Šta je Tramp poručio Brnabićevoj u Njujorku

D. R. ĐORĐEVIĆ

26. 09. 2018. u 07:13

Шта је Трамп поручио Брнабићевој у Њујорку
Na izraze zahvalnosti srpske premijerke, američki lider je uzvratio: Srbi su dobar narod. SAD spremne da preispitaju pitanje KiM, ukoliko dve strane postignu dogovore. Ovo je nova otvorenost prema Srbiji, kaže premijerka

PREMIJERKA Ana Brnabić zahvalila je predsedniku Amerike Donaldu Trampu na promeni odnosa aktuelne administracije u Vašingtonu prema Srbiji i razumevanju za stavove naše zemlje po pitanju Kosova i Metohije. Prvi čovek SAD je na to, kako saznajemo, uzvratio rečima - Srbi su dobar narod.

Predsednica Vlade je u ponedeljak veče prisustvovala tradicionalnom prijemu koji američki predsednici priređuju uoči početka Generalne debate u Skupštini Ujedinjenih nacija, a sutra će se obratiti predstavnicima zemalja članica.


PROČITAJTE JOŠ:
BRNABIĆEVA NA PRIJEMU KOD TRAMPA: Zahvalila sam mu za novo razumevanje Srbije

Prema našim nezvaničnim informacijama, Amerika je spremna da se kosovsko pitanje "preispita" i ukoliko Beograd i Priština postignu dogovor, oni će ga prihvatiti. To je sve do letos bilo nezamislivo, jer je Vašington kosovsku temu smatrao zatvorenom knjigom. Ipak, poseta Americi naših zvaničnika u julu i ceremonija obeležavanja sto godina od podizanja srpske zastave na Beloj kući, kao i diplomatski napori predsednika Aleksandra Vučića, bacili su novo svetlo na odnose dveju zemalja i oni su krenuli drugačijom putanjom.

- Ne mogu da kažem da smo imali prilike za neki dug razgovor, ali sam se predsedniku Trampu zahvalila u ime naših građana za jedno novo razumevanje i otvorenost prema Srbiji i da se čuje naš glas. Prijem je bila prilika da se vidim sa svim predvodnicima delegacija. Razgovarala sam sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom, premijerom Belgije, predsednicima Kipra i Austrije, prijateljima iz regiona, pre svega premijerom Bugarske Bojkom Borisovim - kazala je premijerka.

Predsedica Vlade sa premijerima Belgije, Holandije i Norveške, i sa generalnim sekretarom NATO
Svoju posetu SAD i učešće u generalnoj debati na GS UN, Brnabićeva će iskoristiti da u susretima sa svetskim liderima predstavi šta je sve Srbija uradila u političkim i ekonomskim reformama, da podseti da je ovo sada drugačija Srbija, koja se bori i uvažava partnere u međunarodnoj zajednici.

Kada je reč o razgovorima Beograda i Prištine, ona je na početku svoje posete Njujorku naglasila da Priština svojim postupcima ne doprinosi dijalogu i da otežava dolazak do rešenja:


PROČITAJTE JOŠ:
Dačić u Njujorku sa generalnim sekretarom OEBS-a

- Srbija je posvećena stabilnosti i učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost u regionu.


DAČIĆ: BRANIMO I POVELjU

NACIONALNI prioritet Srbije je postizanje političkog rešenja za pitanje KiM. Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, branimo međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet - rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Samitu o miru, u čast godišnjice rođenja Nelsona Mandele.

Dačić, koji je član srpske delegacije na zasedanju GS UN, sastao se sa kineskim kolegom Vang Jijem i tom prilikom potvrđeno je veliko prijateljstvo, strateško partnerstvo i čvrsto savezništvo između dve države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije