GARANCIJE Srpskoj pravoslavnoj crkvi da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom, kao i da na neograničen period zadrži pravni režim zaštite za 44 objekta koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine i da položaj SPC bude priznat na Kosmetu.

Kako "Novosti" otkrivaju, ovo su glavni zahtevi Beograda u planu koji je naša strana poslala evropskim posrednicima u dijalogu sa Prištinom. U tom tekstu se navodi da u specijalne zaštitne zone srpske baštine spadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, Banjska..., ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu... Zatim, srednjovekovni most Vojinovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjovekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča...

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da Srbija ne samo da godinama govori da je neophodno da se u briselskom dijalogu na sto stavi i pitanje položaja srpske kulturne i duhovne baštine na KiM, već je predsednik Aleksandar Vučić zvaničnicima EU predočio i sasvim konkretan plan koji našoj crkvi garantuje apsolutnu zaštitu.

Pročitajte još - Tražimo neograničenu zaštitu za manastire

- Moram zato da naglasim da su neopravdane i nedobronamerne kritike onih koji tvrde da Srbija ništa do sada nije učinila kako bi se zaštitile naše svetinje na Kosovu i Metohiji, a naročito je štetno kada takve optužbe dolaze od pojedinaca iz same Crkve - kaže za "Novosti" Đurić.

On podseća i da je o planu za zaštitu srpskih crkava i manastira predsednik Vučić govorio u obraćanju građanima 7. avgusta ove godine. Šef države tada je najavio da ćemo kao država insistirati na odnosu prema SPC i formiranju zaštićenih zona, a po planu koji je bio ranije predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vučić je objasnio da će, u zavisnosti od toga kako će biti i hoćemo li biti u prilici da ponudimo Srbima i Albancima rešenje kosovsko-metohijskog čvora, biti određeno i koliko će se zaštićenih zona oformiti.

- Oko toga da imovina mora da ostane u vlasništvu SPC i zagarantovano da joj pripada neće ni biti pregovora - bio je jasan predsednik Vučić.


DOGOVOR POD MEĐUNARODNOM KONTROLOM

ZA SPC glavno pitanje je nepovredivost verskih prava građana, koje je neraskidivo povezano sa položajem i statusom svetinja u pokrajini. Crkva je već dugo na stanovištu da bi pravni status i imovina SPC trebalo da bude obezbeđena snažnim međunarodnim garancijama.

- U prvom redu mora biti zaštićena misija, status i imovina Srpske crkve na KiM, što su civilizacijske tekovine - nezvanično ocenjuju u sedištu SPC. - Vlasti u Prištini ne ulivaju poverenje u pogledu poštovanja međunarodnih dogovora. Današnje teško stanje na KiM posledica je sistematskog podrivanja Rezolucije 1244, pa je teško očekivati da će poštovati bilo šta bez jasne kontrole i metoda pritiska međunarodne zajednice.