Đurić: Nastavićemo da govorimo jezikom mira i tolerancije

Tanjug

07. 01. 2019. u 09:14

 Ђурић: Наставићемо да говоримо језиком мира и толеранције

Foto: Z.Jovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija i u ovoj godini nastaviti da govori jezikom mira i tolerancije
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija i u ovoj godini nastaviti da govori jezikom mira i tolerancije.

Đurić je za portal Pink.rs rekao da je u prethodnoj godini očekivao da će "iskrena otvorenost Beograda za pronalaženje kompromisnog rešenja za višedecenijske probleme na Kosovu i Metohiji, biti putokaz svima koji iskreno žele stabilnost i ekonomski prosperitet na zapadnom Balkanu", ali da nije iznenađen činjenicom da se to nije dogodilo.

U 2019. godinu ušli smo sa akutnim problemom trgovinske blokade za ulazak naših proizvoda na Kosovo i Metohiju, i u ovom trenutku se rešenje ne nazire, kaže Đurić.

On je izneo očekivanje da ovu celu godinu neće karakterisati takvi izazovi, već atmosfera deeskalacije, "iako su iz Prištine u prvim danima januara stigle brojne velikoalbanske poruke koje nisu poziv na kompromis, već upravo poziv na nove potrese u regionu".

Prema njegovim rečima, očito da postoji želja pojedinih krugova moći u svetu da se proces iznalaženja održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije ubrza, ali se istovremeno iz istih krugova podržavaju potezi Prištine kojima se kompromis čini sve manje verovatnim.

"Izvesno je da će biti pritisaka, ali važno je da proces bude završen kompromisom koji će stvoriti stabilan osnov za trajan mir izmedu Srba i Albanaca", naglasio je Đurić.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, Đurić kaže da, zasad, nije video nikakve ozbiljne pomake prištinskih istražnih ogana u pravcu rasvetljavanja tog zločina.

"Naprotiv, bili smo svedoci raznih pokušaja instrumentalizacije ubistva Olivera Ivanovića u političke svrhe u Prištini, ali i od dela tzv. opozicije u Beogradu, na njihovu sramotu, a protiv sopstvene zemlje. Ne verujem da u Prištini postoji ni volja ni interes da se nalogodavci i izvršitelji pronađu", rekao je Ðurić.

Kako je rekao, Prištini upravo odgovara atmosfera trajnog lova na veštice, jer to je jedan od njihovih instrumenata za stvaranje nestabilnosti i zastrašivanje Srba.

"Krivce, u to nema nikakve sumnje, treba tražiti južno od Ibra, i sami pokušaji Prištine da za taj zločin okrive Srbe i vladu u Beogradu jesu deo jednog šireg paklenog plana koji je i doveo do smrti Olivera Ivanovića", kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, sama činjenica da Priština sistematski zataškava mnoge stvari i istragu usmerava u pogrešnom smeru, u njemu opravdano budi sumnju u iskrenost njihovih namera da se okolnosti ubistva Olivera Ivanovića rasvetle, a počinioci privedu pravdi.

Upitan da li nalazi vezu između poruka koje sa protesta u Beogradu šalje opozicija i poruka koje šalju predstavnici Prištine, Ðurić kaže da im je zajedničko to što "glavnu prepreku u ostvarivanju svojih ciljeva vide u predsedniku Aleksandru Vučiću i ovoj Vladi Srbije".

Ne bih išao toliko daleko da tvrdim da postoji dogovorena sinhronizovanost u njihovom delovanju, ali njihovi pritisci, u to nema nikakve sumnje, jesu sinhronizovani, smatra Đurić.

Jača podrška naroda aktuelnoj politici mira, napretka i jačanja, znači i agresivnije delovanje onih koji Srbiji žele zlo, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Deo opozicionih lidera je svestan da nikada neće imati demokratsku podršku za osvajanje vlasti i zato sve više pribegavaju nesistemskim metodama političkog pritiska, kazao je Ðurić, te dodao da ulica ne može da nadomesti odsustvo programa, političkih ideja i zauvek izgubljeni kredibilitet, "ali oni to očito ne shvataju".

Ðurić, koji je i funkcioner SNS, rekao je da je sve primetniji porast agresije kod pojedinih opozicionih lidera.

