Sa Amerikom kao sa Kinom i Rusijom

V. N.

četvrtak, 06. 09. 2018. u 13:51

Са Америком као са Кином и Русијом

U prisustvu Vilbura Rosa i Aleksandra Vučića, Kajl Skot i Zorana Mihajlović potpisuju sporazum, Foto: I. Marinković

Poseta Ministra trgovine SAD Vilbura Rosa Beogradu zbog potpisivanja strateškog sporazuma o infrastrukturi. Bliski prijatelj i saradnik Donalda Trampa

AMERIČKI ministar trgovine Vilbur Ros doputovao je u četvrtak u prvu zvaničnu posetu našoj zemlji. Jedan od najbližih saradnika i bliski prijatelj američkog predsednika Donalda Trampa odabrao je Srbiju kao prvo mesto u regionu koje će posetiti. Rezultat njegove posete je strateški sporazum Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama u oblasti infrastrukture, koje imamo i sa Rusijom, Kinom i Azerbejdžanom. Ovakvi sporazumi imaju za cilj da privuku veći broj investitora, a još je značajnije to što nam obezbeđuju i njihove tehnologije, njihovo znanje i veštine u upravljanju projektima.

Ros se u četvrtak sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon toga su ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović i američki ambasador Kajl Skot potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti infrastrukture između dve vlade.

Pročitajte još:Trampov čovek za specijalne misije stiže u Beograd

Ovaj sporazum, kako su se složili Mihajlovićeva i Ros, odlična je prilika za veće angažovanje američkih građevinskih i svih drugih kompanija u Srbiji.

- Očekujem da dolazak još većeg broja američkih kompanija donese i poboljšanje ukupnog poslovnog ambijenta u Srbiji, dolazak novih tehnologija i znanja kako bismo povećali efikasnost naših investicija u infrastrukturu. To je za mene i najveći značaj ovog memoranduma - rekla je Mihajlovićeva. - Američke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 16.000 naših radnika, dok Privredna komora Amerike, u kojoj je više od 200 kompanija, zapošljava oko 100.000 naših građana. I zato je važno da imamo još američkih kompanija.

Sekretar Ros pozdravio je ekonomske mere i rezultate koje je Srbija zabeležila u prethodnom periodu i istakao da je Srbija dobro mesto za investicije.

- Ovaj sporazum između Srbije i SAD je važan za infrastrukturu, ali ima i veliki simbolički značaj za obezbeđivanje još boljih odnosa između Srbije i SAD i hvala vam što ste pomogli u tome - rekao je Ros.

Dolazak ovog američkog diplomate ima veliki značaj. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su ga šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministar Rasim Ljajić. Dačić je rekao da Rosova poseta predstavlja priliku za unapređenje saradnje ekonomija dveju zemalja i političkog dijaloga na najvišem nivou. Ministar Siniša Mali rekao je da Ros dobro zna šta je sve potrebno da se saradnja dveju ekonomija poboljša.


VODIO VIŠE OD 100 KOMPANIJA

Američki sekretar za trgovinu Vilbur Ros je milijarder koji je imetak stekao biznisom. Poznat je po tome da je kupovao firme u stečaju i uspevao da ih oživi i postavi na noge. Prema dostupnim podacima, vodio je više od 100 kompanija u 20 zemalja sveta. Agencija Blumberg ga je smestila među 50 najuticajnijih biznismena.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Гојко

06.09.2018. 18:45

Najpoželjniji gost iz administracije SAD.Očekujem da potpiše ugovor za izgradnju auto-puta Preljina-Pojate.

zaliv.net

06.09.2018. 21:25

Kako moze biti isto sa SAD kao sa Kinom ili Rusijom? Kakve su ovo baljezgarije, pa SAD su nas bombardovale ucenjivale i medijski satanizovale a to i danas rade samo sa manjim intezitetom! Biti dvolican nije nista dobro, narocito za nas jer ko sa SAD tikve sadi one mu se obiju o glavu!

maniks

07.09.2018. 12:39

Glavna investicija bice im Nis Pristina, zato je i dosao, sve sto rade, rade protiv Srbije

Miso.Pec

08.09.2018. 14:10

Ako Amerikanci žele prijateljstvo sa Srbijom prvo i osnovno bi im bilo da albancima na Kosmetu objasne da žive u državi Srbiji,njihovo bombardovanje Srbije i njihov pokušaj oduzimanja nam Kosmeta se ne mogu zaboraviti i preko svega toga praviti neko prijateljstvo.