EKSKLUZIVNI INTERVJU - Predsednik Rusije Vladimir Putin: Politika SAD ozbiljno destabilizuje Balkan, nastavićemo vojno-tehničku saradnju sa Srbijom

Branko VLAHOVIĆ / Bojan BILBIJA

15. 01. 2019. u 22:58

Lider Rusije odgovarao na pitanja "Novosti" (2,4 i 6) i "Politike" (1,3 i 5)

ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ - Председник Русије Владимир Путин: Политика САД озбиљно дестабилизује Балкан, наставићемо војно-техничку сарадњу са Србијом

Foto Tanjug, AP

Lider Rusije odgovarao na pitanja "Novosti" (2,4 i 6) i "Politike" (1,3 i 5).

* Srbiju i Rusiju spaja mnogovekovna istorijska, kulturna i religijska bliskost, kao i bratstvo po oružju u dva svetska rata. Ispred nas su novi izazovi. Kako ocenjujete naše aktuelne odnose i perspektive njihovog razvoja? Mnogo se govori o novom gasovodu "Turski tok", ima li tu šanse i za našu zemlju?

- Pre svega, srdačno pozdravljam sve čitaoce dnevnog lista "Politika", jednih od najstarijih novina ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu. I, koristeći ovu priliku, želim da građanima Republike Srbije čestitam novogodišnje i božićne praznike koje smo nedavno slavili. Sa pravom ste istakli da je u osnovu dobrih odnosa Rusije i Srbije mnogovekovno iskreno prijateljstvo naših naroda, duhovno i kulturno srodstvo, zajedničke stranice istorije, uključujući i herojsku borbu protiv nacizma tokom Drugog svetskog rata. I u novom, 21. veku pažljivo čuvamo i razvijamo dragocene tradicije poverenja i saradnje. Takva spremnost za tesnu saradnju u politici, privredi, humanitarnoj sferi našla je svoj odraz u bilateralnoj Deklaraciji o strateškom partnerstvu, koja je potpisana u maju 2013. godine. Danas su u usponu bilateralne veze u svim sferama. Povećava se i robna razmena: 2017. godine ona je iznosila dve milijarde dolara, a nastavila je sa rastom i prethodne godine. Ruska ulaganja u srpsku privredu premašila su iznos od četiri milijarde dolara. Saradnja sa koncernom "Gasprom-njeft" omogućila je kompaniji "Naftna industrija Srbije" da postane lider na energetskom tržištu balkanskog regiona. Uz učešće "Ruskih železnica" dobrim tempom se odvija rekonstrukcija i modernizacija srpske železničke infrastrukture. Progresivno se usavršava ugovorno-pravna baza saradnje. Razvijaju se kontakti između parlamenata i političkih partija, društvenih krugova, kao i u sferi nauke, obrazovanja i kulture. Ruski stručnjaci učestvuju u projektu izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu. Zahvaljujući sponzorskoj pomoći naših preduzetnika, glavna kupola ovog veličanstvenog zdanja je pokrivena mozaikom. Dakle, ubeđen sam da upravo takva delotvorna, višestruka saradnja u potpunosti odgovara korenitim interesima naroda Rusije i Srbije. Što se tiče "Turskog toka", njegova izgradnja teče u skladu sa planiranim rasporedom. U novembru prošle godine završeno je postavljanje cevi na morskoj deonici, u toku su radovi na njenom povezivanju sa terminalom na turskoj obali Crnog mora koji se trenutno gradi.

Planiramo da gasovod proradi do kraja 2019. godine. Istakao bih da "Gasprom" sada razmatra različite varijante produženja kopnenog tranzitnog kraka gasovoda do Evrope. Jedna od njih predviđa transport goriva na relaciji Bugarska - Srbija - Mađarska uz spajanje sa centrom za distribuciju gasa u austrijskom Baumgartenu. U tom slučaju Srbija neće samo trošiti ruski gas, već i obezbeđivati njegov tranzit. To će svakako doneti srpskoj privredi značajnu korist, omogućiti stvaranje novih radnih mesta, pojačati energetsku bezbednost vaše zemlje, a i cele centralne i jugoistočne Evrope. Učešću Srbije u projektu doprineće i "mapa puta" za modernizaciju i proširenje nacionalne mreže za transport gasa, potpisana sa "Gaspromom" 2017. godine. Prilikom konačnog utvrđivanja rute isporuka ruskog gasa vodiće se, naravno, računa i o stavu Evropske komisije. Smatramo da zemlje članice EU koje su zainteresovane za ruski gas treba da dobiju garancije od Evropske unije da planovi u vezi sa produženjem "Turskog toka" neće biti osujećeni samovoljnom političkom odlukom Brisela.

