Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da želi da ljudima poruči šta čini oko Kosova i Metohije i da odgovori na optužbe.

Vučić je istakao da se na KiM borimo ne protiv albanskih interesa, jer sa njima želimo bolje odnose. Dodao je da imamo neprijatelje u nekim zapadnim zemljama, što se vidi u ponašanju Velike Britanije.

- Borimo se da u teškim, gotovo nemogućim uslovima, izvučemo maksimum za naš narod i izgubimo najmanje - kaže Vučić gostujući na TV Pink.

On je rekao da je 19 zemalja sveta pogazilo principe i norme, ali da im neće reći da je kriv Milošević. Ističe da u Rezoluciji 1244 se ne govori o Srbiji, da je češće spominju Albanci nego Srbi. Kako podseća, 2006. godine, zahvaljujući neodgovornosti došlo je do otcepljenja Crne Gore.

Pročitajte još - Vučić: Ponudiću rešenje za KiM, a narod će biti vrhovni sudija

- Vlast u Srbiji se tukla između sebe! Izgubili smo Jugoslaviji. Imali smo pogrom stanovništva u martu 2004. Ni na to nismo reagovali nikako sem saopštenjima. 2007. i 2008. konačno govori se o puštanju standarda i ide se na status: proglašava se jednostrano nezavisnost Kosova, a na to reagujemo uglavnom neodgovorno, neozbiljno, reagujemo bez plana i ideje kao da nas je to iznenadilo - kaže Vučić.

Predsednik podseća da je mnogo izgubljeno. Postojali su hvalospevi bivšim vlastima u albanskim medijima, a Vučić je predstavljen kao "Sotona".

Pročitajte još - London ne dopušta raspravu o Kosovu u UN

- Sotona sam jer iz ambisa pokušavam da izvučem nešto za srpski narod, da sačuvam srpski narod na KiM. Želimo da zaštitimo naše crkve, da dobijemo više nego što je pisalo u svim planovima dosad. Nikad nećemo dobiti manje od onog što je dosad nuđeno. U ovakvim uslovima pokušavamo da izvučemo najviše i zaustavimo vrzino kolo čekanja, skidanja glava. Borimo se da očuvamo mir za našu decu, iako to sada zvuči kao fraza. Namučili smo se da sačuvamo mir i to poštuju svi i na istoku i na zapadu - kaže Vučić.

VUČIĆ: KITAROVIĆ NAJMANjE LOŠ PARTNER U HRVATSKOJ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo danas i na odnose sa Hrvatskom, rekavši da želi da oni budu dobri.

Kometarišući izjavu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je proustaški hrvatski pevač Tompson, "nešto poput Mileta Kitića u Srbiji", Vučić kaže:

- Pa Mile Kitić ne peva "Za dom spremni", rekao je on, istakavši da je hrvatska predsednica najmanje loš partner u Hrvatskoj.


- To dovoljno govori koliko nam je teško, rekao je Vučić.

Takođe, kazao je i da je na svetskom prvenstvu u fudbalu kada je Hrvatska igrala sa Argentinom, navijao "zdušno za Argentinu", kao i da je navjao za Englesku, u meču sa Hrvatskom, i da ne vidi zašto to treba da krije.

- Kako bih izašao ocu na oči? Da mu kažem da navijem za one zbog kojih nije video svoje najmilije jer su ih tamo... Kako da navijam za te koji slave uz onakve pesme", upitao je Vučić.

VUČIĆ: BiH OD KLjUČNOG ZNAČAJA ZA MIR U REGIONU


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju važno očuvanje mira u regionu, a da Bosna i Hercegovina u tom kontekstu ima ključni značaj.

- Mi volimo Republiku Srpsku i uopšte mi ne smeta što oni u Federaciji BiH vole Raško-polimsku oblast ili kako oni kažu Sandžak. Mi nemamo ništa protiv BiH, rekao sam im da je svaka njihova investicija u obrazovanje u toj oblasti dobrodošla ali tamo, kao i u Srebrenici, niko nije izgradio nijednu školu ili obdanište osim Srbije, kazao je Vučić za televiziju Pink.

