BEOGRAD - Nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović kaže da zadatak Kfora nije da štiti ustavni poredak tzv. republike Kosovo, već da garantuje bezbednost na prostoru pokrajine.

"Kfor uzima previše nadležnosti sebi, izašao je odavno iz svog mandata. Njegov mandat nije da štiti ustavni poredak nekave države kao što je samoproglaseno Kosovo i Metohija već da garantuje bezbednost na prostoru pokrajine", rekoa je Čović za tv Prva.

On je ukazao i da se ovde radi o velikoj destabilizaciji Evrope od strane Britanije i SAD. Prema njegovim rečima, po svemu sudeći Kosovo će formirati oružane snage.

PROČITAJTE JOŠ - NATO krči put vojsci Kosova

On je rekao da Priština koristi formulaciju "transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova" da bi se zamaskiralo kršenje njihovog ustava jer i po tom dokumentu, ali i po svim drugim važećim dokumentima poput Rezolucije 1244 i Ahtisarijevog plana - postojanje oružanih snaga Kosova je protivustavno i nemoguće bez pristanka manjinskih zajednica.

Čović je istakao da, suštinski to znači formiranje vojske. Na pitanje kako bi Srbija trebalo da reaguje, Čović je odgovorio: "Naša strana već odavno trebalo je da pocne da proučava preduzimanje novih mera - izlazak Srpske liste iz vlade Kosova i Metohije, jer to je onda evidentan pad Haradinajeve vlade. Nisam siguran da Albanci u ovakvim političkim odnosima kada im za vratom stoji Specijalni sud mogu da naprave neku manjinsku vladu".

Srbija mora da, kako je rekao Čović, ostane hladne glave. O tome kako bi mogla i da li bi mogla da reaguje i Vojska Srbije, Čović ističe da Vojska Srbije ima potencijal da deluje, da on to ne bi želeo, ali da sve ima svoju meru.

"Kfor u svom potencijalu dole nije problem, ali šire gledano jeste", ukazao je Čović.
On je rekao i da sve to stvara velike tenzije, ali da ne veruje da Srbi imaju razlog da se plaše.