Ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli rekao je da između Srbije i Kosova ne bi trebalo ni da bude granica i da bi "loptu trebalo prebaciti na ekonomsko polje".


"Živeli smo nekada zajedno i ja vidim tendenciju da oni hoće da žive zajedno. Mi, umesto da pravimo granice, treba da likvidiramo granice i da pustimo ljude da se kreću slobodno", rekao je Pacoli u Njujorku za TV Prvu.


On je izneo uverenje da je rešenje negde drugo, te da "moramo naći loptu na ekonomskom polju".


"Tamo je rešenje - ekonomska saradnja, više radnih mesta, više ekonomskog rasta, bolji život stanovništva, kvalitetnije školovanje i više proizvoda na stolu. To bi trebalo, ako ima volje i sa severne i sa južne strane, može da se dostigne", istakao je Pacoli.


PROČITAJTE JOŠ: Pacoli prisvaja Dečane


Upitan koliko smo danas daleko od rešenja kosovskog pitanja, on je rekao da smo blizu, ali istovremeno i daleko.


"Jako smo daleko i jako smo blizu. Sve je u našim rukama. Ako hoćemo, možemo biti mnogo bliže, a ako nećemo, onda smo daleko", kazao je on.


Upitan od koga zavisi rešenje kosovskog pitanja, navodi da "zavisi od nas i od volje naših naroda".


Na konstataciju da na Kosovu postoje dve suprotstavljene struje - ona koja je za rešavanje pitanja preko korekcije granice i ona koja to rešenje osporava, Pacoli smatra da je cela ta ideja došla odjednom.


"Ljudi se moraju konsultovati i promisliti, ali ja mislim da je to na dobrom putu i ako naši lideri gospodin Tači i gospodin Vučić još malo uzmu pažnju i objašnjavaju ljudima, dobru stvar niko neće odbaciti", zaključio je Pacoli za TV Prva.