* Intenzivna saradnja Rusije sa Srbijom i Republikom Srpskom izaziva ljutnju na Zapadu, pogotovo u Vašingtonu. Kako komentarišete izjave zapadnih političara da je Rusija destabilizujući faktor na Balkanu i kako ocenjujete odnose Rusije sa drugim bivšim jugoslovenskim republikama?

- Radujem se prilici da se obratim čitaocima "Večernjih novosti", jednog od najpopularnijih i najuticajnijih srpskih listova, da odgovorim na vaša pitanja i da sa vama podelim svoje ocene.

Kad pričamo o situaciji na Balkanu, ozbiljan destabilizujući faktor ovde predstavlja politika SAD i određenih zapadnih zemalja, usmerena na učvršćivanje njihove dominacije u regionu. Još 1999. godine snage NATO su bez sankcije UN dva i po meseca bombardovale Jugoslaviju, pa nasilnički odvojile Autonomnu Pokrajinu Kosovo. A 2008. godine Vašington i njegovi saveznici su podržali nelegitimno proglašenje kosovske nezavisnosti. Godine 2017, uprkos stavu polovine stanovništva, u NATO je bila uvučena Crna Gora. Uplašili su se referenduma po tom pitanju, i kao rezultat, zemlja prolazi kroz period političke nestabilnosti. Prošle godine, radi forsiranog učlanjenja u NATO Republike Makedonije bio je čak pokrenut proces donošenja ustavnih amandmana i promene naziva te države, revizije osnova makedonskog nacionalnog identiteta. Pri tome je ignorisana volja makedonskih glasača - referendum o promeni naziva države je propao, ali se spoljni pritisak nastavio. Naša zemlja, znajući i razumejući, koliko su komplikovan Balkan i istorija tog regiona, uvek ga je smatrala prostorom za konstruktivnu saradnju. I danas Rusija ima ovde mnogo prijatelja, među kojima posebno mesto zauzima strateški partner Srbija. Zato je pomoć jačanju regionalne bezbednosti i stabilnosti naš bezuslovan prioritet.

Foto Pres-služba predsednika Ruske Federacije

Zalažemo se za to da se poštuju prava i interesi balkanskih zemalja i naroda, da se poštuje međunarodno pravo. Saradnja sa Republikom Srpskom, koja je sastavni deo Bosne i Hercegovine, odvija se na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine. I dalje smo usmereni ka realizaciji kako u Republici Srpskoj, tako i na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmaceutike i u drugim oblastima. Smatramo da istu važnost ima promovisanje zajedničkih humanitarnih inicijativa, uzimajući u obzir rastuće interesovanje građana BiH za ruski jezik, rusku kulturu, studije u Rusiji. Progresivno se razvijaju odnosi sa Slovenijom i Hrvatskom, bez obzira na to što dijalog između Evropske unije, čije su te zemlje članice, i Rusije doživljava teška vremena. Prošle godine održano je nekoliko sastanaka sa rukovodstvom Hrvatske. Raste robna razmena: sa Slovenijom za tri kvartala 2018. godine povećana je skoro za 10%, a sa Hrvatskom za 27%. Prošle godine Rusija i Slovenija su uspešno organizovale "unakrsne" Sezone kulture, a u Zagrebu je organizovana velika izložba Državnog Ermitaža, posvećena 50-godišnjici pobratimskih veza glavnog grada Hrvatske sa Sankt Peterburgom. I dalje ćemo razvijati odnose prijateljstva i poverenja, koji su, siguran sam, potpuno u skladu sa interesima naših naroda.

* U situaciji kada se pojedine države regiona naoružavaju i formira se takozvana vojska Kosova može li Srbija da računa na podršku Rusije oko daljeg jačanja odbrambenih potencijala, imajući u vidu našu neutralnost i činjenicu da smo okruženi državama članicama NATO?