"Oni se osećaju osujećeno, jer više nisu u prilici da zgrću bogatstvo trgujući političkim uticajem, a građani, razume se, ne dele njihov entuzijazam za povratak na vlast i nastavak pljačkanja države", kaže Đurić.

Prema njegovim rečima, zabrinjava to što pojedini lideri opozicije počinju da otvoreno pokazuju želju za širu destabilizaciju, i počinju da pipke pružaju i ka Republici Srpskoj, čime sami potvrđuju da je njihov zadatak napad, ne samo na vlast koju personifikuje predsednik Aleksandar Vučić, već na srpske interese u celini.

I što naš narod bude jedinstveniji u podršci aktuelnoj politici mira, stabilnosti, ekonomskog napretka i jačanja Srbije, to će delovanje onih koji ne žele dobro Srbiji biti agresivnije, smatra Đurić.

Čestitajući svima koji slave Božić i 2019. godinu, Đurić je rekao da će "ovo ce biti izazovna godina, i naša zajednička obaveza je da uradimo sve što je do nas da bi bila veoma uspešna, a znam da može da bude".

"Danas, na Božić, smatram da mogu sa ponosom da kažem da treba da srbujemo, a danas srbovati i živeti za Srbiju mora da znači nešto drugo od onoga što je za neke možda značilo u prošlosti i svakako drugačije od toga kakvima su neki želeli da nas kao narod predstave", kaže on.

Srbovati danas znači graditi u Srbiji stotine novih fabrika, širiti mrežu autoputeva, pruga, za svega par godina renovirati sve škole i vrtiće, digitalizovati institucije, razvijati i dualno obrazovanje. Srbovanje je i izgradnja dobrih odnosa sa susedima i izgradnja etničkog i verskog sklada u Srbiji, kako bi ona bila stabilnija, sigurnija i srećnija..., naveo je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (195)

Viki

07.01.2019. 12:43

Srbija treba da nastavi sa politikom mira, ali isto tako i svi ostali treba da shvate, da to ne znaci da se Srbija bilo koga plasi i da nema snage da zastiti svoj narod i teritoriju.

Koriolan

07.01.2019. 12:45

Za razliku od Albanaca koji govore jezikom nasilja,mrznje i sukoba,Srbija govori jezikom tolerancije,mira i saradnje.Izmedju Srba i Albanaca postoji ogromna razlika.

007

07.01.2019. 12:46

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija i u ovoj godini nastaviti da govori jezikom mira i tolerancije

Savica

07.01.2019. 12:47

Prema njegovim rečima, sama činjenica da Priština sistematski zataškava mnoge stvari i istragu usmerava u pogrešnom smeru, u njemu opravdano budi sumnju u iskrenost njihovih namera da se okolnosti ubistva Olivera Ivanovića rasvetle, a počinioci privedu pravdi.

Miloš

07.01.2019. 12:47

Srbija želi mirnim putem da se dođe do rešenja za Kosovo ali neće dopustiti ni po koju cenu da neko ugnjetava Srbe na Kosovu.

007

07.01.2019. 12:50

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Srbija i u ovoj godini nastaviti da govori jezikom mira i tolerancije.

Dejan

07.01.2019. 12:55

Mi smo uvek za mir i stabilnost , Priština je ta koja svakodnevno unosi nestabilnost u regionu.

NB

07.01.2019. 13:13

Puna podrška gospodinu Đuriću. Beograd samo mudrom i tolerantnom politikom okrenutom kompromisu može da razotkrije stvarne namere šiptarskih vlasti u Prištini i time nastavi postupak povlačenja priznanja Kosmeta u UN-u.

Dragan

07.01.2019. 13:14

Srbije će i u 2019. godini nastaviti da se bori za naš narod na KiM mirnim putem, poštujući međunarodno pravo i potpisane sporazume kao što je to i do sada činila.

Dzo

07.01.2019. 13:18

Kao i uvek, Srbija se zalaze za mir, tako ce biti i u buduce.. Na celu sa velikim covekom, koji je na mestu, to cemo i uspeti!

