Amerikanci lome Britance i Nemce?

D. M. - D. R. Đ.

12. 09. 2018. u 11:02

Vašington spreman da podrži razgraničenje na Kosovu i Metohiji, ali i da ubeđuje evropske prestonice. Ivica Dačić: Pozicija Rusije o Kosovu u skladu sa srpskom politikom

Американци ломе Британце и Немце?

Tereza Mej i Angela Merkel AP Photo

VAŠINGTON načelno nije protiv toga da konačno rešenje za Kosovo i Metohiju ide u pravcu razgraničenja Srba i Albanaca - saznaju "Novosti".

Tu jasnu poruku predsedniku Aleksandru Vučiću preneo je Ron DŽonson, senator i blizak saradnik šefa Bele kuće Donalda Trampa. Vučić je dobio i ohrabrenje i podršku da nastavi da ulaže napore da se dođe do kompromisnog i održivog rešenja za konačni status Kosova.

Prema našim informacijama, Vašington se obavezao da, sa svoje strane, učini sve što može da pojedine države Zapada, u prvom redu Velika Britanija, promene svoj tvrd stav o nepovredivosti granica na Balkanu.

MOGUĆ DOGOVOR DOGOVOR o KiM još je moguć, a za njegovu implementaciju bila bi važna podrška SAD, Nemačke i Rusije - poručio je juče američki ambasador u Beogradu Kajl Skot. On je naveo da Beograd i Priština treba da dođu do dogovora o KiM i da bi jedino takav dogovor bio trajan.

Posle razgovora koje je imao u Beogradu, DŽonson je poručio da SAD, za razliku od nekih zemalja, poput Nemačke, nisu "podvukle nikakvu crtu" po pitanju granica.

- Rešenje je u rukama rukovodstva i naroda Srbije i Kosova. SAD su tu samo kako bi podržale i ohrabrile rešenje spora. Želimo da rukovodstvu obe strane damo prostor da budu fleksibilni i kreativni, da pronađu rešenje za ovaj izuzetno težak problem - rekao je DŽonson.

On je dodao da je legitimna zabrinutost zbog "opasnosti od domino efekta", ali da veruje da su toga svesni i srpski i kosovski lideri, i da to mora da bude ukalkulisano u svaku vrstu rešenja.

Iako Vašington daje prilično odrešene ruke Beogradu i Prištini da dođu do sporazuma, njega ne može biti bez podrške ostalih velikih sila, o čemu je u više navrata govorio i predsednik Vučić. A ključne zemlje, za sada, stoje na nekoliko različitih polova.

Dok je za SAD razgraničenje opcija, a za Veliku Britaniju i Nemačku to ne dolazi u obzir, Moskva poručuje da Kosovo mora da se vrati u pravno i državno polje Srbije - u skladu sa međunarodnim pravom.

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin rekao je da je "situacija sa Kosovom ista kao sa Krimom, koji je ruska zemlja i koji se vratio Rusiji".

- Tu je i Rezolucija 1244 od 10. juna 1999, prema kojoj je Kosovo deo Srbije i ne postoji nikakav drugi međunarodni pravni okvir. Samoproglašena pseudodržava Kosovo danas postoji sama po sebi, a odvojena je od Srbije kvazigranicom.

Poziciju Rusije prema kosovskom pitanju Čepurin je ovako objasnio:

- Prvo, mi ne priznajemo državu Kosovo i strogo se pridržavamo Rezolucije 1244. Drugo, samo Beograd i Priština mogu da se dogovore o statusu i stepenu autonomije te pokrajine. Ta odluka mora se doneti bez drskog pritiska Zapada na Beograd. I treće, mi ćemo biti spremni da pomognemo u potrazi za kompromisom i održivim rešenjem. Rusija je spremna da podrži one kompromise koje će narod Srbije smatrati prihvatljivim.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručuje da stav Rusije po pitanju KiM nije u suprotnosti sa onim što Beograd radi i da je njihova pozicija kao i naša, a to je očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije i nepriznavanje jednostranih akata Prištine:

- Kosovo ne može da uđe u UN jer Rusija i Kina mogu da stave veto u Savetu bezbednosti. Ako bi ušlo u UN, tu više nema razgovora. Kvarenje odnosa sa Rusijom bilo bi političko samoubistvo. Nećemo valjda da se ljutimo na nekog ako smatra da je Kosovo deo Srbije, pa i mi to smatramo. Ne odustajemo od naših opcija, ali tragamo za rešenjem. Rusija je rekla da će podržati sve što srpska strana smatra da je u njenom interesu.

I politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da Čepurinove poruke treba tumačiti kao davanje vetra u leđa Srbiji:

- Za Srbiju je velika podrška ono što je rekao ruski ambasador, jer Albanci sada dobijaju poruku da su naši saveznici uz nas svim silama i podržavaju naša opredeljenja, dok njihovi saveznici nisu više to što su bili i spremni su da se postave prema obema stranama ravnopravno. Praktično, Rusija nam diže pregovaračku poziciju. Moskva će se složiti s tim što mi budemo želeli, a ovakvim potezima nam daje vetar u leđa u ovoj fazi pregovora. S druge strane, tu vrstu vetra od Amerikanaca Albanci gube.

