SVEGA šest poslanika uspelo je u četvrtak na sednici Skupštine da postavi pitanje ministrima iz Vlade. Za tri sata, koliko je Poslovnikom predviđeno za propitivanje tima iz Nemanjine 11, svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, reč nisu dobili parlamentarci iz većine partija opozicije, ali i iz vlasti.

Ovakva praksa ponavlja se iz sednice u sednicu, pa brojka poslanika koji su uspeli da nešto pitaju, u ovom sazivu, nijednom nije bila dvocifrena. Krivac je Poslovnik koji predviđa da se "tribuni" javljaju za reč od najmanje ka većim poslaničkim grupama. Takođe, dok se ministrima ne pali "štoperica" za odgovore, parlamentarci su ograničeni na tri minuta za postavljanje pitanja, plus tri za pojašnjenje i još dva za dodatno razjašnjenje.

Opozicija optužuje vlast za odugovlačenje i trošenje vremena, a iz vladajućih partija stiže odgovor da i oni ne stižu da ispituju Vladu.

Poslanik SRS Aleksandar Šešelj, čiji je partija iz protesta napustila sednicu, kaže da "dve godine nisu uspeli da dobiju reč":


PROČITAJTE JOŠ:
Palma: U Skupštini da pričamo o rezultatima, a opozicija se bavi politikanstvom

- Ovo je farsa i lakrdija. Partije vlasti imaju samo hvalospeve za rad Vlade, ministri nisu ograničeni u odgovorima, a opozicija nema načina da postavi pitanja.

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković (SDPS) kaže, za "Novosti", da je Poslovnik donet još 2010. godine jasan i da nikome ne može da se uskrati pravo da pita Vladu.

- Opozicione stranke su se podelile i napravile više klubova. Na primer, Dosta je bilo je ušao sa 16 poslanika, a sada su rascepkani, pa deo njih stigne da pita. Većina poslanika vlasti ne dođe na red. Može da se pokrene inicijativa da se i ministrima ograniči vreme, ali to dosad niko nije učinio - govori Marinković.

Inače, pravo da odgovaraju na pitanja poslanika imaju i oni ministri od kojih parlamentarci nisu tražili odgovore. Tako se članovi Vlade često javljaju da dopune kolegu.


SPISAK UVEK ISTI

MEĐU poslanicima koji imaju velike šanse da dođu na red da postave pitanje su članovi klubova koji imaju pet članova. To su SVM - PDD, Samostalni poslanici, Pokret za spas Srbije, Pokret socijalista - Narodna seljačka stranka - Ujedinjena seljačka stranka, Slobodni poslanici, Socijaldemokratska stranka - Narodna stranka.