Milica

07.01.2019. 13:22

Srbija je spremna na kompromis koji ce stvoriti stabilan osnov za trajni mir i stabilnost izmedju Beograda i Pristine.

fer play

07.01.2019. 13:36

Srbija vodi politiku mira i zalaze se na mir na Kosovu i u regionu, za razliku od Pristine koji znaju samo za provokacije, vandalsko ponasanje i uskracivanje osnovnih ljudskih prava! Oni ne znaju sta je fer play!

Darija

07.01.2019. 13:49

Osim jezika mira i tolerancije, Srbija i ne ume da govori. Nastavićemo i u narednoj godini tako. Srećan Božić svim Srbima i Pravoslavcima!

Vanja

07.01.2019. 13:51

Srbija je uvek išla politikom mira, jer mirom i diplomatskim putem moguće je sve postići.

zorica

07.01.2019. 14:06

Srbija ni jednog trenutka nece menjati svoju politiku mira i zalaganja da se svaki problem resi mirnim putem.

star

07.01.2019. 14:13

Srbija će i dalje razgovarati jezikom mira, što su mnogi prepoznali u svetu, jer to donosi mir i stabilnost u regionu.

Masa

07.01.2019. 14:15

Uvek je Srbija htela da resi situaciju tolerancijom mira i na kraju cemo i uspeti u nasim ciljevima.

Tanja

07.01.2019. 14:15

Kao i uvek mi smo za mir i slogu i ne odstupamo od toga. Verujemo da ce na kraju sve proci dobro.

Goran

07.01.2019. 14:16

Samo politikom mira, tolerancije i stabilnosti mozemo da ocekujemo napredak celog regiona i zato Srbija vodi ovu politiku.

Serbinator

07.01.2019. 14:27

Moramo biti spremni na nove pritiske sa svih strana, da ne ispadnemo iz koloseka i da nastavimo politiku mira.

Iva

07.01.2019. 14:33

Krajnje je vreme da Priština prestane sa provokacijama i počne da ispunjava obaveze koje je prihvatila.

Ina

07.01.2019. 14:34

Predsednik Vucic ce i dalje da vodi politiku mira i stabilnosti, zato i ima podrsku naroda......

Sandra

07.01.2019. 15:15

Naš stav se neće promeniti ni ove godine. Samo mirnim putem možemo rešiti pitanje Kosova.

caca

07.01.2019. 15:17

Predsednik Vucic i njegovi verni saradnici ce i dalje da vode politiku mira,stabilnosti i ljubavi i zato i imaju podrsku naroda!!!!

Marko

07.01.2019. 15:31

Srbija već duže vreme govori jezikom mira i tolerancije a od strane Prištine dolaze konstantne provokacije i nepoštovanje dogovora,to će .orati da se promeni u budućnosti!

Srba

07.01.2019. 15:40

Da l isu drugi za mir? Šta misle albanci, da će im sukobi doneti nešto dobro? Kome je ratna pustoš ikada donela nešto dobro? Mir nema alternativu!

DUšanka

07.01.2019. 15:41

Neka oni koji su za sukobe prvo pošalj usvoju decu pa neka onda komanduju! Rat je največe zlo i treba ga izbeći po svaku cenu!

Shone

07.01.2019. 15:44

Kao i uvek, Srbija se zalaze za mir, tako ce biti i u buduce.. Na celu sa velikim covekom, koji je na mestu, to cemo i uspeti!

Lola

07.01.2019. 15:51

Ne zelimo nasilje i govor mrznje. Srbija ce se i ovoj godini truditi da odrzi mir i stabilnost.

nikola

07.01.2019. 16:00

Nikada nismo prestali da govorimo jezikom mira i tolerancije , jer samo tako želimo da vodimo dijalog , ako druga strana to ne želi dijaloga neće ni biti.

MilijanaLakić

07.01.2019. 16:04

Srbi nikada nisu ni bili agresori nego su uvek bili u prilici da se brane od agresora, Vučić je pokrenuo politiku pomirenja,kompromisa i dijaloga i to je jedino što može dati rezultate a Đurić je važan učesnik u sprovođenju te strategije

Jana

07.01.2019. 16:15

Bez obzira ko napada Srbiju, mi kao narod moramo biti jedinstveni u podrsci aktuelnoj politici mira, stabilnosti, ekonomskog napredka i jacanja Srbije. To ce onima koji ne zele dobro Srbiji poslati jaku poruku.

