U SLEDEĆOJ rundi dijaloga sa Beogradom delegaciju Prištine predvodiće kosovski predsednik Hašim Tači, a osim njega, u njoj će biti i predsednik skupštine Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i potpredsednik vlade Fatmir Ljimaj - svi iz aktuelne vladajuće koalicije, inače bivši komandanti terorističke OVK. Pridružiće im se i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, preneli su prištinski mediji na albanskom.

U ovakvom sastavu, predstavnici Prištine imaće sastanak sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u sredu, 18. jula, što je potvrđeno iz kabineta kosovskog premijera.

PROČITAJTE JOŠ - Nastavak dijaloga 18. jula


Kosovska delegacija, međutim, neće pratiti Hašima Tačija na najavljenom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, već samo sa zvaničnicima EU koji posreduju u dijalogu.

Predstavnici vlasti u Prištini pokušavaju da privole opoziciju da se uključi u postizanje konsenzusa pred završnu fazu dijaloga sa Beogradom. Opozicija, međutim, uporno odbija da se priključi inicijativi, ističući da Hašim Tači ne može da predvodi prištinsku delegaciju, već da platformu o nastavku dijaloga treba da odredi parlament.