NE stoje optužbe kosovskog tužioca da Beograd ne sarađuje u rasvetljavanju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. Iz Prištine su Tužilaštvu za organizovani kriminal do sada uputili osam zahteva za dostavljanje određenih podataka. Odgovoreno je na sedam zamolnica, uključujući poslednju i dostavljeni su svi traženi podaci.

Ovako ministarka pravde Nela Kuburović odgovara na "otrovne strelice" upućene iz Prištine o nedostavljanju listinga, veštačenju čaura... Ona navodi da će uskoro i odgovori na tu jedinu preostalu zamolnicu biti prosleđeni prištinskim organima.

- Ona je sadržala više različitih zahteva, koji su bili nejasni i neprecizni. Zato je još u toku postupanje po njima. Međutim i to će brzo biti završeno - navodi Kuburovićeva.

Iz Kancelarije glavnog kosovskog tužioca izneli su optužbe da je Beograd, na njihove zahteve za određenim podacima u istrazi Ivanovićevog ubistva, dostavljao samo informacije koje nisu od suštinskog značaja za rasvetljavanje tog zločina.

- Beograd je zatražio i dobio čaure s lica mesta, ali tužilaštvo još nije dobilo nalaz njihovog veštačenja. Nisu stigli ni odgovori vezani za mobilnu identifikaciju, SMS, primljene i pozivane brojeve telefona, koje je koristio Ivanović - navodi se u saopštenju kosovskog tužioca.


PROČITAJTE JOŠ - 10 MESECI OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Pronaći i kazniti počinioce


Ipak, iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu navode da su im iz Prištine poslali samo replike čaura sa lica mesta:

- Tražili smo da nam se na veštačenje dostave čaure, koje bi potom bile vraćene. Međutim, stigle su nam plastične replike čaura. Podaci o rezultatima tog veštačenja prvi put su traženi 24. oktobra i biće dostavljeni Prištini po pribavljanju svih podataka i obavljanju svih traženih radnji iz tog zahteva.

UBIJEN Oliver Ivanović

Tužilaštvo iz Beograda je tražilo i bilo koji snimak sa mesta ubistva, ali kako saznajemo, ni taj zahtev Priština nije ispunila. Uz to, tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je Prištini tri zahteva za pružanje uzajamne pravne pomoći. Ni danas, posle 10 meseci, nisu odgovorili na sve, već samo delimično na pojedine zahteve, pa je iz svega jasno vidi koliko je čije postupanje efikasno.

U tužilaštvu dodaju i da je pretposlednji zahtev, kojim je tražena provera i prikupljenje podataka vezanih za veći broj činjenica i okolnosti, zahteva kompleksne policijske provere na terenu i prethodnu identifikaciju svedoka čije se ispitivanje traži. Zbog toga prikupljanje svih traženih podataka objektivno iziskuje određeno vreme.


JANKOVIĆEVI ISKAZI IM NEBITNI

IZ prištinskog tužilaštva tražili su da se sasluša lider PSG Saša Janković. Kako saznajemo, naše tužilaštvo je to i uradilo i poslalo im njegove iskaze, ali iz Prištine sada tvrde da im je to irelevantno.