Plenković: Zagreb će pomoći važne projekte za Hrvate u Srbiji

Tanjug

utorak, 22. 01. 2019. u 20:34

Пленковић: Загреб ће помоћи важне пројекте за Хрвате у Србији

Foto Tanjug / AP

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je hrvatska vlada spremna da poveća finansiranje konkretnih projekata važnih za položaj hrvatske manjine u Srbiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je hrvatska vlada spremna da poveća finansiranje konkretnih projekata važnih za položaj hrvatske manjine u Srbiji.

On se u Zagrebu sastao s predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i poslanikom u srpskom parlamentu Tomislavom Žigmanovom i novoizabranom predsednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Srbiji Jasnom Vojnić, prenosi HINA.

Plenković je "izrazio je spremnost hrvatske vlade da u narednom periodu poveća izdvajanja za konkretne projekte koji su važni za položaj hrvatske zajednice od 58 hiljada članova u Srbiji, kao i zaštitu hrvatskog kulturnog identiteta", stoji u saopštenju hrvatske vlade nakon ovog sastanka.

PROČITAJTE JOŠ:  GRADONAČELNIKU VUKOVARA SRBI ČESTO NA METI: Optužuje ih da kreiraju haos

Žigmanov i Vojnić su izvestili o dijalogu koji od početka prošle godine vode s najvišim zvaničnicima srpskih vlasti, izdvojivši važnost ostvarivanja boljih mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku i pismu, kao i odgovarajuće zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim telima na državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou.

Oni su se založili i za uključivanje hrvatske zajednice u Srbiji u prekogranične projekte koji se finansiraju iz evropskih fondova, prenosi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Brižno baš

22.01.2019. 21:56

Rekao bi čovek, da struju nemaju kao Srbi u Hrvatskoj, pa treba pomoć. Ajde za početak pomozi negde neki ćirilični natpis da postoji u mestima sa srpskom većinom. A za Hrvate u Vojvodini ne brini, imaju i ptičijeg mleka.

Dopisnik

23.01.2019. 02:02

U Srbiji Hrvati žive potpuno isto kao i Srbi , Nema podela kao kod Vas u Rvackoj. Plekoviću ti si EU to nači Pazi ti malo više Da Svi Gradjani Hrvacke Žive isto imaju ista Prava . U Americi ima 400hiljada Srba I svi isto Žive. USrbiji isto tako Sve nacije su iste.

Marija

23.01.2019. 15:26

@Dopisnik - U stvarnom zivotu nije bas sve tako, Tesko se dolazi do posla ALI ako si u SNS-u onda moze. Nije med i mleko ali mora se ziveti i svi da se trudimo da nam svaki dan bude bolji.