- Visoko cenimo čvrstu privrženost srpskog rukovodstva kursu očuvanja neutralnosti zemlje. Istovremeno, već mnogo godina pomažemo jačanju, odbrambenih sposobnosti Srbije: isporučujemo naoružanje i vojnu tehniku, pružamo pomoć u njihovoj popravci i modernizaciji. I dalje ćemo razvijati vojno-tehničku saradnju. Neću da krijem da smo bili iznenađeni prilično pasivnom reakcijom Evropske unije u vezi sa odlukom kosovskog "parlamenta" o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u pravu vojsku. Jer je očigledno da su Srbi, koji žive u ovoj pokrajini, doživeli takav potez kao direktnu pretnju po svoju bezbednost. A inače, taj potez stvara ozbiljan rizik zaoštravanja situacije u regionu. Teško da je u interesu EU zatvaranje očiju pred takvim jednostranim akcijama, koje grubo krše međunarodno pravo, pogotovo ako Brisel računa na to da i dalje ispunjava svoje obaveze posrednika u dijalogu između Beograda i Prištine. Više puta smo govorili da smatramo da je kurs na proširenje NATO nasleđe Hladnog rata, kao i da je to pogrešna i destruktivna vojno-politička strategija. Danas, Alijansa pokušava da pojača svoje prisustvo na Balkanu. Ali time samo obnavlja linije podele na evropskom kontinentu, grubo krši princip nedeljivosti bezbednosti. Sve ovo, na kraju krajeva, vodi ne do jačanja stabilnosti, već do smanjenja poverenja i rasta napetosti u Evropi.

* Srpska pravoslavna crkva je stala na stranu Ruske pravoslavne crkve u kontekstu crkvene krize u Ukrajini. Pri tome čitav niz zemalja utiče na patrijarha Vartolomeja i pokušava da izdejstvuje priznavanje ukrajinskih "raskolnika" od strane pravoslavnih pomesnih crkava. Kako će se, po vašem mišljenju, situacija razvijati dalje?

- Podsetiću čitaoce vašeg lista, koji su veoma uznemireni saopštenjima o raskolu pravoslavnog sveta, ali možda nisu duboko upućeni u situaciju u Ukrajini, o čemu se ovde radi. Dakle, 15. decembra 2018. godine ukrajinsko rukovodstvo, koje ima aktivnu podršku SAD i Carigradske patrijaršije, održalo je takozvani sabor ujedinjenja. Na njemu je bilo proglašeno stvaranje "Pravoslavne crkve Ukrajine", pa je 6. januara 2019. godine patrijarh Vartolomej potpisao tomos, odnosno ukaz o njenoj autokefalnosti. To je bio pokušaj legalizacije ukrajinskih raskolničkih opština pod jurisdikcijom Istanbula, što predstavlja grubo kršenje pravoslavnih kanona. Međutim, to nimalo ne brine ni rukovodstvo Ukrajine, ni rukovodstvo SAD, jer nova crkvena struktura predstavlja isključivo politički, sekularni projekat. Njegov glavni cilj je da se razdvoje narodi Rusije i Ukrajine, da se poseje ne samo nacionalni, nego i verski razdor.

Nije slučajno da Kijev već priča o "konačnom sticanju nezavisnosti od Rusije". Ponoviću: tu se uopšte ne radi o duhovnom životu, u pitanju je opasno i neodgovorno politikantstvo. Isto tako, ne radi se ni o samostalnosti "Pravoslavne crkve Ukrajine". U stvari, ona je pod apsolutnom kontrolom Istanbula. Dok je kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, najveća u Ukrajini, koja se nije obraćala patrijarhu Vartolomeju za autokefalnost, apsolutno nezavisna u svom delovanju. Pri tome, ona čuva isključivo kanonsku vezu sa Ruskom pravoslavnom crkvom, ali čak i ovo izaziva neprikrivenu ljutnju sadašnjeg kijevskog režima. Zbog toga proganjaju sveštenike i vernike Ukrajinske pravoslavne crkve, otuđuju im hramove i manastire, a samoj Crkvi pokušavaju da oduzmu njen zakonski naziv, što povećava napetost i vodi ka još većem raskolu u ukrajinskom društvu.

Očigledno je da je rukovodstvo Ukrajine svesno toga da pokušaji nasilnog teranja vernika u tuđi hram prete ozbiljnim posledicama. Ali bez obzira na to ono je spremno da žrtvuje međukonfesionalnu slogu u zemlji zarad izborne kampanje aktuelnog predsednika Ukrajine, koja je zasnovana na potrazi za neprijateljem, sve da bi po svaku cenu ostalo na vlasti. Pravoslavni svet sve ovo vidi.

