Premijerka: Govor istorijski, predstavio perspektivu nove Srbije; Ministar Stefanović: Poruka mira koja treba da donese nešto dobro Srbima i Albancima

Agencije

10. 09. 2018. u 09:22

Nastavak reakcija na dvodnevni boravak Aleksandra Vučića na Kosovu i Metohiji: Brnabić navela da se potvrdila njena ranija izjava da su trenutni lideri kosovskih Albanaca "nepredvidivi i da ne poštuju dogovore"

Премијерка: Говор историјски, представио перспективу нове Србије; Министар Стефановић: Порука мира која треба да донесе нешто добро Србима и Албанцима

Predsednik Srbije na KiM

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić ocenila je u ponedeljak da je govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u severnoj Kosovskoj Mitrovici "istorijski" jer je kako je navela, pružio perspektivu "nove, stabilne Srbije koja nema pretenzije da pobeđuje u ratovima nego u privredi".

"Mislim da je govor bio poučan i istorijski jer je predsednik prvo dao pogled u prošlost, na 20. vek koji je bio težak, pun ratova i gubitaka za Srbiju ali je dao i jedan mogući novi program za budućnost Srbije i srpskog naroda koji nije baziran na praznim rečima i frazama, moguću perspektivu za budućnost jedne nove, stabilne, ekonomski mnogo jače Srbije", kazala je premijerka za Prvu televiziju.

Komentarišući incidente koji su pratili Vučićevu posetu Kosovu, ona je navela da se "još jednom" potvrdila njena ranija izjava da su trenutni lideri kosovskih Albanaca "nepredvidivi i da ne poštuju dogovore".

Utoliko strašnije, jer smo imali prvi dan posete u kojem je predsednik Srbije davao samo poruke mira, saradnje. Ono što ja mislim jeset da su to nažalost, političari rata, da nisu političari mira, da ne znaju kako da se ponašaju u miru, ali mi ćemo da radimo po onim porukama mira koje je dao predsednik Aleksandar Vučić", kazala je Ana Brnabić.

SNS: VUČIĆ SE PONEO KAO ODGOVORAN DRŽAVNIK

Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke i svih 17 opštinskih odbora saopštili su da pružaju nedvosmislenu i potpunu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u njegovim nastojanjima da se konačno reši višedecenijsko pitanje južne srpske pokrajine.

Tokom svoje dvodnevne posete Kosovu i Metohiji predsednik Vučić se poneo kao odgovoran državnik, u čijem fokusu su bili mir, stabilnost i bolja budućnost za sve građane, ocenjeno je u saopštenju.

Foto Z.Jovanović

Takođe se navodi da je zahvaljujući odgovornoj politici Aleksandra Vučića, Srbija postala značajan faktor u međunarodnoj zajednici, te da je stvorila uslove da dobijemo nešto u pregovorima, za razliku od dosadašnje situacije u kojoj je u prethodnom periodu jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

Podršku predsedniku Vučiću uputili su odbori: Barajevo, Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot, Stari grad, Surčin i Čukarica.

Gradski odbor i opštinski odbori SNS takođe su kritikovali opozicione lidere što su, kako navode, umesto da osude blokade i ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM i predsednika Vučića izvrgavali ruglu i napadali sopstvenu državu.

"Politikanti Đilas, Jeremić, Boško Obradović, Borko Stefanović, Janković i njima slični pokazali su da osim vlastitog interesa ne brinu o bezbednosti građana Srbije, te da njihova retorika i njihove želje nisu ništa drugačije od albanskih", navodi se u saopštenju.

MINISTAR STEFANOVIĆ: VUČIĆEVA POSETA PORUKA MIRA TREBA DA DONESE NEŠTO DOBRO SRBIMA I ALBANCIMA

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu "izuzetan primer državničkog odnosa", ali i "poruka mira" koja kako je rekao, "treba da donese nešto dobro pre svega Srbima, kao najugroženijima, ali i Albancima".

