Kocijančič: Dijalog nije propao, cilj sporazum u skladu s međunarodnim pravom

Beta

10. 09. 2018. u 14:23

Predstavnica za štampu visoke predstavnice EU izjavila da pregovori moraju da se nastave

Коцијанчич: Дијалог није пропао, циљ споразум у складу с међународним правом

Foto: AP

BRISEL - Pregovori u dijalogu Beograd-Priština moraju da se nastave s ciljem da se postigne "sveobuhvatna normalizacija odnosa, zasnovana na obostranoj saglasnosti i međunarodnom pravu, koja će biti realistična i održiva", izjavila je u Briselu portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič.

Predstavnica za štampu visoke predstavnice EU Federike Mogeriji je dodala da je bilo niz kontakata s predsednicima Srbija Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem o svim otvorenim pitanjima.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara da li, imajući u vidu da su pregovori u dijalogu Beograd-Priština propali, i dalje za Evropsku komisiju pregovori uključuju i mogućnost promene granica, što je izazvalo podele među članicama EU.

Maja Kocijančič je uzvratila da je "EU vrlo jasno predočila načela za pregovore" i da radi na "sporazumu utemeljenom na međunarodnom pravu, koji je realističan i prihvatljiv za obe strane", dodavši da je cilj "pravno obavezujući sporazum koji će rešiti otvorena pitanja".

Takođe je navela da ne može ulaziti u pojedinosti tih kontakata u dijalogu. "Za nas je vrlo jasno da dijalog mora da se nastavi i očekujemo da obe strane nastave dijalog s istom posvećenošću i angažmanom kao dosad", dodala je.

Na pitanje da li je za Evropsku komisiju cilj i dalje da se iduće godine dođe do sveobuhvatnog sporazuma Beograd-Priština, imajući u vidu da je Vučić rekao da sporazum Srba i Albanac može uslediti tek kroz 10 ili 20 godina, Kocijančič je navela da je EU na najvišoj političkoj ravni pojačala angažman prema Zapadnom Balkanu i da je ;dijalog ušao u drugu, pojačanu fazu.

Dodala je međutim da ne može davati nikakve rokove "pošto to očigledno zavisi od napretka u pregovorima".
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Дејан

10.09.2018. 15:06

Normalizacija odnosa je moguća sa normalnim ljudima a ne poludivljim plemenima sa Prokletija.

MIJA PEĆANAC

10.09.2018. 15:23

Evropa je nesposobna da reši problem Kosmeta jer nisu ü stanju da izvrše pritisak na šiptare .

Ђорђе С.

10.09.2018. 16:26

У праву су, промена границе између две државе НИЈЕ у складу са међународним правом ако је извршена без сагласности обе државе! Да ли такав њихов став значи да сматрају да је КиМ и даље у оквиру граница Србије :) Или то значи да је за њих отцепљење дела српске територије завршена ствар (иако то није регулисано ни једним међународним актом), а противе се промени граница НЕПОСТОЈЕЋЕ ДРЖАВЕ? Ако је тако, зашто врше притисак да Србија потпише "правно обавезујући споразум" за пријем "репубљике" у УН?

Posmatrač iz Nemačke

10.09.2018. 16:33

Gđo Kocijančič-o kakvom vi "međun. pravu" govorite- i ko od zapadnjaka,za čiji novac prodajete maglu,poštuje to "pravo"?Da li ga je bilo kada je S.R. Jugoslavija, bez dozvole Saveta bezbednosti UN i objave rata, divljački bombardovana? Znate li da je Hitlerov general Ler (Löhr) u BG 1946.streljan jer je svojim vazd.snagama, bez objave rata, bombardovao BG.TO je bilo po međ.pravu- moralo je tako biti i sa NATO zločincima. Beše li po "pravu"otimanje Kosmeta od matice ili progon Srba iz Hrvatske?

Светлана

10.09.2018. 16:36

Нека тамо Маја портпаролка каже да "pregovori MORAJU da se nastave"! Господе Боже, која понижења ми трпимо!

Трајко Призренац

10.09.2018. 16:45

Циљ је "споразум у складу са међународним правом". Циљ је да и Србија званично призна мафијашку "државу" на својој територији, јер би само уз сагласност Србије та "држава" могла да постане међународно правно признат субјекат, чија би огромна природна богатства могла да се легално експлоатишу!