Centar za medijski monitoring: Na karikaturu bi reagovali bilo gde u svetu

21. 11. 2018. u 11:16

Neshvatljiva je reakcija dela javnosti na osudu karikature u kojoj se predstavnici vlasti porede sa nacističkim liderima i pozivanje na navodnu cenzuru

Центар за медијски мониторинг: На карикатуру би реаговали било где у свету

Foto Srbija Danas

Neshvatljiva je reakcija dela javnosti na osudu karikature u kojoj se predstavnici vlasti porede sa nacističkim liderima i pozivanje na navodnu cenzuru, jer takve "šale" ne prolaze nigde u svetu, kaže Tomislav Lovreković, predsednik Centra za medijski monitoring.

-Naprotiv, praksa je da posle sličnih skadaloznih uradaka stižu izvinjenja redakciji, pa i otkazi karikaturistima, i to ne u zemljama trećeg sveta, već u najdemokratskijim državama sveta, na koje se zaštitnici Korasovske karikature i pozivaju. Najsličniji primer ovome je karikatura objavljena u kanadskom nedeljniku "Pikto Advokat" 2014. godine, gde se politika tadašnjeg premijera Stivena Harpera poredi sa Hitlerovom. Posle ovoga usledila je serija izvinjenja redakcije, samog karikaturiste i vlasnika, a nikome u zgroženoj javnosti, čak i najžešćim protivnicima, nije palo na pamet da takav skandal brane slobodom govora - kaže Lovreković, koji ističe da smo slične primere imali i u Nemačkoj ili u SAD-u.

-Ne samo čuveni Zidojče Cajtung, koji je ipak malo tiražniji i poznatiji od "Danas", nego i predstavnici države izvinili su se zbog sramne karikature izraelskog premijera, koja je imala antisemitski duh - kaže sagovornik i dodaje da su reakcije na neprimeren sadržaj veoma česte i u SAD-u, koji važi za bastion lučonošu slobode govora političke kritike.

-Tako se 2014. godine slavni Boston Herald izvinio zbog karikature koja je vređala predsednika Obamu, nakon velikog pritiska javnosti, a ove godine je na stubu srama bio jedan od najpoznatijih tamošnjih satiričara DŽef Danziger, jer je na neprimeren način izvrgnuo ruglu Saru Sanders iz Bele kuće.

Dok domaći nevladin sektor zdušno brani skandaloznu karikaturu, američki se ujedinio 2009. godine, tražeći da NJujork post otpusti karikaturistu, jer im je delovalo da je uporedio Obamu sa majmunima - navodi primer Lovreković. On takođe zaključuje da je "izuzetno loše što Korakovski samoproklamovani medijski advokati šalju poruku da je sve dozvoljeno, ako je podređeno njima odgovarajućem političkom cilju".

-Ta kampanja deluje kao da je svaka uvreda, pretnja ili vulgarnost nedostojna javnog prostora dozvoljena i poželjna pod plaštom "slobode govora", ako je usmerena prema njihovim političkim protivnicima. Istovremeno zanimljivo je da su najglasniji branioci Korasovske karikature spremni da se bune i negoduju i najmanju kritiku upućenu njima, tumačeći je kao "strašan progon" - zaključuje predsednik centra za medijski monitoring.

(Izvor: srbijadanas.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bane

21.11.2018. 16:48

Ono što se tvrdi u naslovu apsolutno nije tačno! Medjunarodnim konvencijama je zaštičeno pravo mišljenja i izražavanja, kao i pravo na slobodu medija, što izgleda nekima u vlasti nažalost nije u intersu.U SAD redovno ismejavaju predsednike i savezno rukovodstvo bez posledica! Pamet u glavu, inače neće biti dledećih poglavlja za članstvo u EU.!

Pera kojot genije

21.11.2018. 18:16

@Bane - Porediti nekog kome je pola porodice ubijeno u koncetracionim logorima NDH sa Hitlerom i Gebelsom je u najmanju ruku bolesno.