ZAPADNE zemlje traže od Srbije da obustavi diplomatsku akciju kojom uspešno uspeva da utiče na države koje su priznale tzv. Kosovo da taj stav preispitaju i ponište. Navodni razlog kojim Zapad pravda svoj zahtev je da Beograd takvim inicijativama "narušava dijalog sa Prištinom".

Ovo je, za "Novosti", potvrdio i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je u nedelju saopštio da je Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

- Albanska strana se žali zapadnjacima na mene, a Zapad traži da prestanemo sa tim jer to iritira Albance i, kao, šteti dijalogu, dok su njihova lobiranja za nova priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama u redu - kaže Dačić, za "Novosti".

On je u nedelju, posle susreta s Peterom Dejvidom, ministrom spoljnih poslova Grenade, ostrvske države u Srednjoj Americi, rekao da je ta zemlja poništila sve prethodne odluke u vezi sa statusom Kosova, što znači i priznavanje Kosova kao nezavisne države.

- To je još jedan veliki rezultat, ne samo u osporavanju kosovske nezavisnosti, već u shvatanju tog problema, da se on može rešiti samo dijalogom, a ne, kako to Kosovo smatra, da je stvar već rešena. I prilikom glasanja za njihovo članstvo u Interpolu videće se da ta stvar nije rešena i da je lažna lista Prištine o broju država koje priznaju Kosovo. Pošto, navodno, imaju toliki broj država, onda se može očekivati da će biti primljeni u Interpol, a ja mogu da garantujem da se to neće desiti - poručio je Dačić.

S obzirom na komentare iz Prištine da povlačenje priznavanja Grenade, kao i Komonvelta Dominika, koji je to učinio u petak, nisu tačne informacije, šef diplomatije, za "Novosti", kaže:

- Ako Kosovo stvarno misli da lažem, neka pogleda ko će glasati za njih.

UVAŽAVANjE I SARADNjA ŠEF diplomatije Grenade Peter Dejvid rekao je da je saradnja sa Srbijom zasnovana na dubokom međusobnom uvažavanju suvereniteta i nemešanja u unutrašnje stvari, kao i da njegova zemlja sa Srbijom ima dobru saradnju, posebno u oblasti obrazovanja, s obzirom na to da se studenti iz Grenade školuju u Srbiji. Dva ministra su potpisala i sporazum koji predviđa formiranje zajedničke komisije za saradnju u oblasti obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i stanogradnje.

Inače, u noti koju je vlada Grenade uputila Srbiji, navedeno je da je donela odluku da preispita svoj stav o statusu Kosova, "posle opširnog istraživanja i razmatranja". Navodi se i da smatra kako je od najveće važnosti podrška rešenju budućeg statusa Kosova, do koga će se doći putem dijaloga između Beograda i Prištine.

PROČITAJTE I: DIPLOMATSKA OFANZIVA I NOVA POBEDA SRBIJE: Grenada deveta zemlja koja je povukla priznanje Kosova

- Kada dve strane postignu dogovor, vlada Grenade će čvrsto podržati stav oko koga se saglase - stoji u toj noti.

Uprkos pritiscima sa Zapada, namera Beograda ostaje da broj priznavanja tzv. Kosova padne ispod sto do kraja godine, i posle poteza Grenade, taj cilj nije nedostižan. Posle devet poništenih odluka za godinu dana, Kosovo trenutno priznaju 102 zemlje. Prvi je nogu povukao Surinam, krajem oktobra 2017. godine, a prvobitne pozicije zatim su korigovali i Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Liberija, Lesoto, Komonvelt Dominika i, u nedelju, Grenada.