Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američki kongresmenom Tedom Poom koji je rekao da u Kongresu SAD jača interes za Srbiju, jer je sve više ljudi vidi kao zemlju partnera.

Po je istakao da će i predstojeće obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata biti prilika da se u Americi pokaže poštovanje za istorijsko savezništvo sa Srbijom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Po, koji je i kopredsedavajući Srpskog kokusa u Kongresu, takođe je rekao da je lično preneo Vučićev poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju i da će to ponovo učiniti.

PROČITAJTE I: Važna podrška SAD za nastavak dijaloga

Predsednik Vučić je zahvalio kongresmenu Pou na njegovom dugogodišnjem angažmanu u radu Srpskog kokusa, koji je pomogao jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i boljem razumevanju stavova i politike Srbije u američkoj administraciji.

On je posebno istakao pismo koje je kongresmen Po, sa sedmoricom kolega iz Kongresa, pre četiri dana uputio državnom sekretaru Majku Pompeu, kao primer ozbiljnog pristupa situaciji na Zapadnom Balkanu koji je od pomoći za sve u regionu.

Vučić je istakao da je kongresmen Po, svojim posvećenim radom i stalnim podsećanjem na istorijsko savezništvo dveju zemalja, doprineo i većem ugledu Srbije u SAD.

Vučić je takođe zahvalio na podršci SAD evropskom putu Srbije i rekao da postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje dveju zemalja, konstatujući da se povećava broj američkih investicija na srpskom tržištu i isakao da se saradnja proširuje i na oblast infrastrukture.

U saopštenju se dodaje da su dvojica sagovornika razmotrili i situaciju na Zapadnom Balkanu, pri čemu je predsednik Vučić objasnio potrebu postizanja kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, kroz dijalog Beograda i Prištine, kao uslova za mir i stabilnost u regionu i njegov napredak.

On je izrazio zadovoljstvo što aktuelna američka administracija ostaje otvorena i spremna da razmotri sve predloge, kako bi se iskoristila postojeća prilika za postizanje kompromisa, dok je kongresmen Po podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor, kaže se u saopštenju iz kabinate predsednika Srbije.

Tokom boravka u Beogradu, kongresmen Po se sastao i s premijerkom Anom Brnabić i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

MARINKOVIĆ: HVALA NA PODRŠCI

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković zahvalio je danas kopredsedavajućim Srpskog kokusa u Kongresu SAD Tedu Pou na podršci Srbiji i rešenju pitanja Kosova i Metohije na način koji će uvažiti interese Srbije i srpskog naroda.

U razgovoru u Beogradu on je posebno zahvalio Pou na pismu koje je u tom smislu sa još sedam članova Kongresa uputio državnom sekretaru Majku Pompeu i založio se za intenziviranje i unapređenje saradnje parlamenata dve zemlje.

Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine Srbije, kongresmen Po je predložio češću razmenu poseta parlamentaraca dve zemlje i rekao da će nastaviti da podržava saradnju Srbije i SAD, a posebno će promovisati Srbiju kao najbolju investiocionu destinaciju u ovom delu Evrope.

Sastanku s Poom u Skupštini Srbije prisustvovali su poslanici Dubravka Filipovski, Žarko Obradović, Nataša Vučković i Dragan Šormaz.