Pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni su danas pre podne u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode. Oni nose duge cevi, a jedan deo ima fantomke.

Pripadnici ROSU su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović oglasio se povodom napada specijalaca ROSU na Gazivode.

- Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila - navodi se u saopštenju.


ISPOVEST ZATVORENOG RADNIKA SA GAZIVODA: Repetirali su puške na nas i pretili da će pucati!

"NOVOSTI" NA LICU MESTA: TAČI PROVOCIRA NA GAZIVODAMA: Došao sam da prošetam, seo u čamac i obišao jezero (VIDEO)

Lazanski: Provokacija Prištine i pokušaj Tačija da povrati uticaj

PALMA: Kosovski Albanci objavili rat Srbiji, Evropskoj Uniji i Ujedinjenim Nacijama

MARKO ĐURIĆ O STANjU NA KOSOVU: Tači i njegovi teroristi upali na Gazivode da bi on mogao da se šeta, vezali su Srbe koji su se našli tamo

Pratite sa nama iz minuta u minut...


12:57 - KOSOVSKI SPECIJALCI UPALI U GAZIVODE

Foto I.Radulović

Kosovski specijalci upali u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, javlja dopisnik RTS-a.

12:59 - NAPAD IZVELO 60 SPECIJALACA

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca.

13:09 - DUGE CEVI I FANTOMKE

Pripadnici ROSU nose duge cevi, a jedan deo ima fantomke.

13:10 - OKO GAZIVODA NAPETO

Oko jezera Gazivode napeto, ali nema drugih incidenata, javlja dopisnik RTS-a.

Foto I. Radulović

13:24 - SPECIJALACA NI NA VIDIKU

Kako javlja dopisnik RTS-a, specijalci trenutno ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike i nema ih oko brane Gazivode niti hidroelektrane.

14:04 - ĐURIĆ: TAČI I NjEGOVI TERORISTI ŽELE DA ZASTRAŠE SRBE

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da su kosovski specijalci naoružani do zuba zauzeli Gazivode. U ovom trenutku Vučić na posebnoj lokaciji ima sastanak sa načelnikom Generalštaba i drugim vojnim i policijskim zvaničnicima, dodaje Đurić. VIŠE O TOME ČITAJTE OVDE.

14:08 - U TOKU SASTANAK VUČIĆA I POLICIJSKOG VRHA

U toku sastanak predsednika Srbije Aleksandara Vučića sa policijskim vrhom i čelnicima bezbednosnih službi . VIŠE O TOME ČITAJTE OVDE.

14:10 - AKCIJA SPOVEDENA PO NAREDBI KPS IZ PRIŠTINE

U Kosovskoj policijskoj službi rečeno je Srni da je akcija sprovodene po nalogu komande KPS-a iz Prištine i da će više detalja biti naknadno saopšteno.

14:12 - VOJSKA SRBIJE U STANjU BORBENE GOTOVOSTI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti. Više o tome čitajte OVDE.

14:27 - KFOR: NEMAMO INFORMACIJE O UPADU ROSU NA SEVER KOSOVA

Glavni portparol KFOR Vinćenco Graso izjavio da ta misija nema informacija o tome da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli na sever Kosova.

On je za Tanjug kazao da je u toku provera tačnosti takvih informacija i da se vrši monitoring situacije.

Kako navodi Tanjug, pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU raspoređeni su danas pre podne u neposrednoj blizini brane i veštačkog jezera Gazivode.

Dodaje se i da oni nose duge cevi, a jedan deo ima fantomke.

Takođe, navedeno je da su pripadnici ROSU ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane.

Pripadnik ROSU na Gazivodama / Foto I. Radulović

14:45 - VULOVIĆ: JEDINICE ROSU POVUKLE SE SA GAZIVODA

Foto I. Radulović

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović izjavio je za RTS da su se kosovske specijalne jedinice povukle sa veštačkog jezera Gazivode.

"Jedinice ROSU su se povukle, trenutno je mirno", rekao je Vulović za RTS nešto posle 14.00 sati.

Na pitanje da li je tačno da se kosovski predsednik Hašim Tači provozao čamcem po jezeru, Vulović je rekao da se nije ni provozao, već da se "krio u priobalju".

On je dodao i da je važno da niko nije povređen, a ni uhapšen.

15:01 - SIMIĆ: UPAD NA GAZIVODE, NAPAD NA MIR I BEZBEDNOST SRBA

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da današnji upad ROSU na jezero Gazivode predstavlja direktan napad na mir i bezbednost svih Srba, a posebno Srba na severu Kosova i Metohije.