On je pozvao građane Srbije da 4. avgusta prisustvuju pomenu na godišnjicu progona Srba iz Republike Srpske Krajine tokom hrvatske vojno-policijske operacije "Oluja". Kako je ranije najavio, komemoracija će biti održana u Bačkoj Palanci.PREDSEDNIK: BEZ SVETA NEMA REŠENjA PROBLEMA KiM

Govoreći o kamenovanju srpske škole, Vučić kaže da će sada da ćute ili da kažu da obe strane moraju da se uzdrže. Amerikanci, kažu, za razliku od nekih drugih, sada žele trajni mir na Kosovu.

Predsednik kaže da SAD, Kina, Evropa i Rusija imaju složene odnose, a kada je reč o regionalnim igračima, sve se pomera na dnevnom nivou. Velika Britanija teži da završi status velike sile, posebno sada kada je izopštena, i sve zajedno pokazuje da se neka atmosfera iz prošlosti vraća. Srbija u ovom slučaju mora da rešava svoje probleme, a bez sveta nema rešenja KiM.

- Važno je privući međunarodni faktor, kao što to rade Albanci. Pitam vas kada je bio švedski, japanski, belgijski premijer? Koliko puta je bilo sastanaka sa Putinom, koliko puta je bio? Dolazi Makron, a nadam se dolasku Trampa, podsetiću ga u septembru - kaže Vučić.


VUČIĆ: DOSTOJANSTVENO ĆEMO OBELEŽITI TRAGEDIJU "OLUJE"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ga proslava godišnjice Oluje u Hrvatskoj ni najmanje ne plaši i dodaje da će Srbi na ponosit i dostojanstven način obeležiti svoju tugu.

On je u izjavi za TV Pink rekao da Srbi koji su tada izbegli nikada nisu krili svoje srpstvo i da su za sve ovo vreme, pocev od 1995. godine kada država Srbije nije bila uz njih, pokazali veliku ljubav prema Srbiji.

- Žrtvovali su mnogo toga, ali su hteli da budu sa svojim narodom. Te '95-te godine nismo im kao država rekli - dobrodošli, nego smo ih krili i terali. Ti ljudi zaslužuju našu ogromnnu zahvalnost, jer su pokazali veliku ljubav prema Srbiji, kaže Vučić.

Njihova deca su, dodaje, uzorni građani Srbije, razmišljau o svojoj deci u Srbiji, žive sa svojim narodom i sa gorčinom i setom se sećaju onoga što su prošli a da tada ni Srbija nije bila uz njih.

Pročitajte još - Ne dozvoljavamo da se manipuliše žrtvama (FOTO)

- Mogu da kažem da danas jeste uz njih, kao i na Kosovu, kaže Vučić.


Komenatrisao je i posetu izraelskog predsednika Hrvatskoj, rekavši da ih je upozorio da ne manipulišu podacima iz Jasenovca, što, kako kaže, rade stalno.

- Rekao im je da je to veliki grehi i da žrtve Jasenovca moraju da se poštuju, kaže Vučić.

Na komentar novinara da je tokom njegove posete Hrvatskoj bilo puno provokacija, Vučić kaže da se niko nije pravdao niti se izvinjavao, kao što su mnogi drugi radili.

- Čuvao sam obraz Srbije. Svetinja koju sam predstavljao mnogo je važnija od onoga što sam osećao, kaže on.


VUČIĆ: NEZNANjE OPOZICIJE RASTUŽUJE

Vučić je istakao, neznanje opozicije, nije smešno, već rastužuje. Ipak, to pokazuje i da je naš obrazovni sistem loš. Kaže da je opasnije što svaki trač koji se pojavi na društvenim mrežama, postaje istina.

- Mladi misle da su pametniji jer su brži u korišćenju tehnologija. Tome pristupaju nekritički. Društvene mreže služe za širenje dezinformacija koje se brzo i lako šire. Otrovana voda, otmica novinara... Lažima nikad kraja i na njima grade političku borbu - izjavio je predsednik Srbije.

Pročitajte još - Predsednik Srbije: Opoziciji ni Mičel, ni stotine drugih ne mogu pomoći da dobiju izbore


Vučić je građanima poručio da će se borba nastaviti sve jače i snažnije, ali da se ne može ostvariti bez ljudi. Podseća da su srpske mere pohvaljene od svih institucija. Uradili smo reforme na vreme i zato smo uspeli.