SLABI POZICIJA BERLINA

U TROUGLU koji su iscrtali Vašington, Moskva i Berlin i u kojem, po njima Beograd i Priština treba da traže rešenje, sudara se više faktora, a prema mišljenju Aleksandra Gajića, iz Instituta za evropske studije, stav Nemačke je u ovom momentu tu najmanje relevantan, što zbog unutrašnje situacije u toj zemlji, što zbog stanja unutar EU.

- Rusija ostaje principijelna smatrajući da rešenje treba da bude po Rezoluciji 1244 i u okviru međunarodnog prava, a SAD pošto su videle da u okviru dijaloga koji vodi EU neće biti ništa, omekšavju svoju poziciju, ali samo do tačke koja podrazumeva uzajamno priznavanje Srbije i Kosova uz određene manje ustupke srpskoj strani - smatra Gajić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (37)

DW

12.09.2018. 11:20

Pozicija Rusije se bitno razlikuje od nove pozicije Srbije. Stav Rusije je jasan i nedvosmislen (za razliku od stava naših vlasti), Kosmet je deo Srbije i može se govoriti samo o stepenu njegove autonomije.

naranca

12.09.2018. 12:47

@DW - @DW Pozicija Rusije je sledeca''Braco Srbi radite sta hocete mi cemo vas podrzati ,ma sta vi odlucite''.

Musashi

12.09.2018. 11:52

Kosovo smo i pre gubili, pa smo ga vekovima posle ponovo vracali. Ako se jednom "razgranicimo" sa njima, sami smo ga zauvek dali i vise ga nikada necemo povratiti. Eto, samo toliko.

naranca

12.09.2018. 12:45

@Musashi - @musahi Pa I ranije smo bili ''razgraniceni'' I to sa Otomanskom super silom.

srbin

12.09.2018. 13:35

@Musashi - Razgranicili smo se do sada mnogo puta prema svima pa smo opet ratovali da pomerimo granice. Granica jeste problem ali dosta manji od naroda. Narod se iseljava i umire. I niko nista ne radi da bi se to sprecilo. Srpske porodice se svode na 1 dete. Ko bi ziveo u Srbiji da joj damo citavu SFRJ? Dzaba teritorija ako je pusta.

naranca

12.09.2018. 16:29

@Musashi - @srbin To je drugi problem.To je problem svih civilizovanih drzava.U Australiji zivi 20 miliona na teritoriji kao Evropa.Nisam cuo da ce da krcme svoju tetritoriju nekoj drzavi koja ima mnogo stanovnika npr Republika Albanija

Buki

12.09.2018. 11:58

Jedini problem razgraničenja je sto ce se onemoguciti stvaranje Velike Albanije. Ko zna sta su Nemci obecali Albancima, na kraju krajeva, oni su saveznici u drugom svetskom ratu, pa nije isključeno da zbog toga ne pristaju na sporazum Kosova i Srbije.

Стефан Зоран

12.09.2018. 13:17

@Buki - Па кад се легализује независност Косова (макар и "само" тих 9/10 територије иза "разграничења") ко може да се спречи уједињење две чланице УН? То ће бити сасвим легалан чин, а Република Српска, Каталонија, Корзика, Северна Ирска... неће моћи да се позивају на "преседан Косово".

naranca

12.09.2018. 17:06

@Buki - Katalonija nije presedan .Katalonija je Europska (NJ) -diktatutra.Zivela Katalonija!!!!

Mikiboy

12.09.2018. 12:10

One zemlje koje ne podrzavaju dogovor dveju strana pa makar to bilo i pomeranje granica,nisu za resavanje Kosovskog problema.One sabotiraju dogovor.

Mirkic

12.09.2018. 12:26

Tvrdnja da se dogovor ocekuje od Srbije i Kosova...bez mesanja sa strane...obicna je tlapnja!Sve je pocelo mesanjem sa strane...i tako ce i zavrsiti..

naranca

12.09.2018. 16:24

@Mirkic - @mirkic Jedino je pitanje ,sa koje strane????Pocelo sa Nemcima a da se zavrsi sa Rusima?

