PROŠLO je dve hiljade dana kako Priština odbija da formira Zajednicu srpskih opština, ali kosovski Srbi i Beograd ne odustaju od primene ovog sporazuma.

Prema našim informacijama, iako je Upravljački tim završio nacrt statuta ZSO pre više od dva meseca, još nema poziva iz EU da se ovaj dokument predstavi u Briselu, niti ima najava da će se u skorije vreme nastaviti dijalog, ni na tehničkom ni na političkom nivou.

Koliko još treba da prođe da bi se Priština "smilovala" da ispuni svoje obaveze ili da ih Brisel natera na to - upitalo je u sredu, sa protestnog mitinga održanog u severnoj Kosovskoj Mitrovici, više hiljada građana ovog podeljenog grada.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je sa skupa da ZSO nije političko, već životno pitanje i da Srbi na KiM nikada neće odustati od nje, kao ni od života na ovim prostorima. On je izrazio bojazan da Albanci neće formirati ZSO i da za to imaju podršku međunarodne zajednice:

- Čim je nešto dobro za Srbe, to Albanci po pravilu odmah odbacuju. Ne smemo i nećemo odustati od istine i borbe za svoja prava, a Briselu i Prištini poručujemo: možete kako hoćete, ali dokle ćete, to ćemo videti - rekao je Rakić.

Pročitajte još - ZSO ostala slovo na papiru

U sličnom tonu govorio je i ministar za povratak, u ostavci, Dalibor Jevtić, koji je istakao da ZSO neće olakšati samo život Srba u većinski srpskim sredinama.

Građani na skupu u Kosovskoj Mitrovici

Poslanik u skupštini u Prištini Igor Simić istakao je da se želja Albanaca da izvrše asimilaciju Srba neće ispuniti, jer se to nije desilo ni u prošlosti kada su korišćene bombe i bojevi meci:

- Moramo biti mudri i strpljivi, politički i mirno se boriti za svoja prava, jer ne smemo da odustanemo i nemamo prava da se umorimo - rekao je Simić.

Sa skupa je upućen i zahtev međunarodnoj zajednici, ali pre svega Evropskoj uniji da svojim autoritetom spreči da se na KiM formira jednonacionalno društvo.

EU: RAD NA ZSO U TOKU NA pitanje kako komentarišu protest Srba na Kosovu u vezi s tim što je prošlo pet i po godina otkako ZSO nije formirana, kao i zašto nisu zvali tim za izradu nacrta statuta ZSO koji je završio posao, u Briselu su nam odgovorili: - Obe strane su u potpunosti angažovane sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u definisanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji. Rad na statutu ZSO je još u toku. Ovo pitanje će nastaviti da se razmatra u dijalogu na visokom nivou. (G. Č.)

Aleksandar Gajić, iz Instituta za evropske studije, kaže, za "Novosti", da je očigledno da su pregovori zapali u ćorsokak i da od nastavka briselskog dijaloga nema ništa.

- Razgovori će se možda nastaviti, ali u potpuno drugačijem formatu, na multilateralnom nivou, verovatno pod okriljem Ujedinjenih nacija. Očigledno je da albanska strana opstruira ZSO, a da u Briselu nema volje da se Priština ukori i primora da poštuje preuzete obaveze. Čini mi se da je odlazeća EU administracija shvatila da su pregovori zapali u ćorsokak, što je verovatno još jedan razlog njihove pasivnosti.


EP UVEO RAZMENU "NA MALA VRATA"

NACRT rezolucije Evropskog parlamenta, koji je u utorak usvojio Spoljnopolitički odbor, praktično je ozvaničio, "na mala vrata", mogućnost razgovora o eventualnim promenama u administrativnoj liniji između Srbije i Kosova. Ta mogućnost je provučena kroz usaglašene amandmane kojima je dopunjen osnovni tekst izvestioca Dejvida Mekalistera. Poslanici su se, istina, ogradili isticanjem da rešenje mora očuvati bezbednost u regionu i biti u skladu sa međunarodnim pravom.

(G. Č.)

JASNO JE DA IZBEGAVAJU DOGOVOR

TO što Priština još nije formirala ZSO dokaz je da nemaju nameru da sprovedu dogovoreno iz Briselskog sporazuma - kaže šef diplomatije Ivica Dačić. On najavljuje da će do kraja godine biti još povlačenja priznavanja KiM, i očekuje da će broj onih koji su priznali ubrzo pasti ispod 100.

- Priština ne shvata da je većina najvažnijih međunarodnih aktera veoma zainteresovana da dođe do određenog dogovora koji bi se zasnivao na kompromisu.

SAN O UJEDINjENjU SA "DOLINOM"

PREDSEDNIK privremenih institucija u Prištini Hašim Tači izjavio je da "postoji realna mogućnost korekcije granica i ujedinjenja "preševske doline" sa Kosovom". On je na svom fejsbuk-profilu napisao da je u ponedeljak i utorak imao sastanke sa predstavnicima iz akademskog sveta, biznisa, civilnog sektora, uglavnom iz "preševske doline", a da je glavna tema razgovora bilo pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca.

Goran Rakić

MRTVA IDEJA O IZMENI GRANICA

HAŠIM Tači samo izazivanjem nemira na severu Kosova može da održi svoju ideju o korekciji granica - izjavio je u sredu premijer privremenih institucija u Prištini Ramuš Haradinaj, komentarišući Tačijevu posetu Gazivodama uz jake mere bezbednosti i uz prisustvo specijalnih policijskih jedinica. Reagujući na poziv Tačija da "koriguje" svoje stavove u vezi s dijalogom Beograda i Prištine, Haradinaj je poručio da je "ideja o korekciji granica mrtva".