Naravno da Rusija nema nameru da se meša u crkvene procese, pogotovo na teritoriji susedne suverene države. Ali vidimo kakvu opasnost i za pravoslavlje u celom svetu predstavljaju takvi eksperimenti i grubo mešanje države u versku delatnost.

* Moskva već odavno predlaže stvaranje nove arhitekture bezbednosti, ali u poslednje vreme svedoci smo opasnih tendencija u svetu, uključujući nedavne izjave Vašingtona o izlasku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa. Šta, po vašem mišljenju, može da bude rešenje za očuvanje mira u uslovima jačanja lokalne i globalne napetosti?

- Zaista, SAD faktički sprovode liniju, usmerenu na demontažu sistema međunarodnih sporazuma u sferi kontrole naoružanja, koji im vežu ruke kad je u pitanju jačanje vojnih potencijala. Ili pokušavaju da se tih sporazuma pridržavaju delimično, to jest samo u onom delu koji odgovara njihovim interesima. Izjava o nameri izlaska iz sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i manjeg dometa predstavlja još jednu kariku u dugom lancu sličnih poteza. Očigledno je da će posledice takvih koraka biti najnegativnije. Svakako nećemo zatvarati oči pred stacioniranjem američkih raketa, koje predstavljaju direktnu pretnju po našu bezbednost. Bićemo primorani da preduzmemo efikasne uzvratne mere. Ali Rusija kao odgovorna i zdravomisleća zemlja nije zainteresovana za novu trku u naoružanju. Pored proglašene namere SAD da izađu iz sporazuma, otvoreni smo za nastavak dijaloga sa ciljem da se nađu putevi da se on sačuva. U decembru smo prosledili Amerikancima niz konkretnih predloga po tom pitanju.

Spremni smo za ozbiljan razgovor po celoj "strateškoj" agendi između naših zemalja. Rusija se čvrsto i kontinuirano zalaže za generalno ozdravljenje međunarodne situacije, koja, kao što ste sa pravom primetili, ostaje napeta. I dodaću: nepredvidiva. Pri tome takva situacija je nastala umnogome zbog neprekidnih jednostranih poteza SAD i drugih zapadnih država, uključujući i primenu sile. Kao rezultat, sve je jača opšta atmosfera konfrontacije i nepoverenja. Pozivamo zapadne kolege da odustanu od metoda ucenjivanja, pretnji i provokacija, da poštuju međunarodno pravo, da zasnivaju međudržavni dijalog na principima utemeljenim u Povelji UN. Upravo to je put ka očuvanju mira, jačanju globalne i regionalne bezbednosti i stabilnosti. Na kraju bih hteo da čitaocima lista "Politika" i celom srpskom narodu poželim prosperitet i uspehe.

* Kakve su perspektive ekonomske saradnje Moskve i Beograda u slučaju ulaska Srbije u Evropsku uniju? I kako to može da se odrazi na ruske investicije u srpsku privredu?

- Poštujemo kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo. Za razliku od zapadnih partnera, ne pokušavamo da stavimo Srbiju pred veštački izbor: ili ste sa Rusijom, ili ste sa Evropskom unijom. Integracioni procesi u našem globalnom svetu se dinamično razvijaju, obuhvatajući nove zemlje i udruženja, stvarajući perspektivne konfiguracije. Zato smo ubeđeni da težnja Srbije ka evropskoj integraciji, kao i članstvo Rusije u Evroazijskoj ekonomskoj uniji, nisu prepreke za unapređenje naše raznovrsne saradnje. Važno je da Rusija i Srbija imaju nameru da nastave sa jačanjem saradnje u sferi privrede i investicija. Tome treba da da doprinos i sporazum o slobodnoj trgovini između Evroazijske ekonomske unije i Srbije, koji je sada u pripremi. Nova runda pregovora održana je u Beogradu sasvim nedavno, 10. i 11. januara. Računamo da će ovaj dokument biti potpisan do kraja ove godine i da će otvoriti kvalitativno nove mogućnosti za povećanje efikasnosti i produktivnosti zajedničkog rada u ekonomskoj oblasti. Na kraju, želim čitaocima "Večernjih novosti" i svim građanima prijateljske nam Srbije mir i blagostanje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (104)

NB

15.01.2019. 23:08

Ruska Federacija je oduvek bila pouzdan partner Srbije i ova poseta će biti iskorišćena za produbljivanje saradnje dve zemlje na raznim poljima.

