BORIS Tadić još nije doneo odluku o priključenju njegovog SDS Savezu za Srbiju koji je inicirao Dragan Đilas, ali je, prema našim informacijama, najverovatnije da će ipak prelomiti da se ujedini sa svojim bivšim rivalom iz Demokratske stranke.

Funkcioner SDS Konstantin Samofalov kaže, za "Novosti", da se ova stranka i dalje zalaže za ujedinjenje srodne opozicije, jer smatraju da je to u ovoj situaciji najbolje rešenje.


PROČITAJTE JOŠ:
Demokrate ostaju bez kluba?

- Razgovaramo sve vreme sa svima. I u svim razgovorima koje vodimo svih ovih godina ulažemo maksimalne napore da do takvog ujedinjenja dođe. Međutim, to ne zavisi samo od nas.

Samofalov kaže da se SDS i na predsednički izborima zalagao za jednog kandidata, ali da su, kad to nije bilo moguće, podržali jednog od njih umesto da dodatno cepaju biračko telo još jednom kandidaturom:

- Sada se nalazimo u sličnim okolnostima i, ukoliko ne bude moguće rešenje koje mi predlažemo, podržaćemo ono koje smatramo najboljim od ponuđenih. Dodatna fragmentacija opozicije pravljenjem još više blokova je svakako najgore rešenje.

Glavna tačka neslaganja Tadića sa Đilasom, Vukom Jeremićem (Narodna) i Zoranom Lutovcem (DS), koji su među osnivačima Saveza za Srbiju, jeste članstvo Dveri i drugih desničarskih organizacija u ovoj koaliciji.

Savez za Srbiju formalno je osnovan početkom septembra, a među osnivačima su Narodna stranka, DS, Dveri, Levica Srbije, Zdrava Srbije, Udruženi sindikati "Sloga"...


PROČITAJTE JOŠ:
Lutovac predložio da DS bude deo SZS

ČEKA SE DSS

OSIM sa SDS, vrh Saveza za Srbiju pregovara i sa liderom DSS Milošem Jovanovićem, koji još nije prelomio da li će se priključiti Đilasovoj koaliciji. Nedavna odluka DSS da se raskinu sve koalicije "na lokalu" sa naprednjacima, protumačena je kao približavanje ovom opozicionom savezu.