NEDIPLOMATSKA spočitavanja Vlade u Zagrebu na račun Beograda ne jenjavaju, pa je posle neprimerenih izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić uprla prstom u ministre u srpskoj vladi - Ivicu Dačića i Aleksandra Vulina.

Za nju je sporan način na koji su kritikovali Plenkovićev istup, pa je ocenila da je "teško očekivati da će zlonamerene izjave prema Hrvatskoj prestati dok takvi ljudi sede u srpskoj vladi".

- Žalosna je politika u kojoj se nastavljaju tendenciozne i zlonamerne izjave visokih srpskih zvaničnika vezane za Hrvatsku. Suočavanje sa ulogom Srbije u prošlosti prema Hrvatskoj može dovesti do preduslova da se stvaraju bolji odnosi. Žao nam je što i ministar Dačić i Vulin istupaju na isti način. Radi se o dva čoveka koji dolaze iz najužeg okruženja Miloševića. Prvo agresor treba da se suoči sa svojom prošlošću, a to je svi znamo Srbija, a onda možemo ozbiljno da razgovaramo o svemu.

Pročitajte još - Burić: Srbija da se suoči sa ulogom u ratovima; Vulin: Ako tražite suočenje sa prošlošću, krenite od sebe

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je za "Novosti" da "za razliku od koleginice Burić, on nikada ne bi sedeo u vladi čoveka koji je formirao komisiju za legalizaciju zloglasnog pokliča 'Za dom spremni'":

- Neka se oni bave svojim kabinetom, koji čezne za Antom Pavelićem i epohom NDH, a ministre u Srbiji nikada birati neće.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da bi "gospođa Pejčinović Burić da odredi ko može da sedi u Vladi Srbije":

- Ako tražite suočenje sa prošlošću, krenite od sebe. Za politiku Hrvatske uvek su postojali podobni i nepodobni Srbi. Radujem se što me gospođa svrstava u nepodobne, to znači među slobodne Srbe.

Marija Pejčinović Burić

Vulin je konstatovao da ona nije osporila nijednu istinu koju je izneo, zbog čega je ponovio da Srbi rođeni u Hrvatskoj nisu mogli biti agresori i nisu započeli građanski rat, da je Hrvatska proterala više od 200.000 Srba, svojih državljana, da je u zločinačkoj akciji "Oluja", za koju niko nije odgovarao, ubila više od 2.000 Srba i proterala ih više od 220.000. Naveo je i da "Jasenovac" nije bio radni logor već zversko mučilište Srba, Jevreja i Roma, gde su ustaše ubile 20.000 dece, kao i da je Hrvatska jedina zemlja u Evropi u kojoj je fašistički pozdrav "Za dom spremni" - dozvoljen.

TUĐMANOVA OSTAVŠTINA

Plenković je na božićnom prijemu SNV rekao je da je istina ključna za pomirenje i da se ona odnosi na to da je "Hrvatska bila žrtva agresije Miloševićevog velikosrpskog režima", kao i da se radi na integraciji srpske manjine u Hrvatskoj, a da je mirna reintegracija jedna od najvećih ostavština prvog predsednika Franje Tuđmana.