFF i "Artiljeri uan" iskazale su interes za privatizaciju ''Kosovo Telekoma", saopšteno je iz kosovoskog Ministarstva za ekonomski razvoj, navodi se u tekstu.