"U ime srpskog naroda sa KiM i Srpske liste želim da pošaljem jasnu poruku, a to je da mi zahtevamo najhitniju intervenciju i zaštitu države Srbije i nas, kao građana, ali i imovine koja se nalazi na prostoru KiM", rekao je on u telefonskom uključenju za Pink.

Naveo je da je situacija na severu KiM pod tenzijom, možda i najvećom u poslednjih nekoliko godina.

"Srbi su uznemireni, ali istovremeno i besni, jer je ovo direktan napad na mir, kao i ugrožavanje njihovog fizičkog prisustva", rekao je Simić.

Ono što najviše plaši je, kaže, ćutanje međunarodne zajednice i nespremnost KFOR-a da one koje žele da poremete mir, u tome ih spreči.

15:12 - TAČI NAPUSTIO GAZIVODE

Hašim Tači napustio Gazivode, javlja RTS.

15:16 - SPECIJALCI IZ ALBANIJE VEŽBALI SA ROSU

Srbi na severu Kosova posle iznenadne akcije albanskih specijalnih snaga ROSU i zauzimanja dela hodrocentrale Gazivode preplašeni su od mogućeg ishoda ovakovog poteza Prištine. Naročito što nije isključeno da su prištinske snage imale pojačanje iz Albanije

Specijalci ROSU zauzeli su nešto pre 11 sati veštačko jezero i hidrocentralu, a akciju je izvelo oko 60 naoružanih specijalaca, a kako nezvnično saznajemo, nije isključeno da su u akciji učestvovali i specijalci iz Albanije, sa kojima kosovske snage ovih dana izvode vežbe u blizini ovog objekta.

Aleksandar Stojanović analitičar iz Kosvske Mitrovice napominje da je odmah bilo sunjivo da se nešto sprema čim su oni izbarali ovaj deo za „vežbe".„Ne znam da li su i albanske snage učetvovale u ovome ali je indikativno da su se vežbe izvodile baš ovde gde ima najviše Srba.

Foto I. Radulović


15:33 - ROSU I DALjE NA GAZIVODAMA

Pripadnici ROSU i dalje na Gazivodama. Četiri radnika zadržani u objektu Centra za sport i ekologiju, kaže direktor Kancelarije za KiM.

15:42 - KOCIJANČIĆ: RAČUNAMO NA MIR I UZDRŽANOST SVIH

Portparolka EU Maja Kocijančić pozvala je u ime EU na mir i uzdržanost povodom situacije na Severu Kosova

Ona je naglasila da EU ozbilJno razmatra izveštaje koji stižu sa Severa Kosova, gde su se jedinice ROSU tokom dana rasporedile oko jezera Gazivode.

”Mi smo u bliskom kontaktu sa Svim relevantnim akterima, kako na terenu, što uključuje KFOR, tako i na nIvou vrhovnih centara”, poručila je Kocijačić.

U dodatnom objašnjenju Tanjugu Kocijančić je rekla da ”vrhovni centri” podrzumevaju vlasti u Beogradu i Prištini.

Foto I. Radulović

15:44 - DRECUN: PROVOKACIJA, SRBIJA ODGOVORILA NA PRAVI NAČIN

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun okarakterisao je današnji upad ROSU na jezero Gazivode kao nepotrebnu provokaciju usmerenu prema srpskom narodu ističići da je dobro što sa srpske strane nije bilo nikakvih ishitrenih reakcija.

On je za tv Pink rekao da smatra da KFOR treba da reaguje i da je na njima odgovornost da spreče bilo kakvu destabilizaciju na terenu.

Drecun je rekao da je današnji dolazak Hašima Tačija na sever Kosova zapravo "namenjen" Albancima budući da u Prištini počinje veliki protest protiv njegove ideje o korekciji granice sa Srbijom.

On zapravo želi da neutrališe negativne posledice tog skupa koji je usmeren ka politici koju on vodi, a sa kojom se ne slažu svi, ističe Drecun.

"Takvih provakcija bilo je i biće ih i Srbija je na pravi način odgovorila. Ostaje da se vidi šta će biti u Prištini nakon ovog skupa", rekao je Drecun.

On je dodao da je Srbija odgovorila razumno i na pravi način, budući da kada vas neko provocira to često bude sa ciljem da izazove neku ishitrenu reakciju koja bi išla na našu štetu.