On je ocenio da je Vučićeva poseta pokušaj da se drugačijom retorikom sagleda šta je to što Srbija može da donese Srbima na Kosovu, kako i gde može da ih zaposli, unapredi njihove živote i omogući im da budu bezbedniji.

"To je i poruka Albancima na Kosovu i Metohiji da im niko od Srba nije neprijatelj. Oni su živeli u samobmanama i obmanama koje su im plasirale njihove političke elite i sada je teško izaći iz toga. Realno je da oni imaju problem da razgovaraju sa tih pet-šest preostalih odsto Srba ali sa tim treba da se suoče, i cilj ne sme da im bude proterivanje tih ljudi", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, poseta predsednika Srbije je ohrabrujući signal pre svega za Srbe ali i poruka želje da se pronađe kompromis koji će doneti budućnost i Srbima i Albancima na Kosovu.

Komentarišući postavljanje barikada kojima su Albanci sprečili Vučića da poseti pojedina srpska sela, Stefanović je ocenio da je "potpuno jasno da su to organizovale prištinske vlasti, u ovom ili onom formatu".

"Lično verujem da je za njih bio užasan politički udarac kada je Vučić prvo otišao na Gazivode. Onda su pozvali veterane OVK dok kosovska policija ne pokušava ni da im kaže da se pomere, a ne žele da pozovu KFOR da interveniše. Nisam siguran da imaju kapacitet da razumeju šta treba da bude budućnost, a ako to ne vidite, pitanje je da li imate kapacitet da vodite bilo koji narod", kazao je Stefanović.


SIMIĆ: POSETA PREDSEDNIKA ISPUNILA CILJ

Predstavnik Srpske liste Igor Simić kaže da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji ispunila svoj cilj - ohrabrila Srbe u južnoj pokrajini i potvrdila koliko Srbi veruju predsedniku.

Simić je rekao da je u nedelju u Kosovskoj Mitrovici predsednik imao veličanstven doček, da je još jednom potvrđeno da je on faktor ujedinjenja Srba na KiM, da je sposoban da odagna sve "neverne Tome" koji su pokušavali da na pitanju KiM, na muci Srba politički profitiraju.

Incidenti, koje su izazvali Albanci na putu prema selu Banje, izazivaju nespokoj pre svega kod Srba koji žive južno od Ibar, ali i potvrđuju koliko je potrebno pronaći kompromisno rešenje, naveo je Simić.


PRIŠTISKI MEDIJI: OPASNOM
IGROM PONIZIO ALBANCE

ALBANSKI političari iz Prištine insistiraju na tome da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete KiM pominjao Miloševića iz čega izvlače zaključke da je ponovo reč o politici Velike Srbije, a mediji na albanskom jeziku, uz to, ponavljaju ocenu da je Vučić ponizio Prištinu.

Foto Z.Jovanović

Predsednik kosovske skupštine i čovek koji se smatra "kosovskim vladarom iz senke", Kadri Veselji je na svom Fejsbuk profilu napisao da je dobro da se Vučićeva poseta dogodila jer se, kako navodi, "još jednom pokazalo da srpski lideri nastavljaju nasleđe Slobodana Milosevića".

I njegov kolega iz vlasti, zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj tvrdi da je predsednik Vučić na Kosovo došao sa idejama Miloševića, te da, kako kaže, on na taj način "igra opasne igre". Tvrdi da se Srbija sa Vučićem na čelu vraća u svoju "mračnu prošlost" i da EU treba odmah da osudi takvu politiku. Kaže da ova poseta dovodi u sumnju ulogu EU u dijalogu, ako se kao posrednik oslanja na, kako je naveo, "podrivački faktor".

Identičnu matricu imaju i naslovne strane gotovo svih dnevnih listova i portala, osim Bota sot, koja, uz podsećanje na Vučićev politički bekgraund, poručuje da je jedini način da se zaustavi ponižavanje Albanaca organizovanje protesta kojima bi se uklonili "lažni heroji prištinske vlasti". "Zeri" na naslovnici piše da je u dvodnevnoj poseti Vučić nastavio da koristi "nacionalističku retoriku" porukom "da će Srbija da brani Srbe na Kosovu", te da su "Srbi ginuli za Knin, Sarajevo i Prištinu".

