IZA KULISA SUSRETA U PREDSEDNIŠTVU: Vučić poželeo uspeh petlovima a Mondoloni Đokoviću

Tanjug/NovostiOnline

14. 07. 2018. u 13:00

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Francuske Frederikom Mondolonijem o bilateralnim odnosima i predstojećem susretu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom

ИЗА КУЛИСА СУСРЕТА У ПРЕДСЕДНИШТВУ: Вучић пожелео успех петловима а Мондолони Ђоковићу

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa francuskim ambasadorom Frederikom Mondolonijem sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja i predstojećem susretu sa prvim čovekom Francuske Emanuelom Makronom.

Tom prilikom Vučić je ekselenciji uručio pismo-čestitku, za svog francuskog kolegu, povodom Nacionalnog dana Francuske, a ovaj srdačan susret bio je "začinjen" i sportskim temama.

Naime, na Andrićevom vencu se nisu mogli izbeći Mundijal i Vimbldon. Tako je gost poručio predsedniku da želi pobedu Novaku Đokoviću u nastavku teniskog klasika sa Rafaelom Nadalom i trijumf na turniru, dok je Vučić poželeo uspeh "galskim petlovima" u sutrašnjem velikom okršaju sa Hrvatima za svetsku titulu u fudbalu.

Inače, Vučić je i istakao da su odnosi dve zemlje na veoma visokom nivou i da je podrška Francuske Srbiji na evropskom putu veoma važna, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

PISMO-ČESTIKA FRANCUSKOM PREDSEDNIKU

"Primite moje iskrene čestitke povodom nacionalnog praznika, uz najbolje želje za dalji napredak Francuske i blagostanje svih njenih građana. Ovaj dan još jednom podseća na to da su sloboda, jednakost i bratstvo, na kojima počiva francusko društvo, trajne vrednosti i univerzalni uzori.

Raduje me što ću već za tri dana imati priliku da se sastanem sa Vama u Parizu, uveren da Srbija i Francuska, uz međusobno uvažavanje i u skladu sa proklamovanim strateškim partnerstvom, imaju sve mogućnosti da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje.

Još više me raduje to što uskoro mogu da očekujem i Vašu posetu Beogradu. Kada budete došli, videćete da na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu piše: „Volimo Francusku kao što je ona nas volela 1914 - 1918. godine“. Taj spomenik je svedok postojane bliskosti naših dveju zemalja i njihovog savezništva u hrabrosti, iskovanog u Prvom svetskom ratu. Želim zato da Vam zahvalim što poštujete našu zajedničku prošlost i, pozivom da učestvujem na ceremoniji obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, 11. novembra u Parizu, ukazujete čast Srbiji. Uveren sam da stotinu godina kasnije, na tim temeljima, možemo svestrano da razvijamo zajedničku budućnost naših dveju zemalja.

Koristim ovu priliku i da zahvalim na podršci koju Francuska pruža Srbiji na evropskom putu, sa nadom da Vaša vizija reformisane Evropske unije čini i naše ciljeve realnim i ostvarivim. U interesu je napretka Srbije i njene evropske budućnosti da se Unija beskompromisno suoči sa postojećim izazovima i uspešno ih prevaziđe. Uvek možete da računate na Srbiju kao pouzdanog partnera u održavanju mira i stabilnosti i jačanju demokratije na Zapadnom Balkanu", naveo je Vučić.

Ambasador Mondoloni je istakao da je predstojeća poseta predsednika Vučića veoma važna za odnose dve zemlje, kao i da Francuska snažno podržava ekonomske reforme, zalagnje za regionalnu stabilnost i strateške odluke Srbije na evropskom putu.

Predsednik Vučić je istakao da će tokom posete sa predsednikom Makronom razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, ali i većem prisustvu Francuske u Srbiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

poli

14.07.2018. 13:41

Vucic pokusava da izgradi sto bolje odnose sa Fracuskom ,sto je od izuzetne koristi za nasu zemlju ,Francuska je jedna od nabitniji zemlja Evrope