Brisel piše novi izveštaj o poglavlju 31?

D. M.

24. 12. 2018. u 09:02

Baltičke članice Evropske Unije i Poljska već četiri godine koče otvaranje pregovora o spoljnoj i bezbednosnoj politici

Брисел пише нови извештај о поглављу 31?

Zgrada Evropske komisije u Briselu

SRBIJA više od četiri godine čeka izveštaj Evropske komisije o skriningu za poglavlje 31, koje se odnosi na zajedničku spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku EU, a iako je nacrt ovog dokumenta odavno gotov, on bi uskoro mogao da se piše ispočetka.

Naime, prema nezvaničnim informacijama, Litvanija, jedna od država koja je zbog "ruskog pitanja" najžešći kočničar otvaranje pregovora o poglavlju 31, predlaže upravo da se izveštaj o skriningu ponovo skroji ili ažurira i tu Srbiji postave "uslovi" koji će zadovoljiti sve članice EU, kako bi se odblokirao ovaj proces.

Saradnja Srbije i Rusije i činjenica da Beograd nije zaveo sankcije Moskvi, trn su u oku najvećim zagovornicima embarga Kremlju u okviru EU, a to su Poljska i bivše sovjetske republike koje su danas u Uniji - Litvanija, Estonija i Letonija.

U diplomatskim krugovima u Briselu se govori i da Nemačka, iako nema tvrd stav kao baltičke zemlje i Poljaci, takođe ne gleda blagonaklono na nizak nivo usaglašenosti Srbije sa odlukama i deklaracijama Brisela koje se tiču Rusije.

Naime, Srbija se nije pridružila nijednoj od devet deklaracija koje se direktno ili indirektno tiču Moskve, a koje je Brisel usvojio u prvoj polovini godine. Od ukupno 32 spoljnopolitička dokumenta u kojima je EU od januara do juna 2018. od trećih partnerskih država tražila usaglašavanje, Srbija je odbila čak 18.

Pojedinim članicama EU posebno smeta i razvijena vojnotehnička saradnja Srbije i Rusije, uključujući zajedničke vojne vežbe. Zameraju nam i sporazum o saradnji našeg Ministarstva unutrašnjih poslova i Ruske federalne službe bezbednosti.

OCENA - "UMERENO PRIPREMLjENI"

U POSLEDNjEM izveštaju EK o napretku Srbije, naša zemlja je ocenjena kao "umereno pripremljena" za poglavlje 31. Od nas se, između ostalog, traži da završimo strategiju bezbednosti i odbrane, tako da one u potpunosti odražavaju orijentaciju Srbije ka EU u ovim oblastima. Beograd se poziva i da primenjuje svoj zakon kojim se uvode međunarodne sankcije, uključujući restriktivne mere EU, i da prati njegovo sprovođenje i unapredi pridruživanje deklaracijama i odlukama Saveta o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Apis

24.12.2018. 09:15

A kako bi bilo da prekinemo te pregovore o pristupanju EU??? Previse nerava i novca nam ode na mlacenje prazne slame. Takve peripetije nisu imale ni jedna od zemalja koje su upale u EEZ nakon sto je prozvana kao EU.

Naivni Gedža

24.12.2018. 09:15

Kakva je takva je, Rusija nam je značajan ekonomsko-trgovinski partner, kao velika sila podržava nas po pitanju Kosova. Sad bi trebalo da odsečemo granu na kojoj sedimo i da se držimo za prutić EU? Pa će nam dati šargarepicu? Neka hvala!

Istorija

24.12.2018. 09:16

Mogu da napisu kakav hoće izveštaj. Odnos sa Rusijom u ovoj situaciji je važniji od odnosa sa EU pogotovo sada kad su pale maske! Sve je to proracunato da bi se oslabila šansa u pregovorima sa Prištinom tj. Amerikom!

nikola vlahović

24.12.2018. 09:26

Ako Srbiji ne smeta sa kim oni sarađuju, zašto im onda smeta sa kim Srbija sarađuje i sa kime će sarađivati. Šta drugo reći nego bezumlje.

Родољуб

24.12.2018. 09:33

када нам одсеку руке и ноге (можемо ићи где хоћемо)е'то су нам пријатељи?

Mija Pećanac

24.12.2018. 09:34

I šta ćemo dobiti sa tim poglavljem ?Sve je to šarena laža , Srbija na zapadu nema "prijatelja" sve je to taktika da nas udalje od Rusije.

Hercegov Grad

24.12.2018. 09:38

Uvek ce biti neka prepreka i zato ne treba obracati paznju na to, vec igrati igru kao da postujemo misljenje tih patuljaka, a nikad ne teziti minornim misljenjima! Svakako, nikad necemo uci u takvu Evropu, uradili sve ili nista!

Рашо

24.12.2018. 09:43

По међународним законима санкције су незаконите. Дакле они траже да се понашамо противзаконито! То су "европске вредности"! Шљам остаје шљам и крајње је време да се окренемо од тих злочинаца и посветимо себи. Увек смо били своји и посебни и само тада нам је било добро!

