Novi šef Interpola po meri Prištine

D. R. Đ.

12. 10. 2018. u 14:02

Нови шеф Интерпола по мери Приштине
Čelo svetske policijske organizacije preuzima Južna Koreja, koja priznaje Kosovo. Stefanović: Zatražićemo da se poštuje međunarodno pravo

DOLAZAK na čelo Interpola Južnokorejca Kim Jong Janga, moglo bi da oteža poziciju Srbije koja se protivi ulasku Kosova u ovu organizaciju. Južna Koreja je, naime, priznala Kosovo samo mesec dana pošto je u Prištini jednostrano proglašena nezavisnost, a kao prvi čovek svetske policijske organizacije, Jang će predsedavati sastancima Izvršnog odbora koji kroji red za predstojeću generalnu konferenciju Interpola u novembru u Dubaiju. Takođe, on će predsedavati i samom Generalnom skupštinom i, prema pravilima Interpola, može da usmerava diskusiju.

Iako se Kosovo u martu izborilo da se njihova molba za prijem u članstvo svetske policijske organizacije nađe na preliminarnom dnevnom redu Generalne skupštine, još postoji šansa da se taj plan rada izmeni. Zbog toga je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sredinom prošlog meseca poslao pismo svim članicama ove organizacije, u kom je istakao da ne postoji ni jedan jedini osnov da se zahtev nepostojeće "Republike Kosovo" nađe na dnevnom redu predstojećeg zasedanja.

Pročitajte još - Prištini brana za stolicu u Interpolu

U to vreme, predsedavajući Interpola bio je kineski zvaničnik Meng Hongvej, koji je pre tri dana u svojoj zemlji optužen da je primao mito, zbog čega je podneo ostavku na funkciju u Interpolu.

Nebojša Stefanović

Stefanović kaže, za "Novosti", da Beograd i u novim okolnostima nastavlja sa svojim planom i da će tražiti izmenu dnevnog reda, kao i poštovanje međunarodnog prava i rezolucija koje je doneo sam Interpol na svojim skupštinama:

- Uputiću još jedno pismo svim članicama Interpola, kojim ću ih obavestiti o pravnim i policijskim argumentima za podršku stavu Srbije.

Kim Jong Jang

U prvom dopisu, od septembra, Stefanović je izneo argument da Kosovo nije u Ujedinjenim nacijama, a da je Interpol rezervisan samo za države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije