PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić imao je od početka godine veliki broj sastanaka sa liderima najuticajnijih zemalja, a takav intenzitet spoljnopolitičkih aktivnosti nastavlja se i u narednih nekoliko meseci.

Već sledeće sedmice u zvaničnu posetu Srbiji dolazi Aleksander van der Belen, predsednik Austrije, a u januaru i šef ruske države Vladimir Putin, sa kojim je srpski predsednik Vučić razgovarao početkom oktobra u Moskvi.

Kad je reč o dolasku austrijskog predsednika, biće to treći susret Vučića i Van der Belena u 2018. godini, što svedoči o intenzivnom političkom dijalogu Srbije i Austrije.

Potvrđena su i dva susreta srpskog sa francuskim predsednikom, Emanuelom Makronom - jedan u Parizu, a drugi u Beogradu. Makron je pozvao Vučića da, kao predsednik zemlje saveznice u Prvom svetskom ratu, 11. novembra u Parizu, učestvuje na svečanosti povodom stogodišnjice pobede. Makron potom dolazi u Beograd, početkom decembra, što će biti prva poseta jednog predsednika Francuske Srbiji, posle 18 godina.

Vučić je primio i poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da prisustvuje svečanom otvaranju novog, trećeg aerodroma u Istanbulu, što je planirano za kraj oktobra. Biće to peti ovogodišnji susret dvojice predsednika i potvrda odličnih odnosa dveju zemalja.

Šef naše države će 2. novembra putovati u Bugarsku, na novi sastanak Kvadrilaterale, formata za saradnju Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke, čiji domaćin će biti premijer Bojko Borisov. Ovom skupu, kao specijalni gost, pridružiće se i premijer Izraela Benjamin Netanijahu.

U novembru će Vučić prisustvovati Kongresu evropskih narodnjačkih partija, u Helsinkiju, na koji je pozvan kao lider SNS, pridruženog člana EPP. Među učesnicima ovog kongresa su značajni evropski politički i državni lideri, pored ostalih i Angela Merkel, Viktor Orban, Žan-Klod Junker, Donald Tusk...

Za kraj novembra je zakazana i sednica vlada Srbije i Kipra, čiji je domaćin kiparski predsednik Nikos Anastasijadis, a srpsku delegaciju predvodi predsednik Vučić.


EKONOMIJA I KOSOVO

TEME razgovora predsednika Srbije sa međunarodnim zvaničnicima biće, pre svega, ekonomska saradnja sa ciljem povećanja investicija, infrastrukturnog povezivanja i ekonomskog rasta zemlje, ali i mogućnosti za rešavanje pitanja Kosova i Metohije.