KURTI PONOVO PROVOCIRA: Albanija i Kosovo treba da se ujedine, to nije u sukobu sa politikom EU

Tanjug

19. 07. 2018. u 11:51

КУРТИ ПОНОВО ПРОВОЦИРА: Албанија и Косово треба да се уједине, то није у сукобу са политиком ЕУ
Aljbin Kurti, lider opozicionog Pokreta za samoopredeljenje ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje sivh Albanaca jer, kako tvrdi, ovaj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU
Aljbin Kurti, lider opozicionog Pokreta za samoopredeljenje ponovo je danas pozvao na nacionalno ujedinjenje sivh Albanaca jer, kako tvrdi, ovaj projekat (velika Albanija) nije u sukobu sa politikom EU, a do potpunog ujedinjenja predlaže da Albanija i tzv. Kosovo postanu federacija ili konfederacija.


"Nisam protiv EU, naprotiv, veliki sam pobornik EU i mislim da EU treba zaštititi. Verujem da je trajni mir drugo ime za Evropsku uniju, a mi u tom trajnom miru imamo antifašizam i države blagostanja, koje vode računa i o ekonomskom rastu i o socijalnoj pravdi", rekao je Kurti u emisiji "Suprotno" ART tv, prenosi prištinski portal Žurnal.


Lider Samoopredeljenja kaže da, iako projekat ujedinjenja Albanaca nailazi na prepreku u ustavu samoproglašenog Kosova i ne uživa podršku međunarodnih organizacija, smatra da postoji način kako bi se to moglo postići pre nego što "obe države" postanu članice EU.


PROČITAJTE JOŠ: Albin Kurti džoker velikih sila?


"U prelaznom periodu bimo postali konferederacija ili federacija, ne bih bio protiv takvog rešenje, ali samo u prelaznoj fazi. Ako se integrišemo, a mi smo u tome iskreni i ozbbiljni u odnosu na dosadašnje inicijative, sve bi moglo da bude gotovo pre članstva u EU", rekao je Kurti.


Žurnal podseća da Kurti nedavno za albansku tv Top Čenel izjavio da mnogi Albanci u Albaniji žele da se tim povodom formira organizacija koja bi, prema njegovim rečima, trebalo da sprovede referendum o nacionalnom ujedinjenju i "pusti građane da o tome sami odluče".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Raca Milosavljevic

19.07.2018. 16:03

... momak nije cuo da Turci odavno nisu tu,da su zavrsena oba svetska rata ... i da ce naravno proci i ova okupacija ...neka je ziv i zdrav ...

Vatro Marx

19.07.2018. 17:48

Albanima treba stati na zulj i skratiti jezik da vise ne provociraju stalno nesto lupaju , Koja je to provokacija da nesto slicno Srbin izjavi , rekli bi evo Srbin vec oruzjem zvecka pazite se.

Ella

19.07.2018. 21:01

Da je Milošević bio pametniji mogao je da ih ujedini 90-ih tako što bi ove s Kosova besplatno prevezao preko Prokletija.

Deyan

19.07.2018. 21:03

Što bi me provociralo lupetanje nekakvog politikanta Kurtija. Ovo je provokacija za EU.

Vatro Marx

21.07.2018. 15:53

Kurta i Murta, Kastrati i Mutati u vrijeme diktatota Enver Hodze bijezali su iz Albaniji kao pacovi bedni gladni i zedni na stotine hiljada u Srbiju i zatrazili azil . Srbin iz cistog razunijevanja i dobre duse primili i obezbedili siguran i dodar zivot , postali su gradjani Srbije. Sada masakriraju i ubijaju starosedioca na svom ognjistu. Manastiri dokazuji koliko je vekova Srbin na Kosmetu.