"Pokazali smo da smo razumni i da nećemo imati ishitrene reakcije, da smo predvidiv i održiv partner, jer želimo mirne odnose", rekao je Drecun.


Foto I. Radulović

16:34 - JEVTIĆ: VEĆ DUGO SE GOVORI O ZAUZIMANjU GAZIVODA

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić ukazao je danas da se već duže vreme govori o zauzimanju jezera Gazivode, te da je moguće da je na taj način "neko želeo da ostvari svoje ciljeve".

"Moramo da uzmemo u obzir da se duže vreme govorilo da će doći do zauzimanja jezera Gazivode, da će doći do incidenata. Valjda je neko želeo da na taj način, stvarajući tenzije, stvarajući situaciju koja je jako komplikovana, ostvari neke svoje ciljeve", rekao je Jevtić za RTS.

Prema njegovim rečima, dobro je da nije došlo ni do kakve reakcije stanovništava, "jer sigurno je neko za cilj imao i to".

Podsetivši da se u Prištini održava protest opozicije protiv "inicjative o postizanju kompromisnog rešenja u dijalogu" Beograda i Prištine, Jevtić je rekao da je moguće da je upad ROSU na Gazivode način i da se skrene pažnja sa tog protesta.

"Videćemo narednih dana šta je glavni cilj ovoga što se dešavalo, ali je vrlo važno da je danas sve ostalo i prošlo mirno. Mislim da je to suštinski najvažnije", rekao je Jevtić.

On je dodao da politički predstavnici Srba i srpski narod na KiM očekuje da se državno rukovodstvo Srbije oglasi jasnom porukom, ocenivši da je važno da srpko rukovodstvo poziva na smirivanje napete situacije i upućuje poruke usmerene ka tome da svi problemi i pitanja koji su otvoreni jedino mogu da se rešavaju kroz dijalog.

Foto I. Radulović

16:35 - VULIN: VOJSKA SRBIJE POSTUPA PO NAREĐENjU VRHOVNOG KOMANDANTA

Vojska Srbije je u skladu sa naređenjem Vrhovnog komandanta stavljena u odgovarajući stepen pripravnosti, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

"Naređenje Vrhovnog komandanta je i dalje na snazi i dok je tako Vojska Srbije prati situaciju i spremna je da odgovori na svaki razvoj situacije", rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto I. Radulović

16:37 - ĐURIĆ: ROSU SE POVUKLE

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da su se pripadnici specijalne jedinice ROSU povukle sa severa Kosova i Metohije danas popodne oko 16 časova.

Đurić je za Tanjug rekao i da je Beograd dobio izvinjenje od pojedinih zapadnih ambasada ,koje su ranije tvrdile da ROSU nisu ni bile prisutne na severu KiM.

"To samo pokazuje od koga su pojedini domaći mediji dobijali informacije da jedinica ROSU nema na severu", rekao je Đurić.

16:51 - KFOR PODIGAO HELIKOPTERE

KFOR poziva na mir i suzdržanost, nakon protivrečnih izveštaja koji su se pojavili o događaju na području jezera Gazivode.

"Potvrđeno je prisustvo kosovske policije u oblasti Gazivode. Pripadnici policije bili su u pratnji Hašima Tačija, koji je bio u poseti području Zubin Potok", navedeno je iz KFOR-a za Prvu televiziju.

"KFOR ispituje navodno prisustvo specijalne jedinice ROSU i naše patrole i helikopteri nastavljaju da nadgledaju situaciju", dodaje se u odgovoru KFOR-a.

17:02 - RAKIĆ: NAPAD NA MIR I STABILNOST

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je da poslednji upad naoružanih kosovskih specijalaca na sever Kosova predstavlja napad na mir i bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ovo je napad sa nesagledivim posledicama na život Srba na severu Kosova i Metohije", ocenio je Rakić u saopštenju i istakao da se to više neće dozvoliti.

"Mi to više nećemo dozvoliti, ako već Kfor ne želi, kao predsednik Srpske liste pozivam državu Srbiju da zaštiti srpski narod i svoju imovinu, i da naši organi najhitnije intervenišu", istakao je Rakić.

On je uklazao da 19 godina srpski narod živi u strahu i neizvesnosti i poručio da neće biti nemi posmatrači dok mir i život njihove dece bilo ko ugrožava.

"Neka svi znaju da Srbi neće više nikada dozvoliti da se ovakav upad dogodi. Mi ćemo sa svojim narodom braniti svoju slobodu, život u svoju imovinu, jer Gazivode su srpske", rekao je Rakić.

