POTPREDSEDNIK Indije Venkaj Naidu održao je zvanične sastanke u okviru posete Srbiji susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji mu je priredio svečani doček ispred Palate Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas, u razgovoru sa njim, očekivanje da će dve zemlje unaprediti političke i ekonomske odnose. Vučić je, pred tet-a-tet razgovore, zahvalio popredsedniku Indije što je posetio našu zemlju i podsetio da je to prva poseta jednog visokog zvaničnika Indije još od kraja osamdesetih godina prošlog veka.

"Veoma sam počastvovan i osećam se privilegovano što mogu da razgovram sa vama. Nadam se da ćemo uspeti da unapredimo već dobre političke i ekonomske odnose. Smatram da je razmena mišljanja veoma bitna za naše dve zemlje", rekao je predsednik Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Vučić: Srbija i Indija - uvažavanje i visok stepen podrške

Zatim su potpisana dva važna bilateralna sporazuma, koja treba da omoguće i pospeše saradnju dve zemlje.

VUČIĆ: INDIJA ĆE UVEK MOĆI DA RAČUNA NA PODRŠKU SRBIJE, NA NAŠ GLAS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas potpredsedniku Indije Venkaj Naidu na odluci da ne prizna jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova i poručio da Indija može da računa na podršku Srbije u međunarodnim institucijama.

"Možete da računate na našu podršku i naš glas, baš kao što smo mi uvek mogli da računamo na podršku Indije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa Naiduom.

On je rekao da je tema današnjih razgovora bila ekonomska saradnja i da je trgovinska razmena dostigla 200 miliona dolara, ali da to mora da bude mnogo više.

Vučić je dodao da je Srbija ukinula vize za građane Indije i da se nada uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Beograda i Delhija i Beograda i Mumbaja. On je rekao da je saradnja dobra u poljoprivredi i da se nada proširenju saradnje u industrijalizaciji softvera.

"Siguran sam da će i naši investitori biti sve zainteresovaniji za ulaganje u Indiju. Iz godine u godinu će se videti pomaci u našoj saradnji", rekao je Vučić.

On je dodao i da će Srbija i Indija sarađivati u oblasti odbrane.

"Nastavićemo sa tom saradnjom i nadam se da ćemo postići i dostići ciljeve koje smo postavili u našoj vojnotehničkoj saradnji", rekao je Vučić.NAIDU: INDIJA PODRŽAVA SUVERENITET I INTEGRITET SRBIJE

Potpredsednik Indije Venkaj Naidu poručio je danas da ta zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i istakao da ni ne razmišlja o menjanju stava po tom pitanju. Naidu je konstatovao prijateljske i srdačne odnose dve zemlje, uz uverenje da će oni dalje jačati, posebno u oblasti ekonomskih, ali i svih drugih oblasti.

Srbija je, rekao je Naidu u zajedničkom obraćanju medijima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prva zemlja na početku njegovog obilaska Evrope. Oduševljen je, kaže, našom zemljom i divnim ljudima.

"Imate divne ljude, koji su, uz sposobno rukovodstvo, uspeli da razviju ovu zemlju u jednu važnu zemlju", rekao je indijski potpredsednik.

Indijski potpredsednik je ukazao da dve zemlje imaju istorijske i specijalne odnose, kao suosnivači Pokreta nesvrstanih, odnose zasnovane na uzajamnom poverenju, razumevanju i podršci, te podsetio da obe zemlje obeležavaju 70 godina od uspostvljanja diplomatskih odnosa. Rekao je da je sa predsednikom Srbije imao razgovore o svim važnim aspektima bilateralnih odnosa i regionalnim pitanjima od zajedničkog inetersa i da su iskazali posvećenost da i dalje rade razvijanju i produbljivanju prijateljskih odnosa , a posebno u ekonomskoj saradnji.On je kao glavne aspekte naznačio saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, odbrane, IT, nauke, turizma. . . i izrazio zadovoljstvo investicijama indijskih kompanija u Srbiju. Kako je istakao, Srbija i Indija imaju blisku saradnju u UN, a posebno je naglasio značaj saradnje u borbi protiv terorizma, za koji je rekao da nema religiju i da je globalna pretnja, protiv koje treba da se svi zajedno borimo.

"Vaš predsednik je rekao da je Srbija mala zemlja. Ne, nije. Možda po veličini, ali je njen narod visok i ima i visokog predsednika", našalio se Naidu i dodao da je siguran da su stremljenja naroda ispunjena i da će Srbija dalje da se vine u visine i nastavi proces razvoja.

PROČITAJTE JOŠ - INDIJSKE KOMPANIJE DOLAZE U SRBIJU: "Tafe" u IMT, a "Mahindri" voće
VUČIĆ: VISOKI CILjEVI U VOJNO-TEHNIČKOJ SARADNjI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je sa potpredsednikom Indije Vankajom Naiduom razgovarao i o saradnji u oblasti odbrane, što je ocenio veoma važnim. On je naveo da naše javno preduzeće Jugoimport SDPR već tri godine zaredom vodi razgovore u Indiji, da su potpisani određeni predugovori, i da će se nastaviti sa saradnjom.

"Verujem da ćemo postići visoke ciljeve povodom vojno-tehničke saradnje. Postoji mnogo prostora u toj oblasti za saradnju, gde mozemo da postignemo napredak, u vojno obrazovnom i vojno zdravstvnom delu", napomenuo je Vučičh na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je istakao da bi unapređenje saradnje u oblasti odbrane uticalo i na povećanje trgoinske i tehnoloske razmene dve zemlje.

GOJKOVIĆ I NAIDU: ISTORIJSKA POSETA POTPREDSEDNIKA INDIJE


Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković sastala se danas sa potpredsednikom Republike Indije i predsednikom Gornjeg doma parlamenta Indije Venkajom Naiduom, a tom prilikom je ocenjeno da poseta ima istorijski značaj, jer je to prva poseta predsednika Gornjeg doma Parlamenta Indije i ujedno prva poseta visokog zvaničnika nakon više decenija.Gojković je naglasila da je posebno važno što se poseta realizuje u godini kada se obeležava 70. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa i napomenula da odnose dve zemlje karakteriše višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo i razumevanje, bez otvorenih pitanja, uz puno međusobno uvažavanje i visok stepen podrške i saradnje u najvažnijim oblastima.


Predsednica Skupštine Srbije je navela da naše prijateljstvo i podrška obavezuju da unapređujemo bilateralne odnose na svim poljima od zajedničkog interesa i u savremenim okolnostima i izrazila uverenje da današnja poseta otvara novo poglavlje u istoriji odnosa, saopšteno je iz Kabineta predsednice parlamenta.


Gojković je ukazala da su ovom posetom otvorene i nove mogućnosti međuparlamentarne saradnje, te da će parlamentarci, kao predstavnici građana doprineti jačanju veza i intenzivnije sarađivati na nivou radnih tela u oblastima privrede, saobraćaja, energetike, turizma i kultura, kao i da je Skupština Srbije spremna da u kratkom roku ratifikuje sve sporazume koji budu dogovoreni.


Gojković je zahvalila na čvrstom, principijelnom i nepromenljivom stavu po pitanju Kosova i istakla da je Indija država koja je poznata po svojim principijelnim pozicijama poštovanja međunarodnog prava.