BOŽJAK

24.12.2018. 10:44

@Рашо - kažete evropske vrednosti inazivate šljam evropu a ne secate se da je hitler ne poištujuci sankcije zbog takvih kao vi I država koje su mislile da nisu pravedne kasnije tu istu evropu I ceo svet koštale na desetine miliona žrtava sebi da se okrenemo ne možemo jer sadašnjja spc I pojedine službe nametnu nam diktatora za vođu skoro 30 god sem đinđica I te naše vođe su nas gore genocidno upropastile za ovih 30g pogotovu ovih zadnjih sedam godina gore nego svi ratovi kroz vekove unazad pogl. grobl

Knez Lazar

24.12.2018. 09:48

Traze nam da okrenemo ledja Rusiji koja nas je podrzavala u svemu za razliku od njih koji su protiv nas gds god je to moguce. Traze da priznamo genocid u Srebrenici koji nije pocinjen i koji je kreiran zapadnom rukom. To ne bi smeli da uradimo nikako pa po cenu da ne udjemo u EU.

Ništa novo

24.12.2018. 09:50

Ništa novo od pojedinih "sitnih kučića" evropske unije. Niko se ne buni - ali ja ću da lajem i grizem točkove na autu jer sam tako sam sebi važniji... Ljudi bio sam tinejdžer '99.-2000.god. kad su pala obećanja razne sorte od EU :Samo ovo-samo ono...e pa i mladost prodje, a mi i dalje živi i zdravi (manje-više) i van EU. ZAKLJUČIO SAM DA ME sve više ZABOLE ZA EU! (a živećemo i posle ovog mog zaključka i mi i naši potomci)

суверениста

24.12.2018. 09:56

Трипут мери једном сеци, каже изрека. Полако са сечењем када се мере стално мењају.

Makus

24.12.2018. 09:56

Nevidjeni cinizam i bezobrazluk evropskih pacica! Kao da njih neko nesto pita. A za datum prijema u EU bi mogla pomoci baba Vanga...javlja joj se....NIKAD!

Zoran

24.12.2018. 10:16

Da su Rusofili bili u Srbiji 50 godina pod Ruskom cizmo pitao bih kako bi sada pricali. Sto pre raskrstiti sa Rusijom po Srbiji ce biti bolje.

Pera kojot genije

24.12.2018. 13:32

@Zoran - Da mnogi od tih sto su bili pod ruskom cizmmom nisu napali sa nacistima Rusiju tj. SSSR nebi ni bili pod cizmmom. Pametnom dovoljno.

Vlada

24.12.2018. 10:26

Molim drzavu da ne naseda na ucene Evrope i da ne uvodi bilo kakve sankcije Rusiji, niti da vodi politiku protiv Rusije. Makar mi nikad ne usli u tu Evropsku uniju.

Milan Petrovic

24.12.2018. 10:29

Stvarno mi nije jasno dokle ce ovaj narod da veruje da ce Srbija biti u EU to se nikada nece desiti mada to nije ni nesto strasno sto moze da nam se desi ova zemlja je osudjena da kasni za svima i tako ce i ostati dok postoji

Драган Р

24.12.2018. 14:05

@Milan Petrovic - Уопште није питање да ли ће Србија бити чланица ЕУ већ само када. Бићемо у ЕУ не зато што хоћемо, већ што морамо, а примиће нас онда када процене да смо довољно мали и преумљени да више и не личимо на себе. То значи да признамо независно Косово, да се сложимо да се растури Република Српска, да дамо аутономију муслиманима, Мађарима и Шиптарима на југу (ако их сада не "разменимо"), да донесемо закон по коме се иде у затвор за негирање наше кривице за деведесете и "геноцид" у Сребреници....

bager

24.12.2018. 10:33

Ne trazi to Litvanija nego vodece zemlje EU i Velika Britanija ,,Litvanija je samo maska ,,,,cim okrenete ledja Rusiji pali ste na kolena pred EU i raskomadace ovo malo sto je ostalo od Srbije ,,zar vam nije bizarno sto se sandzaklije ne bune ucutali se pa nije to samo od sebe nego na mig EU

Posmatrač iz Nemačke

24.12.2018. 10:41

Još jedna gotovo nevažna državica želi da se po svom antiruskom stavu pročuje po svetu kao nekakav pišljivi borac za demokratiju. Naravno na štetu Srbije! Znajući kakva antiruska histerija danas vlada u EU, zaista nije isključeno, čak je gotovo sigurno, da će rusomrzci postaviti nove uslove Srbiji po pitanju odnosa sa tom slovenskom zemljom! Da imamo odlučnu vladu, koji nažalost očigledno nemamo, ONA bi a ne neka Litvanijica ili neka druga Liliputanija, zamrzla pregovore sa EU -do daljeg!

SS

24.12.2018. 10:50

U narednom periodu bitniji nam je odnos sa Kinom i Rusijom a EU je svakako pred kolapsom upravo zbog svoje politike prema Rusiji

prellee

24.12.2018. 11:30

Opet neki NOVI USLOVI za Srbiju, od oni koji su nas jednino OBOGATILI samo OSIROMAŠENIM URANIJUMOM.Ja se pitam, šta mi želimo u toj EU sa ovakvim članicama, koje traže apsolutnu poslušnost a mi ne znamo šta hoćemo.Ja bih se okrenuo EEZ , Rusiji i Kini.

Andreja Analiticar

24.12.2018. 13:14

Svi oni sto su protiv Srbije zaboravljaju da je Srbija pod okupacijom NATO Alijanse i Albanaca. Sve do Srbija bude pod okupacijom mora da bude Rusija ukljucena u tu igru politike i rata.

maniks

24.12.2018. 15:12

I nama Srbima smeta sto nas vlast na silu gura u EU ali sve im je uzalud na kraju mora biti referendum a onda zna se , to znaju i iz EU, nista novo.