NATO: Odnosi Srbije i Alijanse bolji nego ikada

Beta

ponedeljak, 12. 11. 2018. u 22:21

НАТО: Односи Србије и Алијансе бољи него икада

Foto EPA

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj izjavio je da su odnosi Srbije sa Alijansom bolji nego što izgleda i da politika vojne neutralnosti i dobri odnosi sa Rusijom ne predstavljaju prepreku za dalje produbljivanje saradnje

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejms Apaturaj izjavio je da su odnosi Srbije sa Alijansom bolji nego što izgleda i da politika vojne neutralnosti i dobri odnosi sa Rusijom ne predstavljaju prepreku za dalje produbljivanje saradnje.

"Iskreno, odnosi Srbije i NATO bolji su nego što se to čini prosečnom čoveku. Puno toga radimo zajedno, imamo dobar politički dijalog i mislim da ljudi u Srbiji vide kako se slažu generalni sekretar (Jens Stoltenberg) i presednik Vučić, ali imamo i dosta i praktično zajedničkog rada", rekao je Apaturaj za N1.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, Apaturaj je rekao da nema kontradiktornosti između dobrih odnosa sa NATO-om i dobrih odnosa da Rusijom.

PROČITAJTE JOŠ: Apaturaj: Stabilnost regiona još nije obezbeđena, NATO želi da pomogne

"Mi ništa ne namećemo partnerima. I ja za primer uvek uzimam Jermeniju koja je vojni saveznik Rusije, ima ruske baze, ali je dobar je i solidan partner sa NATO-om, bez ikakvih problema. Vojna neutralnost nije u suprotnosti sa saradnjom sa NATO-om, Austrija i Švajcarsku su vojno neutralne, ali su bliske sa nama, Finska i Švedska takođe. Zaista, to nije problem za NATO. Ni neutralnost, niti odnosi sa Rusijom", rekao je Apaturaj.

Kako je naveo, NATO nema interes da se širi na Zapadni Balkan.

"Nemamo interest da se širimo bilo gde. Ono što jeste naš interes je da odgovorimo na interese zemalja koje žele da (nam) se pridruže. To je drugačija stvar. Mi ne tražimo, naša vrata su otvorena u slučaju da one hoće. Zato poštujemo to što Srbija ne želi da uđe u NATO. To je odluka Srbije i mi s tim nemamo problem. Možemo da radimo u partnerstvu, kao sa Švedskom", objasnio je on.

Upitan da li Srbija može biti članica EU, a da prethodno ne postane članica NATO, zvaničnik te Alijanse je odgvorio potvrdno.

"Moj najkraći odgovor je – da. Mislim da ako Srbija želi samo da postane članica EU i EU odluči da je prihvati, to nema nikakve veze sa NATO-om. To može ići bez ikakvih problema", kazao je.

Na pitanje da li NATO podržava formiranje Vojske Kosova, on je rekao da NATO nema zvaničan stav o tome.

"Ono što mogu da kažem, a što ste već čuli, mnoge vlade (zemalja) NATO su prilično javno o tome govorile o imale različite stavove, ali ono što je nama važno jeste da sve što bude urađeno uz maksimalno moguće konsultacije. Generalni sekretar je rekao da sve ono što zahteva ustavne promene mora da prođe ustavni proces. Trenutno razumem da ima nekih nejasnoća na Kosovu, ali ono što je apsolutno sigurno je da ako dođe do ovih promena u NATO-u će se sigurno razgovarati o tome da li i kako će podrška tim snagama biti modifikovana. Mi imamo imamo mandat Saveta bezbednosti (rezolucija) 1244, svi to znaju", kaže.

KFOR je pod tim mandatom i nastaviće da ima tu ulogu po čtavom Kosovu kako bi osigurao bezbednost na celom Kosovu sve dok se taj mandat ne promeni. Mandat određuje šta će KFOR raditi i taj mandat će ostati kakav jeste, dodao je.

"Dok sve zemlje članice NATO-a ne priznaju Kosovo, ne vidim kako bi to bilo moguće. Tako da proces normalizacije između Beograda i Prištine nije ključan smo za Beograd, ključan je i za Prištinu ukoliko želi da ostvari svoje ambicije. Tako da mora da dođe do normalizacije. I Beograd i Priština su sad "zaključane" i nema napretka zbog nedostatka normalizacije", naveo je Apaturaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Драган

12.11.2018. 23:25

Преведено са дипломатског језика:"Заборавили су да смо их бомбардовали недавно, ваља их сада замајавати да би пресекли утицај Русије, а ако савладамо Русију онда ће мо учинити да нестану Срби, једном за увек

Само да тетки однесем лек

13.11.2018. 01:10

Можда да нас за заборавне аутошовинстичке зомбије, поново заспете хиљадама тона "пријатељаских и добронамерних" бомби и ракета?

Dragan

13.11.2018. 07:16

To pricaju ovi iz te ozloglasene tvorevine, sto se mene tice daleko im lepa kuca.

Oklen Si Ti

13.11.2018. 08:41

alo politicari kvazi. referendum o ulasku u EU. transparetno da bude. sa jednostavnim pitanjem, da li smo za ulazak u EU? odgovor sa Da ili NE! najpostenije prvo prema ovom napacenom i polu pismenom narodu pa onda prema vama sluge nase, a ne vlasnici nasih zivota!

dobrovoljac

13.11.2018. 09:39

ma sve je ok izjave danas jedno sutra drugo a iza kulisa guraju vojsku tkz Kosova.

Oklen Si Ti

13.11.2018. 10:53

vidi ga ovaj!?mi smo glupi,a vi ste " posisali " svu pamet ovoga svete.