- Želim veće plate i bolje uslove za medicinske sestre, lekare, policajce, vojnike... Želim obnovljeno ratno vazduhoplovstvo. Želim još pozitivnih iznenađenja za naš narod, a ljudima će standard biti sve bolji - kaže Vučić.


VUČIĆ: NE PRIHVATAM DA TAJKUNI DRŽE PRIDIKE NARODU


Vučić je objasnio da ne prihvata da bahati tajkuni drže pridike narodu. Unutrašnji dijalog, kaže, treba da dovede do rešenja. Znao je da će on dovesti do nervoze kod zapadnih faktora i svih onih koji ne žele rešenje.

- Nervoza je i u Beogradu kod onih koji su čekali kolaps Srbije. A ne znaju da je sve što dobijemo više od onog što imamo. Kad pitate ljude iz Saveza za Srbiju što su uveli granicu na Jarinju, što ste hapsili ljude na Brnjaku! Vi ste postavili granicu na Leposaviću i Zubinom potoku, a sada nije dovoljno da obrišemo granicu. Pa, šta vi hoćete? Glume patriotizam - kaže Vučić.


Ističe da on ne drži lekcije o patriotizmu i samo želi da argumentovano razgovara, a on ih ima.

- Svakom Srbinu je jasno o čemu se radi, a neki se prave blesavi - kaže Vučić.

Pročitajte još - Vučić: Crkva ima pravo na stav o Kosmetu


Predsednik je kazao da je Srbija pokazala da je dovoljno mudra da izbegne sukobe koji su lako mogli da eskaliraju u prethodnim događajima. On je istakao da je čitav pritisak stranih službi i svih u domaćoj javnosti postojao sve vreme, a sada je došlo do eksplozije.

- Bili su u DOS-u, doveli su do pogroma 2004. godine i izgubili SR Jugoslaviju i Kosovo! Tajkunska koalicija ne zna da li je za EU, protiv je svakog rešenja za Kosovo. Protiv su svega i nisu ni za šta, ali jesu za svoje bogaćenje i dovođenje Srbije do bankrotstva - izjavio je predsednik.VUČIĆ: PROTIVNICI IZMIŠLjAJU ŠUPLjE PRIČE


Govoreći o rečima Save Janjića, kaže da tu nema informacije, već je reč o neuljudnim tračevima.

- Šuplje priče izmišljaju politički protivnici. Ništa se nije dogodilo kada je reč o sukobima i neće se desiti, hvala Bogu. Predsednika i Vladu predstavljaju kao zločince i ubice, a onda govore tračeve i reaguju na tračave oni koji nikad ni na jedno ozbiljno pitanje nisu odgovorili. Šta biste radili sa Vučićem da je on bio u situaciji da je neko pronađem mrtav sa njim u stanu? Za šta se zalažete? Da KiM bude Srbija? Niko od njih se ne zalaže za to! Pogledajte odnos prema crkvi: Janković, kao i svi iz tajkunske koalicije, bili su na strani stanara Stepe Stepanović u apelu da se ne izgradi crkva na njenom zemljištu! Oni koji su mrzeli crkvu danas postaju najveći bogoljupci jer u tome vide šansu za politički uspeh - kaže Vučić.

Pročitajte još - PROPAO PLAN SAD: Vučić odbio paket za KiM

- Mislite da ne znamo ko se sastaje na severu Kosova, da naše službe ništa ne rade? Aktiviraju se oni koje smo zaboravili, političari od pre 20 godina i sarađuju sa stranim službama. Žele da se ne dođe do rešenja Kosova - kaže Vučić.

VUČIĆ: NE PRIHVATAMO ONO ŠTO SE DESILO U MAKEDONIJI

Kaže da neće prihvatiti ono što je bilo u Makedoniji i da će narodu biti predstavljen plan za Kosovo onakav kakav jeste i da će narod dati svoj odgovor.

Predsednik kaže da neki mnogo više vole prisustvo NATO-a nego srpske vojske.

Pročitajte još - Šta je Putin rekao Vučiću o putu u NATO

- Srbiju da povlače za uši neće ni SAD ni EU, niti bilo ko ko spada u njihov interes - kaže Vučić.


(Pink)