Nikola

15.01.2019. 23:10

Bravo za Putina ,rekao suštinu i istinu. SAD sa svojom politikom pre svega podrške Prištini utiče da ceo Zapadni Balkan ima situaciju. Ostajemo na kursu saradnje sa Rusijom kako ekonomskom tako i političkom

Milan

15.01.2019. 23:19

Ovakav državnik se rađa jednom u sto godina - sreća po rusku zemlju i ruski narod što se pojavio bukvalno u poslednji čas. da ih izvuče iz ponora i živog blata u koji su upali.

Nale

15.01.2019. 23:25

Jos jednom je dokazao koliko je veliki covek i da zasluzuje da bude docekan sa najvisim pocastima!

Maki

15.01.2019. 23:57

Podrska Rusije nam puno znaci. A Putin je veliki drzavnik i covek kog veoma postujem i cenim.

Филиповић Милутин

16.01.2019. 00:13

Нека живи Руско - Српско пријатељство и наша заједничка борба за слободу кроз векове.

Dušan

16.01.2019. 00:18

Oduševljen sam Putinovim poznavanjem i shvatanjem ekonomskih. političkih,vojnih,verskih i opštih stvari u Srbiji, balkanu,regionu i svetu. Ekspert za većinu zapadnih državnika, ima istančan osećaj za pravdu. Čovek na pravom mestu. Neka mu bog podari dobro zdravlje.

Dalibor

16.01.2019. 00:18

Veliki državnik, Amerikanci bi mogli mnogo da nauče od ovog velikog čoveka,a ne samo da napadaju slabije od sebe i pokazuju koliko su moćni!! Poštovanje za velikog Vladimira Putina!!!

marija

16.01.2019. 00:36

Ocigledno je cilj SAD da unesu nemir i nestabilnost u nasoj zemlji sto se nece desiti, Pristina samo postupa kako Amerika naredi.

Oliver

16.01.2019. 00:43

Odnosi dve drzave i dva lidera su na visokom nivou. Posetom Putina, prijateljski odnosi i saradnja se mogu samo unaprediti.

Dexter

16.01.2019. 00:54

Koliko god je domaci i strani zlobnici trudili da okrenu Srbiju od Rusije, dzabe im je, jer ce nase dve zemlje uvek biti bratske.

esb-puerto@arcor.de

16.01.2019. 01:21

Vladimir Putin nije samo predsednik velesile današnjeg vremena .. On je pre svega čovek koji se ponaša odgovorno a i spremno da svaku svoju reč pretvori u delo.. Držimo se njega i budimo zaxvalni što je uz nas .. Pisaće o tome naša Istorija

abvgd

16.01.2019. 03:59

Dok je brace Rusa bice i nas, mogu zamisliti kako bi "prijatelji" trgali parce po parce da nije Rusa, Syrija je skoro oslobodjena, na redu je da se Srbiji pomogne da zbaci lance hobotnice iz londona berlina njujorka i slicnih mracnih centara!

sofija

16.01.2019. 05:56

Amerika kao da ima cilj da se umesa na svako mesto po celoj planeti u stilu zavadi pa vladaj.Mnogo podsecaju na jednog lika iz proslosti.

Realno

16.01.2019. 06:13

Ja Rusiju i Putina volim i ne mogu da se porede ni sa jednom drugom zemljom osim naše Republike Srpske. Ali Srbiju volim najviše i žao mi je što nema malo više mudrosti u svemu. Evo i sa Hrvatskom raste razmena značajno ali oni ne stavljaju prst u oko zapadu. A osim toga što smo im prodali NIS i to za smešne pare ništa nisu uložili u Srbiju . ovaj turski tok je dugom štapu...

star

16.01.2019. 06:19

Rusija nastavlja vojno-tehničku saradnju sa Srbijom, dok Amerika imasamo jednu želju a to je da ima kontrolu nad Balkanom.

Hana

16.01.2019. 06:25

Dok imamo Rusiju uz sebe, Srbija je zaštićena i nema o čemu da brine! Podrška koju dobijamo od Rusije je ogromna i mnogo nam znači!