mitar

12.09.2018. 12:41

Ne treba da žurimo u razgraničenje. I onako većina srba na KiM je južno od Ibra.Predlažem:1. da se ne ide u razgraničenje, nego da se jasno iskaže stav da je to okupirana teritorija2. da se rasprava vrati u okvire UN i rezolucije 12443. da Srbija na svaki način radi na poboljšanju života srba u enklavama (otvaranje pogona oređenih firmi iz srbije, stimuliranje zemljoranje, voćarstva itd) i nikao samo pumpanje novca bez radne obaveze4. povratak srpskih službi na KiM, u okviru 1244

prellee

12.09.2018. 12:52

Ako Srbe nisu pitali kod rasturanja EX-YU,sad je došao momenat da se da PRAVO Srbima da se izraze, da pokažu šta mogu, da se zaokruže onako kako je njihov interes. Bilo je krenulo sve naopako, od najvećeg naroda zbog predrasuda i zlih namjre, pokušali napraviti najmanji narod na Balkanu. LUDILO. Prvo je tebalo rješiti Srpski INTERES i tako izgraditi dugoročno stabilnost na Balkanu. Sasvim ispravno i LOGIČNO.Ne može se na račun Srba PRAVITI demokratija na ovim prostorima.Vrijeme je da to se vidi.

Ortodox

12.09.2018. 12:52

Uz uzajamno manje ustupke srpskoj strani,kaže Amerika,Albanci su dobili deo teritorije uzrokovano natalitetom koji je eksplodirao u poslednjih 50godina,znači delovi teritorije Kosova gde žive albanci u večinskom delu pripada njima,pa valjda se to odnosi i na Srbe,gde su Srbi to bi trebala da bude srpska teritorija

naranca

12.09.2018. 16:20

@Ortodox - @orthodox U Kaliforniji ima 70% Mexikanaca nikome ne pada na pamet da pomera granicu.Toliko o natalitetu.

Вук З.

12.09.2018. 16:54

@Ortodox - @orthodox Већ сам ти дао плус док сам читао почетак коментара, али сам се покајао... Прочитај шта ти каже naranca!

naranca

12.09.2018. 12:52

Isto kao I sa bivsom bracom .Granica I osmjesi preko granice.Ja ne zelim da zivim sa 300 000 dilera u istoj drzavi.El vam nisu dosta Crnogorci?Jedino Srbija u sirokom,sirokom,sirokom regionu ima sanse da bude nesto(kao nekada Kraljevina Srbija)Ali zato mora da se lupe granice.Kao nekada 1918.Ili Srbija ili Jugoslavija?

Трајко Призренац

12.09.2018. 15:31

@iz glave - "Разграничење" значи померање границе између Срба и Албанаца са Кошара на Митровицу. Као што је 1913. померена из Драча у Ђаковицу...

Pera Detlić

12.09.2018. 14:57

Kako to ide razgraničenje:znači delim svoje za svoje, sa tiđim za moje!? To žele eu, i ameri

naranca

12.09.2018. 16:40

@Pera Detlić - @peradetlic A sta bi ti hteo da kazu: ''Napravili smo kolosalnu gresku.Izvinite.Evo Toni,Bili,Genser(ili ko je vec tada bio na kormilu),Madalina I kompanija idu na dozivotnu.Evo vam milijarde dolara sto smo vam napravili genocid na vasoj zemlji.Izvinite napravili smo zlo pred ljudima I pred Hristom.Molimo vas oprostite nam''...…..Jel to????

Борис

12.09.2018. 16:19

У праву су и DW и naranca. Став Русије је различит од става Србије (Вучића и Дачића), али су Руси још 2013. обећали да ће сваку одлуку Србије (Вучића) да подрже, чак и ако је сматрају погрешном. Тада су нам саветовали да "питање Косова" решавамо у СБ УН и у оквирима Р1244, али смо их ми игнорисали и послушали Меркелову (укинули српске државне институције на КиМ).

Косовка

12.09.2018. 16:21

Све је то режирано по сценарију смишљеном на Западу! "Добар" и лош полицајац, а ми треба да будемо срећни што ћемо само 89% КиМ да им поклонимо!

тлн

12.09.2018. 16:39

Мени је важније Чепуриново мишљење и његов став !

naranca

12.09.2018. 17:24

Koje jajarenje.!Teraju siptare da prime Vucica.Teraju nas da primimo Tacija.Bratstvo I jedinstvo EU stil.Maratonski jalovi pregovori ( koje neko sigurno placa).Umesto da kazu nasa je je greska podeli te se. Nego protiv su ''Menjanja granica'' samo da ne bi to isto mogli Katalonija.Krim I RS.Odvratno.

naranca

12.09.2018. 17:38

Predsednik Trump ima opravdani strah od Muslimanskih fundamentalista I to treba iskoristiti.

Volim Srbiju.

12.09.2018. 20:13

Ne treba nikako slusati i verovati emglezima, siptarskim teroristima i fasistima.Kad ce vec jednom ta fasisticka nemacka da prestane da govori, a tek ta Engleska, najgora zemlja na svetu.

naranca

12.09.2018. 21:55

@Volim Srbiju. - @volimsrbiju Ta najgora zemlja na svetu nam je bila saveznik u dva svetska rata I hladnom ratu.Rusi su najbolji 100% ,ali treba imati prijatelje I na Zapadu a Engleska je najbolji kandidat:)