PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić blizu je odluke da otkaže dvodnevnu posetu Kosovu i Metohiji, jer su iz Prištine stigli otvoreni signali da mu neće biti dozvoljeno da obiđe hidrocentralu "Gazivode", koji je od strateškog značaja za Srbe u pokrajini!

Osim toga, Albanci iz vrha kosovske vlasti su šefu naše države nagovestili da mu spremaju linč kakav je u martu, u Kosovskoj Mitrovici, priređen Marku Đuriću, direktoru Kancelarije za KiM!

Zbog svega ovoga, pod velikim znakom pitanja je i nastavak dijaloga u Briselu, koji je zakazan za petak, a nije isključeno ni da se predsednik u toku dana obrati naciji kako bi otkrio pozadinu svih zakulisnih radnji koje prete da pregovore gurnu u ćorsokak. Sve je počelo skandaloznom porukom Kadrija Veseljija, predsednika parlamenta u Prištini i jednog od komandanata zloglasne OVK, da bi mogla da se uskrati dozvola Vučiću da uđe na Kosovo.

PROČITAJTE JOŠ: Veselji: Možda zabranimo dolazak Vučića; Stefanović: Ne preduzimaj ništa protiv predsednika

On je otišao i korak dalje i zapretio predsedniku da će proći kao Đurić, kojeg je ROSU krajem marta uz brutalnu upotrebu sile privela u Kosovskoj Mitrovici, pod objašnjenjem da je navodno ušao u pokrajinu bez dozvole?! Reagujući na ove pretnje, ministar odbrane Aleksandar Vulin upozorio je privremene vlasti u Prištini da i ne razmišljaju o tome da pokušaju da primene silu na predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, jer bi to naišlo na jasan odgovor:

- Oni dobro znaju da je Vučićev dolazak istorijska poseta koja će učvrstiti Srbe i zato traže način da je spreče. Ne bih Prištini savetovao ni da razmišlja o tome. Junače se kad su daleko od Vučića, a kada nema kamera i dok su u istoj prostoriji s njim, ne pominju zabrane i silu. Ovo je još jedan pokušaj da zaustave razgovore koji im nikako ne idu u prilog. Vučić će uprkos Prištini sačuvati mir, ali i Srbe na KiM.

I ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je Veseljiju da je Beograd "dobro razumeo pretnje koje je uputio predsedniku Srbije":

- Tražimo, ne zato što ga se plašimo, već zbog ukupnog mira i stabilnosti na Balkanu, da ne preduzima ništa protiv srpskog predsednika. Ako se Vučiću bilo šta dogodi na KiM, znaćemo ko je odgovoran. Ne iznenađuje me što o Vučiću potpuno isto govore Veselji i Đilas, Haradinaj i Jeremić, Ljimaj i Sava Janjić, ali me brine što ćuti međunarodna zajednica i što pokušava da pravi lažnu jednakost, pozivajući obe strane na uzdržavanje od sukoba - istakao je Stefanović, i Albancima na KiM poručio da je Vučić taj koji želi mir.

Hapšenje Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici,foto Tanjug

Veselji je rekao da je Priština Vučiću izdala dozvolu za posetu, ali da ona, u slučaju destabilizacije, može biti i povučena. A upravo je Priština ta koja poslednjih dana, porukama koje stižu od njihovih predstavnika, ali i potezima kojima ruše Briselski sporazum, čini sve da se situacija destabilizuje.

Najpre je Hašim Tači rekao da na današnjem nastavku dijaloga na najvišem nivou u kabinetu visoke predstavnice EU Federike Mogerini neće hteti da razgovara o ključnim temama - ZSO, severu i "Gazivodama" - već o pripadanju opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Samo nekoliko sati posle ovih poruka Marku Đuriću ponovo je zabranjeno da pređe administrativnu liniju sa Kosovom.

Tači je i u četvrtak nastavio da provocira, rekavši da su mogućnosti za postizanje dogovora veoma male i da će konačni sporazum Beograda i Prištine imati smisla samo ako, kako je rekao, "Srbija prizna Kosovo kao državu".

U obraćanju na ambasadorskoj konferenciji u Prištini, Tači je rekao da će Priština uložiti maksimalni napor da bi se uklonile sve prepreke za članstvo Kosova u UN:

- Kosovo nema smisla bez Mitrovice i Gazivoda. Neće biti razdvajanja, neće biti razmene i neće biti Republike Srpske na Kosovu.

NE DAMO HIDROCENTRALU

PREDSEDNIK Vučić poručio je ranije da Srbija ne može i neće da odustane od "Gazivoda", jer je taj hidrosistem od strateškog značaja za opstanak Srba na severu Kosova i Metohije.

- Vodne potencijale i kapacitete najvećim delom koriste Albanci za termoelektranu "Obilić" i za stanovništvo. Albanskoj strani nuđeno je više vrsta dogovora, koji ne bi značili puno uzimanje ili otimanje "Gazivoda" iz srpskih ruku.

Ali, nisu želeli da prihvate. Ne može nešto što je gradila Srbija i što je njen narod odavde čuvao i na tome radio, da se oduzme jednim potpisom ili zato što je neko smislio da to pripada njemu, a da nema pravnog osnova. U Briselu sam govorio - pričajte šta hoćete, ali "Gazivode" ne damo. Sve vreme tražimo da se raspravlja o imovini, da vidimo šta je čije, ali oni nikada nisu želeli.

PONOVO HAOS

U PARLAMENTU u Prištini i u četvrtak su propali svi pokušaji da se obezbedi kvorum za održavanje dveju sednica, koje su još za utorak sazvali vladajuća koalicija i opozicija, a na kojima je trebalo da se potvrdi vladin tim za dijalog sa Beogradom i rezolucija koja bi Tačija onemogućila da u Briselu razgovara o razgraničenju sa Srbijom.

BRNABIĆEVA: PRIŠTINA DA ISPUNI OBAVEZE

DIJALOG Beograda i Prištine mora rezultirati kompromisom, istakla je premijerka Ana Brnabić u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije Denisom Kifom, i ukazala da zamrznuti konflkt nije dobro rešenje.

- Priština mora da poštuje Briselski sporazum i ispunjava sve preuzete obaveze iz ovog dokumenta - kazala je Brnabićeva.

Ambasador Kif se složio da je dijalog Beograda i Prištine jedini put da se, prema njegovim rečima, postigne rešenje za budućnost.

UGLjANIN TRAŽI DRŽAVU!

DOK predsedniku Vučiću stižu pretnje od predstavnika Albanaca, lider SDA Sulejman Ugljanin dao je u četvrtak, prilikom predavanja liste za izbore za savete nacionalnih manjina, izjavu u sličnom tonu:

- Ako Srbija želi da uknjiži Sandžak, mora da prizna i bošnjačku manjinu kao narod i da razgovara sa nama o budućoj zajedničkoj državi.

Lista će se boriti za svoju državu, jer Bošnjaci sada žive u državi koja je zvanično proglašena krivom za genocid nad Bošnjacima, ali i za ubijanje Bošnjaka u Kukurovićima. S obzirom na to da Srbija nije sankcionisana za te zločine, ona danas ima dve licence za istrebljivanje Bošnjaka. Ne želimo državu u kojoj će se izricati više kazne za pogrešno parkiranje, nego za ubijanje Bošnjaka.