Mane

07.01.2019. 17:03

Srbija vodi samo politiku mira i stabilnosti i tako ce biti i dalje, uprkos provokacijama i napadima sa drugih strana

marina

07.01.2019. 17:17

Nas stav se nece promeniti ni ove godine.Samo mirnim putem idemo ka resenju Kosova.

Milana

07.01.2019. 17:34

Srbija je oduvek bila za saraddnju mirnim putem da bi se odrzao mir i stabilnost u regionu

Risto

07.01.2019. 17:47

Nikada Srbija neće dozvoliti da se ostvare sramne pretnje i provokacije Prištine i tako dođe do egzodusa.

monika

07.01.2019. 17:51

Mirnim putem se mogu resiti problemi.Politika mira koju Vlada Srbije vodi,je garancija mira.

Wesa

07.01.2019. 17:55

Srbija ostaje i dalje na putu mira tolerancije ali i borbe za svoj narod i teritoriju.

Tanja

07.01.2019. 18:00

Srbija je uvek želela mir i stabilnost u regionu i težila tome. Nikada nismo pozivali na nasilje,nemire ili ne dao Bog,ratove. Mir i sloga na Balkanu su neophodni a itekako su mogući ukoliko svi daju svoj maksimum.

milena

07.01.2019. 18:17

Srbija je za konacno resenje, jer ovo vise nije izdrzivo, Pristina ne postuje nijedan sporazum, mora da se uspostavi normalan odnos.

bane

07.01.2019. 18:47

@Mara - Politika mira je politika koja nas vodi u bolje sutra,u bolju buducnost

VUK

07.01.2019. 18:21

Ponosni smo na nasu politiku mira i iznalazenje civilizacijskog resenja za sve prepreke koje su nas snasle.

Sana

07.01.2019. 18:29

Srbija je za mir i stabilnost,ali nece dozvoliti da neko omalovazava i dira svoj narod na KiM.

Ivana

07.01.2019. 18:39

Politika mira i stabilnosti treba da nas vodi i na dalje, ne smemo pasti na provokacije Pristine koje ce se sigurno pojaviti i u nekom narednom periodu, kada prestanu da se ponasaju ovako kako se sada ponasaju mozemo da nastavimo sa razgovorom

Daliborka

07.01.2019. 20:59

Srbija za mir i toleranciju, ali treba neko da vaspita i objasni Albancima da je 21 vek.

Danica

07.01.2019. 21:11

Naša država će se uvek zalagati za mir i stabilnost u regionu, to će uvek biti prioritet naše države.

Simce

07.01.2019. 21:22

Srbija se zalaze za mir i toleranciju, Albanci su ti koji konstantno prave probleme u regionu.

Galeb

08.01.2019. 01:02

Srbija ce pored svih neprilika koje su je zadesile od strane Pristine i dalje ostati faktor mira na Balkanu.

Mia N

08.01.2019. 06:48

Bez mira i tolerancije nema napretka i zbog toga Srbija treba da nastavi da vodi politiku mira.

Janko

08.01.2019. 07:16

Politika Srbije kroz celu istoriju je bila mirna i posvecena saradnji. Nazalost nemamo takvu situaciju i kod komsija.

Gordana

08.01.2019. 08:10

Poštujemo druge i želimo život u miru i jednakosti, ali isto to očekujemo i od drugih.

Sofija

08.01.2019. 08:16

Srbija će uvek biti posvećena i zalagaće se za mir, toleranciju i stabilnost!!

Milan

08.01.2019. 08:30

Srbija ce nastaviti mirnim putem kroz dijalog da pronadje resenje po pitanju Kosova.

Ana

08.01.2019. 08:38

Srbija će se i dalej boriti da se sve nesuglasice i problemi reše mirnim putem.

Igor

08.01.2019. 08:38

Srbija je oduvek vodila politiku mira, tolerancije i dogovora. Naša želja jeste mir i stabilnost u regionu i za to se i zalažemo. Predsednik Vučić se svim silama zalaže za mirno i kompromisno rešenje svih problema.

Miki

08.01.2019. 09:11

Najvažnije je da odtanemo dosledni svojim principima i da ne dozvolimo da reagujemo na provokacije.

Vatro Marx

08.01.2019. 15:26

Samo ti i dalje nastavi sa tskvim ponasanjem , Vjerovatno sticices dotvog cilja.