Dve trećine stranaka samo na papiru

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

ponedeljak, 16. 07. 2018. u 11:08

Две трећине странака само на папиру

Ilustracija / Foto A. Stanković

U registru partija zvanično zavedeno 113 organizacija, a samo njih tridesetak politički aktivno. Manjine zastupaju čak 72, od toga se sedam bori za prava Rusa kojih je, prema popisu, 3.247

U SRBIJI zvanično postoji 113 partija, poslanike i odbornike u republičkim, gradskim i opštinskim parlamentima ima oko tridesetak stranaka, a istraživanja kažu da bi cenzus na republičkim izborima prešle samo dve - naprednjaci i socijalisti. Prema evidenciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, čak 72 zastupaju prava manjina.

Postoji čak sedam stranaka koje zastupaju Ruse u Srbiji (po poslednjem popisu u našoj zemlji ih ima 3.247), dve koje se bore za prava Grka (725 ih živi ovde) i po nekoliko "zastupnika" Bugara, Vlaha, Albanaca, Mađara, Bunjevaca, Crnogoraca, Goranaca... Tu su i republikanci, zeleni, monarhisti...

PROČITAJTE JOŠ: Od "tvita" do uticaja preko medija

Razlog za osnivanje manjinskih partija je što imaju manji cenzus na izborima, ali i pored toga, mnoge od njih su ostvarile nezapažene rezultate.

Predsednik Stranke Rusa Srbije Rus Dragan Cvetković kaže da su predali potpise za izbore za savete nacionalnih manjina:

PROČITAJTE JOŠ: Partija u registru samo uz 10.000 potpisa

- Meni je majka Ruskinja i izjasnio sam se kao Rus. Neki su zbog manjeg cenzusa osnivali ruske stranke, a nemaju veze sa Rusijom. Prikupljamo podatke o Rusima koji žive i nekada su živeli ovde. Za očuvanje smo Kosova u Srbiji, a protiv EU. Želimo da na neke naredne veće izbore izađemo samostalno.

Stranke se iz registra brišu ako u Ministarstvo državne uprave stigne obaveštenje da su odlučili da se gase. U suprotnom, mogu formalno da "žive" zauvek. Nemanja Nenadić, iz "Transparentnosti", kaže da bi se oblast mogla drugačije zakonski urediti:

- Najbolje bi bilo da se prati da li partije predaju godišnje finansijske izveštaje. Onog trenutka kada prestanu, treba ih brisati. Oni svojim postojanjem, iako nisu aktivne, ne nanose veliku štetu. Ponekad se, ipak, dešava da se aktiviraju pred izbore i otkinu deo glasova većim partijama sa sličnim programima.

Mnoge od stranaka sa spiska, osim na papiru, odavno ne postoje. Na sajtovima su poslednji put bili aktivni pre nekoliko godina, a telefona koji su navedeni za kontakt nema u imenicima.

PREDSEDNIK U PRITVORU

Na spisku partija nalazi se i Dinara-Drina-Dunav, koja je, prema rečima predsednika Tomislava Bokana, otadžbinska i antifašistička. On, inače, u Novom Sadu, na adresi gde su i kancelarije partije, služi desetomesečnu kaznu kućnog pritvora zbog trgovine uticajem. - Okupljamo ljude da obe strane Drine. Srbi su se žrtvovali za evropejstvo, sada treba da radimo za sebe. Naš moto je da se u dobru ne ponesemo, a u zlu ne ponizimo. Imamo predstavnike u Beočinu i Sremskoj Mitrovici. Na izbore za Novi Sad izlazimo opet 2020. godine - priča Bokan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nenad Stanimirović

16.07.2018. 18:16

Mnoge političke stranke na našoj sceni su autsajderi na političkom tržištu.Cenzus nikada nisu prešle, niti mogu da predju.Svi bi hteli vlast i slast.Mnogi predstavnici stranaka imaju opoziciju i u sviojoj porodici, mnogi umišljaju da mogu biti političari.U krajnjoj in stanci su nepotreban balast naseg drustva.