17:04 - U TOKU MIRAN PROTEST SRBA

Grupa revoltiranih Srba blokirala je magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribarić u mestu Zubin Potok.

Teškim građevinskim mašinama u potpunosti je blokiran saobraćaj, a sa građanima su i gradonačelnik i predstavnici privremenih organa opština sa severa pokrajine.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović u razgovoru sa predstavnicima KFORA, preneo je zabrinutost Srba da će se slična situacija ponoviti, i da bi to moglo da dovede do nesagledivih posledica.

Foto I. Radulović

17:11 - KFOR: PRATIMO SITUACIJU PATROLAMA I HELIKOPTERIMA

Potvrđujući prisustvo kosovske policije u oblasti Gazivoda, KFOR je u jučerašnjem saopštenju za javnost istakao da su “u pitanju Pripadnici policije zaduženi za zaštitu gospodina Tačija, koji je bio u poseti području Zubin Potok „ odnosno da KFOR razmatra “navodno proosustvo Specijalne jedinice ROSU.

- KFOR poziva na mir i stabilnost posle različitih izveštaja o podrulju jezera Gazivode-navodi se u KFOR-ovom saopštenju za javnsot i dodaje da KFOR nastavlja da prati situaciju patrolama i helikopterima.

D.Z.


17:27 - PROVOKACIJA SA ŽELjOM DA SE IZAZOVU NEREDI

Narod na severu Kosmeta je revoltiran poslednjim upadom kosovskih specijalaca i Tačijevim dolaskom na Gazivde, jer je to očiti primer provokacije i želje da se izazovu neredi na ovom području.

Ovim rečima Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa opštine Kosovske Mitrovice za "Novosti" ističe spremnost žitelja ovog područja na organizovanje, odnosno objašnjava to što se posle upada specijalaca Rosu na Gazivode okupilo nekoliko stotina građana.

- Ovo je nova provokacija i očigledno je da neko želi da destabilizuje situaicju na Kosovu i Metohiji odnosno da želi da situaciju održi napetom i pod tenzijom, ali narod to više jednostavno neće dozvoltiti pogotovu što znamo da možemo računati na pomoć naše države- dodaje predsednik Spirić u izjavi "Novostima". / D.Z.


Foto I. Radulović

19:01 - UDRUŽENjE PORODICA KIDNAPOVANIH: PREKINUTI DIJALOG

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM 1998-1999-2000. pozvalo je danas, povodom upada kosovske specijalne jedinice Rosu u područje hidroelektrane Gazivode, predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prekine dijalog s vlastima u Prištini, dok Specijalni sud ne osudi vođe bivše OVK.

"Nemojmo dozvoliti da oni koji su kidnapovali i ubijali naše članove porodica i preko zločina i pogroma proglasili lažnu državu Kosovo, budu priznati od strane Srbije. Pripadnici terorističke, zločinačke ''OVK'' preobučeni u specijalne jedinice ROSU, isti oni koji su oslobođeni od strane DOS-ovskog režima iz srpskih zatvora 2001. i 2002. godine, danas su upali u severni deo Kosova i Metohije i dugim cevima demonstrirali silu", kaže se u saopštenju.

Porodice kosmetskih žrtava apeluju na državnike Srbije da ne nastavljaju dijalog u Briselu s vođama terorističke, zločinačke OVK, da im ne daju legitimitet ravnopravnih pregovarača, jer "ono što je učinjeno na početku pregovora nije samo pokopalo ubijene Srbe, već ceo srpski narod i Srbiju".

19:03 - ANTIĆ: NASILAN I ILEGALAN ČIN

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić ocenio je danas da je upad specijalaca iz Prištine u kompleks jezera Gazivode "ilegalan i nasilan čin" koji direktno ugrožava politički proces u kojem se traži kompromisno i dugoročno rešenje za Kosovo.

"Samo zahvaljujući pribranosti i državničkoj odgovornosti predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, ova nova avantura prištinskih vlasti je propala, uz još jednu potvrdu da niko ne može da ponižava Srbiju i ugrožava srpski narod", naveo je u saopštenju Antić.

On je istakao da su "Srbija, njen predsednik i njena Vlada, potpuno posvećeni mirnom i političkom rešavanju pitanja Kosova", ali da je, nažalost, danas potvrđeno da prištinska strana želi drugačije rešenje, "uz nasilje i kršenje svih dogovora".

