Austrijski list tvrdi: EU, Rusija, Kina, SAD, Turska - svi bi da utiču na Balkan

Tanjug

21. 08. 2018. u 00:06

Austrijski list "Standard" piše da i Evropska unija, Rusija, Kina, SAD i Turska koriste trgovinu i politiku kako bi učvrstili uticaj na Balkanu

Аустријски лист тврди: ЕУ, Русија, Кина, САД, Турска - сви би да утичу на Балкан

Ilustracija
Foto: Thinkstock

Austrijski list "Standard" piše da i Evropska unija, Rusija, Kina, SAD i Turska koriste trgovinu i politiku kako bi učvrstili uticaj na Balkanu.

Navodi se da Rusija ne želi da Makedonija uđe u NATO i da zbog toga nastoji da podrije istorijski sporazum Grčke i Makedonije o rešenju spora oko imena. Podseća se da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno objavio da su grčki biznismeni, simpatizeri "ruske stvari", pokušali da podmite ljude da izazovu nasilje u Makedoniji.

Bečki list piše da su službenici ruske ambasade u Atini čak pokušali da novcem privole političare, poslovne ljude i monahe na Atosu da deluju protiv rešenja pomenutog spora oko imena i podseća da je Atina u julu proterala te diplomate, nakon čega je i Moskva pokušala da protera grčke diplomate, a Atina je posle toga povukla ambasadora iz te Moskve.

Dnevnik navodi da analiza investicija i odnosa pokazuje da su države Jugoistočne Evrope odavno duboko povezane sa EU, pri čemu je i dalje najjači politički uticaj Zapada. Navodi se da mnoge zemlje ipak nisu u EU, a Rusija pokušava da iskoristi taj vakuum da bi ostvarila uticaj iz geopolitičkih razloga.

Direktor Centra za Jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber za "Standard" kaže da su to omogućili nedostatak angažovanja EU i ambivalentan stav SAD.

"Rusija koristi slabost drugih", navodi Biber.

On ocenjuje da rusko delovanje u Grčkoj ipak svedoči o sve većoj nervozi Moskve.


"U slučaju implementacije sporazuma Grčke i Makedonije i normalizacije odnosa Srbije i tzv. Kosova, Rusija bi izgubila važne adute. Ostala bi im još samo Bosna za izazivanje nevolja", tvrdi Biber.

"Standard" piše da se u Bosni i Hercegovini to ometanje odavno i prilično snažno oseća i iznosi tvrdnju da je Putinov najbolji vazal na Balkanu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji koji prema ovom listu čini sve da spreči integraciju BiH u NATO ili EU.

Dnevnik navodi da je u BiH, međutim, aktivna i turska vlada. Navodi se da se putem medija kao što su "Stav, "Faktor" i novinska agencija "Anadolija", sprovodi hajka na pristalice propovednika Fetulaha Gulena i podseća da je prilikom najnovije posete turskog predsednika Sarajevu u maju Izetbegović je izjavio da je Erdogana poslao "Alah".

Navodi se da Turska u BiH finansira pre svega obnavljanje džamija i vrši kulturnopolitički uticaj, a da je Kosovo još podložnije uticaju Ankare.

Austrijski list podseća da je turska obaveštajna služba u martu otela u Prištini šest turskih državljana bliskih Gulenovom pokretu Hizmet.


Navodi se da Kina, koja se ekonomski intenzivno angažuje, vidi region u prvom redu kao faktor koji treba da joj omogući ulazak na zapadnoevropsko tržište.

foto Kancelarija za saradnju sa medijima vlade Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Анти Антифа

21.08.2018. 07:01

На Хелму невоље није изазвала Русија него ЕУ,САД и НАТО који су газили и газе међунородно прљво уз сејање смрти кроз осиромашени уранијум дивљачким бомбардовањима Срба

Srpski neprijatelji

23.08.2018. 10:38

@Анти Антифа - Na Balkanu su probleme izazivali osmanlije i komunisti i to najviše Srbima !

KONKURENCIJA

23.08.2018. 10:36

@Miske BG - Hoćemo u EU i glavna mesta u svim Komisijama za razvoj !! Bolje mi nego siusedi koji nas ne vole !!

Zamisli bezobrazluka

21.08.2018. 08:45

slovenski narodi utiču jedni na druge! Mozgovi imperijalistički. Sve će to vama vaše roblje da vrati. Raspadate se od alavosti i pohlepe!

Vaske

21.08.2018. 09:14

Od svih navedenih samo Rusija i Kina nisu rušile Balkan, svi ostali su rušili i dan danas to rade.

STOP komunistima

23.08.2018. 10:39

@Vaske - Nije Rusija ali jesta SSSR rušila Srbiju, zato je najveća opasnost za Srbe povratak komunista na Balkan !