Ema

16.01.2019. 06:38

Politika SAD-a je neprihvatljiva u modernom dobu, njena politika se ne bazira na miru.

Miki

16.01.2019. 06:49

Amerikanci gde god se pojave gledaju svoj interes i da izazo u jos vece sukobe!

Uki

16.01.2019. 07:09

Ono sto radi SAD je za svaku kritiku jer na sve moguce nacine gledaju da destabilizuju Balkan sto je veoma lose.

gogi

16.01.2019. 07:35

Srbiji je od izuzetne važnosti saradnja sa Rusijom, posebno na strateškom i vojno-tehničkom planu.

Sanja

16.01.2019. 08:01

Naši odnosi su utemeljeni na dugoj istoriji, obostranom poštovanju i poverenju. Imamo zajedničku viziju trenutne situacije u međunarodnim odnosima. Radimo zajedno u različitim međunarodnim formatima.

Стефан

16.01.2019. 08:03

Политика САД је да у свакој регији изабере једну државу (овде Албанију) којој ће пружати подршку у дестабилизовању региона како би се после Американци појавили као представници међународне мисије и миротворци..

Miso

16.01.2019. 08:03

Odnosi Rusije i Srbije nikada nisu bili bolji nego sada.Bice nam cast docekati velikog coveka i prijatelja.

Goran

16.01.2019. 08:17

Amerika sa svojom ekspanzionističkom politikom je mnogo gluposti napravila na Balkanu.

deda

16.01.2019. 12:06

@Goran - I u svetu gde god se oni zazmu i ponude pomoc samo licni interesi a jad i beda ostaje za njima.

Ama

16.01.2019. 08:28

Ova poseta Putina će još više učvrstiti saradnju sa Rusijom koja nam je veoma značajna u ovom trenutku.

Gaga

16.01.2019. 08:46

Poseta koja ce mnogo znaciti Srbiji. Verujem da ce ona iznedriti mnoge vazne projekte za nasu zemlju. Saradnja i podrska Rusije su neprocenjivi za nas.

Миро Марковић

16.01.2019. 09:01

Као и све друге државе света, Русија је имала великих периода просперитета и великхх страдања за време два светска рата. После разсормрања СССР-а била је економски слаба толико да је 1999. била принуђења да прогласи банкрот. То су НАТО фашити искористили да незаконито бомардују СРЈ, отму Космет од Србије и подигну војну базу код Урошевца. Данас је Русија много јача него пре 20 година и не верујем да би НАТО имао храбрости да опет нападне Србију. Добро дошао у Србију, уважени Путине!

Veca

16.01.2019. 09:08

Ovakva velicina od coveka kao sto je Putin i njegava zemlja je veliko bogastvo imati ih kao prijatelje i saveznike,i naravno treba izraziti veliko postovanje i cast sto ih imamo.

Dado 7911

16.01.2019. 09:26

Putinova poseta je snažan siglal da i Srbija ima moćne saveznike u borbi za očuvanje nacionalnih interesa na KiM!

sasa

16.01.2019. 09:35

Poseta koja nam jako znaci kao i velika podrska koju imamo od strane Rusije i njihovog predsednika.

ZDRAV NAM I ZIV BIO CARE

16.01.2019. 09:41

SRPSKE SU OCI U TEBE UPRTE, i ti si jedini koji nes mozes spasti nestanka (unistenja) koje su zapadni nacisti zacrtali, jos davne 1914. godine, a taj projekat unistavanja srpskog bica, i dan danas nastavljaju, pod okriljem UN.

Gospodja Ministarka

16.01.2019. 09:58

Da se samo Putin pita, resenje Kosova bi davno isplivalo na povrsinu. Amerika sa Albancima pravi glavnu zavrzlamu, a i sa njima je, malo toplo, malo hladno, prevrtljiviji su od Albanaca.

Dad

17.01.2019. 02:45

Najčuveniji novinari svijeta cijene Putina. Za njega se govori da je jako kompententan i direktan, daje jasne odgovore. Sjećam se intervju za austrijsku tv, govor simultano prevođen, novinar Armin Wolf koji je antiruski orijentisan, htjeo ga je isprovocirati i upadao mu u riječ. Putin mu se mirno na njemačkom obratio: "Zašto pitate kada sami na pitanja odgovarate." Novinar prestao ga provocirati.