"Koha ditore" upozorava da je Vučić tokom dva dana potkopao "državu Kosovo" i "proslavio svog bivšeg "šefa" Slobodana Miloševića", kojeg je nazvao "velikim državnikom" sa "dobrim namerama", kao i da je poručio da Srbija nikada neće priznati kosovsku nezavisnost. "Epoka e re" podseća na barikade Albanaca iz Dreničkog okruga koji su onemogućili posetu Vučića selu Banje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (122)

kata

10.09.2018. 10:00

Vis je nego potrebno naci kompromisno resenje problema da se ne bi vise ponavljali takvi incidenti.

anna

10.09.2018. 10:01

Predsednik je odrzao govor koji stvarno vredi i mislim da niko od Srba nije ostao ravnodusan.

goran

10.09.2018. 10:04

Šiptari nikada neće da ispoštuju dogovor i od njih to ni ne očekujemo znajući kakvi su lažovi , ali nećemo ni igrati kako oni sviraju!

sara

10.09.2018. 10:07

Predsednik će i dalje širiti poruke mira , neće oni uspeti da plasiraju priče kako im padne napamet!

Vladimir

10.09.2018. 10:21

Srbija želi da se pitanje KiM reši na miran način, kroz dijalog i kompromis. Vreme je da i Albanci počnu tako da razmišljaju.

Goran

10.09.2018. 10:23

Ovaj Vučićev govor u Kosovskoj Mitrovici je pokazao svetu da Srbija nudi Albancima ruku mira i da nismo mi ti koji stalno teže ka sukobima. U tome je istorijski značaj Vučićeve posete KiM.

star

10.09.2018. 10:25

Svaka reč našeg predsednika je bila na mesti i kada je rekao da su trenutni lideri kosovskih Albanaca nepredvidivi i da ne poštuju dogovore.

star

10.09.2018. 10:27

Govor našeg predsednika nije baziran na praznim rečima i frazama, sve što je izgovorio potkrepio je činjenicama, dali so to nekome sviđalo ili ne, ali to je prava istina.

hristina

10.09.2018. 10:36

Mislim da je govor bio poučan i istorijski jer je predsednik prvo dao pogled u prošlost, na 20. vek koji je bio težak, pun ratova i gubitaka za Srbiju ali je dao i jedan mogući novi program za budućnost Srbije i srpskog naroda.

Milos

10.09.2018. 10:38

Ovo je politika mira i stabilnosti i pravac kojim bi Srbija trebalo da ide.Dosta je bilo ratova...

Rada

10.09.2018. 10:43

Istorijski govor, miroljubiv i propraćen pohvalno od strane svih, osim onih koji nisu za kompromisna rešenja i kojima ne odgovara mir u regionu.Niko ne bi bolji govor mogao ni održati, nikog naš narod ne bi s više pažnje ni saslušao, nit bi ikome više verovao da će biti urađeno, baš tako kako je rečeno

XXXX

10.09.2018. 10:52

Svojom politikom i koracima koje preduzima Aleksandar Vučić potvrđuje da je pre svega državnik pa političar

mina

10.09.2018. 10:55

Albanci su pokazali da ih nikakav dogovor sem nasilja ne interesuje, Vucic je pokazao koliki je covek i koliko duse ima, bilo je tesko gledati uplakana lica zena iz sela Banje kada im se obratio telefonom

Magi

10.09.2018. 11:01

Istorijska poseta i istorijski govor koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, narodu na KiM je ulio još veću nadu i poverenje, a od uticajnih svetskih lidera dobio podršku.

Mirko

10.09.2018. 11:12

Vučić je svojim izjavama i postupcima dao novu nadu Srbima, otvorio perspektivu i vratio ponos poljuljano samopouzdanje

Lenka

10.09.2018. 11:18

Snažne poruke i ozbiljan plan za jačanje i razvoj južne srpske pokrajine obeležili su predsednikovu posetu.