"Zato očekujemo brzu i odlučnu političku reakciju svih međunarodnih činilaca, kako bi vratili Prištinu u okvire dijaloga i sporazumevanja... Nasilna akcija na Gazivodama treba i nama u Srbiji da bude opomena da moramo podržati politiku odgovornog pronalaženja kompromisnog rešenja za Kosovo, dakle politiku koju zastupa predsednik Vučić, jer će nam se današnje Gazivode ponoviti na nekom drugom mestu samo ako oklevamo u postizanju kompromisa i priželjkujemo nekakvo zamrzavanje konflikta", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Foto I. Radulović

19:22 - EU DA PREUZME ODGOVORNOST

Evropska unija mora najhitnije da preuzme odgovornost kao garant i posrednik sprovođena Briselskog sporazuma, jer sukcesivno otvoreno provocirajuće kršenje sporazuma od strane svih aktera u Prištini, a evo danas glavnog sagovornika u dijalogu, ozbiljno podriva poverenje u spremnost EU da zaštiti sporazum i olakša dijalog, izjavila je za Tanjug ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Ona je povodom upada specijalne kosovske jedinice Rosu u područje hidroelektrane Gazivode na severu Kosova rekla da "bildovanje mišića za unutrašnju upotrebu (kosovskog predsednika Hašima) Tačija, koji pregovara u ime Prištine, ako ne bude na adekvatan nacin tretirano od strane EU, ne može se razumeti drugačije do kao stavljanje na stranu jedne od strana u pregovorima tj. Pristine, a to nije i ne sme da bude stav EU".

"Reakcija Srbije i predsednika (Aleksandra Vučića) ponovo je odgovorna i usmerena ka mirnom rešenju, evropskom i demokratskom, kako se Srbija u kontinuitetu ponaša, i to mora da bude vrednovano od strane EU", istakla je ministarka Joksimović.

Foto I. Radulović

19:26 - SRBI BLOKIRALI PUT, AMERIKANCI ČUVAJU GAZIVODE

Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su put koji od južnog dela Mitrovice vodi ka Gazivodama, odnosno ka prelazu Brnjak.

Blokada je postavljena u Zubinom Potoku, a Srbi iz Zubinog Potoka ne dozvoljavaju prolaz magistralom. Na prelazu Brnjak u ovom trenutku su tri džipa KFOR-a u kojima su pripadnici američke vojske. Niže, ka jezeru Gazivode, postavljen je još jedan džip KFOR-a i pored njega borbena kola.

Dva džipa KFOR-a postavljena su kod postrojenja HE Gazivode. Oko džipova se vidi desetak američkih vojnika.

Foto I. Radulović


20:26 - NA KOSOVU MIRNO

Na severu Kosova i Metohije je mirno, javlja dopisnik RTS-a. Pripadnici KFOR-a iz američkog kontigenta viđeni u blizini punkta Jarinje, a područje povremeno nadleću helikopteri.

20:27 - TODOSIJEVIĆ: UPLEŠENI SMO ZA SVOJU BEZBEDNOST

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević kaže da su Srbi Ibarskog Kolašina uplašeni za svoju bezbednost i poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti goloruki narod na KiM.

"Očekujemo obraćanje predsednika Srbije Vučića, želimo da pošaljemo jasnu poruku i zahtev i tražimo od naše države i predsednika da zaštiti goloruki narod na KIM, da zaštiti naše živote i našu imovinu", poručio je Todosijević večeras u izjavi za Tanjug.

Osudio je licemerje pojedinih predstavnika EU i dela međunarodne zajednice.

"Čuli smo da je Maja Kocijančić pozvala dve strane da takoreći spuste loptu, ovde nema dve strane već samo jedna strana koja ruši stabilnost", navodi Todosijević

20:57 - EKSPRES: TAČIJU ZA SPEKTAKL POSLUŽIO ČAMAC

Kosovski predsednik Hašim Tači poslužio se čamcem kosovske policije da bi "realizovao današnji spektakl" na jezeru Gazivode, piše prištinska Gazeta Expres.

Expres otkriva da Tači nije imao pripremljen čamac na jezeru Gazivode

Kosovska policija je prevezla čamac od jezera Vermica do Gazivoda.

Čamcem je najpre upravljao direktor policije Rašid Kaljaj, a potom je to prepustio Tačiju.

Expreš primećuje i da "snagu jedne države svedoči i to da na jednom od najznačajnijih kosovskih jezera (Gazivode) nema nijednog čamca".