NAJAVLjENE promene Poslovnika koje predviđaju da "preletači" ne mogu da prelaze u nove skupštinske klubove, već da nastupaju kao "solo igrači", mogu delimično, ali ne i suštinski, da reše problem menjanja stranačkih dresova, ocenjuju sagovornici "Novosti".

Predsednica parlamenta Maja Gojković započela je promenu skupštinskog "bukvara" kako bi se trend prelazaka iz jedne u drugu partiju, ali i dolazak do mesta u Skupštini na mala vrata, mimo izbora - zaustavio. Jer, pozivajući se na zakonsko pravilo da je poslanik vlasnik mandata, u ovom sazivu parlamenta je svaki deseti tribun promenio boje.

Vladimir Pejić, iz "Faktora plus", kaže da se na "preletače" ovako može uticati formalno, jer će imati manje vremena za raspravu i promociju:

- Ipak, ne može se prekinuti rast trenda, jer ne postoji partija iz koje neko negde nije "preleteo". Bilo je raznih strategija dosad, ali nijedna nije uspela da reši problem. Možda je jedino rešenje da se biraju pravi ljudi koji neće napuštati stranke iz interesa - kaže Pejić, i dodaje da vlast i opozicija treba da postignu kompromis i naprave Poslovnik kao sistemsko rešenje koje će biti prihvatljivo svima.

Socijalista Dejan Radenković kaže, za "Novosti", da je krajnje vreme da se "preletačima" stane na put:

Pročitajte još - "NOVOSTI" SAZNAJU: "Preletači" neće moći u drugi klub

- Za to nije dovoljna promena Poslovnika, već i izbornog sistema. SPS je imao mnogo problema sa "preletačima", kao i većina drugih stranaka. Oni su crni simbol promene vlasti.

I radikal Miljan Damjanović kaže, za naš list, da je promena Poslovnika suštinska stvar svake vlasti.

- Važeći je donet 2010. kad je vladao DS i kad je nastao SNS na čelu sa Tomislavom Nikolićem i krađom mandata SRS. Dakle, zakonom treba da se propiše da je partija vlasnik mandata - objašnjava Damjanović, i dodaje da mora da se zaustavi i kažnjavanje opozicije i da se svima omogući da iznesu stavove.

Poslanici često komentarišu da je jedna od mana Poslovnika to što ministri imaju neograničeno vreme za odgovore na pitanja, dok se tribunima pali štoperica. Takođe, pominje se da predsedavajući kažnjava na osnovu sopstvene procene, kao i da opozicija i vlast besmislenim proceduralnim pitanjima guše suštinsku raspravu u zakonodavnom domu.


ISTA BOLjKA I PO OPŠTINAMA

TREND "preletanja" odavno se ukorenio i na opštinskom nivou vlasti. Nezvanične procene govore da je u više od sto lokalnih samouprava zabeleženo da su odbornici menjali stranačke dresove.