Nikola

10.09.2018. 11:27

Vučić je jasno pokazao da brine za sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da na sve načine gleda kako može da im država pomogne da bi im život bio bolji i bezbedniji.

Iva

10.09.2018. 11:33

Albanski lideri su još jednom pokazali neprijateljstvo prema Srbiji. Naš predsednik se bori za mir i stabilnost dok albanska strana promoviše nasilno i neprijateljsko ponašanje.

Nenad

10.09.2018. 12:50

Vucic je svima dao domaci zadatak, treba ljudi da se ugledaju na njega.. Tako se brani Srbija!

Ljubiša

10.09.2018. 14:07

Ceo svet je juče video na šta je spremna Priština. Na sve i svašta, ali za mir i dogovor NE.

Misa

10.09.2018. 14:16

Predsedik Srbije je svojim istorijskim govorom dokazao da je srpska politika usmerena ka prosperitetu nase AP KiM!

Misa

10.09.2018. 14:19

Poruku mira naseg predsednika je poruka celom svetu da je Srbija i srpska politika primer koji treba slediti i postovati!

Markoo

10.09.2018. 14:26

Mislim da su i Albanci videli da je Vucic posten i da zeli dobro svima za razliku od njihovih politicara.

Uroš

10.09.2018. 14:37

U ovim pregovorima sa Albancima treba biti i strpljiv jer je i EU i SAD uz nas, Rusija naravno.

miki

10.09.2018. 14:42

Još jednom je Vučić pokazao da ga sa pravom svrstavaju među najbolje političare Evrope.

Stanisa

10.09.2018. 15:07

Do juce i od juce. Predsedik je pokazao da je licna politicka zrelost i zrelost Srbije. Svi ostali u okruzenju su juce prokuvali zbog svoje politicke nezrelosti, i ostace zamrznuti u vremenu.

nina

10.09.2018. 16:16

Naš predsednik ne samo što je poželeo mir srpskom narodu već je to poželeo i albanskom.

Gavra

10.09.2018. 16:47

Albanci koji vode "Kosovo" su dokazani kriminalci. Kako sa njima da se dogovoramo? Biće jako teško.

Zoran

10.09.2018. 18:34

Ponosni smo na predsedika koji je ostao smiren i ohrabrio naš narod na KIM, iako i sam nije bio u zavidnoj situaciji.

Milos

10.09.2018. 19:01

Predsednik Srbije je dao primer lidera mira , napretka i prosperitea, dokaz da svi mozemo da zivimo zajedno bez da jedno drugo mrzimo.

Verica

10.09.2018. 19:02

Predsednikov govor mira je usao u istoriju Srbije kao govor koji je pobedio sve predrasude , koji je pobedio svu mrznju medju narodima koji je probio led ka bolje sutra za sve nas.

Vatro Marx

10.09.2018. 21:30

Mir izmedju Srbina. Albanca na Kosmetumoze biti samo pomirenje zakopati sijekirei krenuti rame uz rame zajedno . Albancidobro znaju da Kosmet nemogu odrzatikao samistalnu drzavu ,bit ce u krizi kaoi Albanija iz generacije u generaciju vekovima ,nikada se nece izvuci iz bede.Nazalost na Kosmetu nema Intelektualaca a nisu se jos ni ridil.

Sasa

10.09.2018. 21:38

Srbiji je dosta ratova, ne zelimo vise da se to ikada ponovi, zelimo mirno resenje, i bolju buducnost za sve nas.

Kica

10.09.2018. 21:41

Lideri lazne drzave, su svojim ponasanjem za vreme posete presdsednika onovo dokazali da jedno pricaju, drugo rade, a sasvim nesto trece misle.

jaja

10.09.2018. 22:52

Ovaj govor je iskljucivo govor mira kako za Srbe takoi za Albance, nazalost mnoge usijanje glave ne zele to da priznaju.

Sladja

10.09.2018. 22:59

Vrlo je poznato da A.Vucic nije konfliktna licnost i da uvek tezi ka miru i stabilnosti...