PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači sastaće se 18. jula u Briselu na novoj rundi dijaloga.

Kako se navodi na sajtu Evropske službe za spoljne poslove, domaćin sastanka biće visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini. U saopštenju piše da će ona sa Vučićem i Tačijem razmotriti napredak u dosadašnjim razgovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji i planove za sledeće korake i sastanke kako bi se osiguralo da sve strane nastave razgovore intenzivnim tempom.

Pročitajte još: KRATKOTRAJNI SASTANAK U LONDONU: Haradinaj se izvinio Brnabićevoj zbog hapšenja Srba

Nova runda dijaloga održaće se u atmosferi pogoršanih odnosa Beograda i Prištine, nakon što su kosovski specijalci uhapsili pa pustili petoricu Srba na KiM, uprkos dogovoru da se spuste tenzije. Prethodni sastanak Vučića i Tačija bio je održan 24. juna i tada je glavna tema bilo upravo stvaranje bolje atmosfere za nastavak razgovora, ali je Priština taj dogovor prekršila.

- Dogovoreno je da svi problemi moraju da se reše u miru, uz garancije za bezbednost i sigurnost građana - rekao je tada Vučić.

Tokom poslednjeg susreta najavljeno je i intenziviranje pregovora o rešavanju problema Kosova i Metohije.